^

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist

Andra screening för graviditet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den andra screeningen för graviditet innefattar ett blodprov som identifierar tre typer av hormoner, fri estriol, hCG, AFP (i vissa fall bestäms inhibin A). Avvikelse från normen indikerar en överträdelse av fostrets normala utveckling.

Termen screening började användas bland läkare inte så länge sedan.

Screening innebär speciella test, med vilka du kan bestämma förändringarna i den hormonella bakgrunden hos en gravid kvinna. Sådana tester kan identifiera eventuella medfödda missbildningar hos fostret (till exempel Downs syndrom).

Screeningen innefattar analys av venöst blod och ultraljud. Alla graviditets minsta nyanser beaktas, liksom den gravida kvinnans fysiologiska egenskaper - ålder, vikt, höjd, befintliga dåliga vanor, hormonella medel etc.

Under graviditeten görs två screenings, som görs med ett intervall på flera veckor (det finns också vissa skillnader mellan första och andra screeningen).

Den första screeningen utförs vid 11-13 veckor av graviditeten, den andra - vid 16-18 veckor.

Villkor för den andra screeningen för graviditet

Den andra screeningen för graviditet ordineras vanligen av en gynekolog från 16 till 20 veckors graviditet.

Vissa läkare tror att den andra studien är bättre genomförd från 22 till 24 veckor, men de flesta experter tror att vid 16-17 är screening mer informativ.

Vem ska du kontakta?

Andra biokemiska screening för graviditet

Biokemisk screening gör det möjligt för en gynekolog att bedöma hälsan hos både mamma och hennes framtida barn. Den andra screeningen under graviditeten för att utesluta eventuella brott mot barnets utveckling, abort, bedöma placentans tillstånd och navelsträngen, föreslå eventuella defekter (t.ex. Hjärtsjukdom).

Den andra screeningsstudien omfattar ultraljud, blodprov och tolkning av resultaten. En särskild roll ges precis för tolkningen av analyserna, eftersom den korrekta utvärderingen av barnets tillstånd i barnmassan beror inte bara på barnets liv utan även på kvinnans psykologiska tillstånd.

Biokemisk analys av blod bestämmer tre indikatorer (estirol, hCG, AFP), vars nivå bedöms om utvecklingen av genetiska störningar hos barnet.

Andra screening för graviditet på ultraljud

Den andra screeningen för graviditet med ultraljud gör det möjligt att bestämma ett stort antal utvecklingsstörningar och anatomiska defekter i ett framtida barn.

Ultraljud vid 20-24 veckor visar de viktigaste anatomiska störningarna i utveckling, såsom hjärt-, hjärn-, njurdefekter, onormal utveckling av mag-tarmkanalen, ansiktsavvikelser, lemfel.

De avslöjade patologierna vid denna tidpunkt är inte föremål för kirurgisk behandling, i detta fall rekommenderas abort.

Dessutom kan ultraljud användas för att utvärdera möjliga kromosomala abnormiteter (tillväxt retardation, polyhydramnios, hypokondrier, cyster, korta rörformiga ben och några andra).

Screening ultraljud vid 16-19 veckor ordineras vid behov, när det är nödvändigt att utvärdera sannolikheten för att utveckla fostrets kromosomala avvikelser hos fostret.

Norm av andra screening för graviditet

Vissa specialister förklarar inte hur man ska dechiffrera den andra screeningen för framtida mammas graviditet.

Indikationer som motsvarar normal fosterutveckling bör vara enligt följande:

  • AFP, 15-19 vecka - 15-95 enheter / ml, 20-24 veckor - 27-125 enheter / ml
  • HCG, 15-25 veckor - 10000-35000 mU / ml
  • Estirol, 17-18 veckor - 6,6-25,0 nmol / l, 19-20 veckor - 7,5-28,0 nmol / l, 21-22 vecka - 12,0-41,0 nmol / l

Indikatorer för andra screening för graviditet

Den andra screeningen för graviditet utförs för att identifiera möjliga kromosomala abnormiteter hos fostret. Den andra screeningen tilldelar vanligtvis ett "trippeltest" - ett blodprov för hormonhalten:

  • Estirol (producerad av placentan, låg nivå indikerar det framtida barnets patologi)
  • AFP eller alfa-fetoprotein (ett protein som är närvarande i moderns blod endast under graviditeten, med nedsatt eller ökad nivå, störs det ofödda barnet, en kraftig ökning av proteinet indikerar fosterdöd)
  • HCG, eller humant koriongonadotropin (börjar producera under de första dagarna av graviditeten, indikerar en reducerad nivå patologi i utvecklingen av moderkakan, ökat - med kromosomavvikelser, mellitus och vissa andra sjukdomar).

Vid behov bestäms halten av inhibin A, en lägre nivå som indikerar kromosomala patologier (Downs syndrom, etc.).

AFP-nivån i Downs syndrom minskar och hCG ökar.

Med Edwards syndrom finns det en sänkt nivå av hCG, resten ligger inom normala gränser.

Förhöjda AFP-index kan indikera abnormiteter i njurarna i fostret, bukväggen.

Det är värt att notera att syndromet av Edwards och Down genom screening kan detekteras endast i 70%. För att undvika misstag måste läkaren utvärdera resultaten från blodprovet tillsammans med ultraljudets resultat.

Om blodprovet är normalt, utvärderar läkaren barnets utveckling som vanligt. För mindre avvikelser i endera riktningen en gång antas patologi kan inte vara, eftersom det ofta testas är falskt, dessutom finns det några faktorer som kan påverka resultatet (till exempel flerbörd, diabetes mellitus, rökning, oprecis definition av begreppet, det övervikt av den gravida kvinnan ).

Avbryt graviditeten eller gör en diagnos med utgångspunkt i resultaten av screening, ingen läkare kan. Denna testning ger möjlighet att bedöma sannolikheten för medfödda abnormiteter hos ett barn. Om en kvinnas sannolikhet att ha ett barn med patologier är högt, får hon ett antal ytterligare studier.

Resultat av den andra screeningen för graviditet

Den andra screeningen under graviditeten kan ibland visa dåliga resultat, men det här är ingen ursäkt för förtvivlan och panik före tid. Resultaten av screeningen kan indikera en stor sannolikhet för att vissa avvikelser är möjliga, men bekräfta inte detta med 100%.

Om den andra screeningen visade en signifikant avvikelse från normen för minst en av indikatorerna, får den gravida kvinnan en ytterligare undersökning.

Dessutom kan vissa faktorer påverka resultatet av screeningtestning:

  • in vitro fertilisering;
  • övervikt under graviditeten
  • förekomsten av kroniska sjukdomar (diabetes mellitus);
  • skadliga vanor hos framtida mamma (rökning, dricks, etc.).

Det är värt att notera att om en kvinna är gravid med tvillingar (trillingar, etc.), sedan genomföra biokemisk analys av blod anses olämpligt, eftersom det i det här fallet kvinnor index ligger över normen och beräkna risken för utvecklingsstörning i utvecklingen kommer att vara nästan omöjligt.

Den andra screeningen under graviditeten tillåter en kvinna och hennes läkare att få information om fostrets tillstånd, dess utveckling och även om hur graviditeten går. Läkare föreskriver en screeningstudie under de första två trimestern, i tredje trimestern görs screening endast om det behövs.

Att utföra en sådan undersökning bör inte orsaka rädsla i den gravida kvinnan, den överväldigande majoriteten av kvinnorna är positiva på screeningen.

Det rekommenderas att göra alla undersökningsstudier under graviditeten i ett laboratorium, vilket underlättar för doktorn att dechiffrera resultaten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.