^

Detox diet: meny, recept

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Tack vare reklam har en kortvarig detox- eller detoxdiet blivit populärt, och olika versioner av dem, som dess supportrar lovar, hjälper till att rena kroppen av ackumulerade skadliga ämnen - toxiner.

Det anges dock inte vilka specifika gifter dessa kroppsdieter kan frigöra, och experter har frågor om mekanismen och själva möjligheten att uppnå detta inom några dagar.

Indikationer

[1]

Mer användbar information om bantningsprinciper för viktminskning i publikationen -  Korrigering av fetma och övervikt

Allmän information detoxdieter

För att upprätthålla biokemisk och redoxhomeostas, var vår kropp initialt utrustad med ett komplex reningskomplex från metaboliska produkter och giftiga föreningar från utsidan. Det inkluderar alla delar av immunsystemet, lever, mjälte, njurar, tarmar samt många specifika enzymer som transformerar skadliga ämnen och underlättar deras utsöndring med naturliga utsöndringar.

Men inte alla har detta system som fungerar bra, vilket inte bara är förknippat med ekologi, genetik, livsstil och befintliga patologier, utan också med en irrationell kost: för mycket kött, animaliskt fett, socker, bearbetade livsmedel och snabbmat; brist på fiber och vatten. Felaktig näring är en källa till långt ifrån användbara kemiska föreningar för kroppen, som ackumuleras och negativt påverkar hälsan.

Baserat på detta kan man säga att kärnan i denna diet är att stödja organen i det naturliga avgiftningssystemet och eventuellt i motivation att ändra matvanor och byta till hälsosammare livsmedel.

Det bör noteras att en strikt lista över specifika livsmedel och rätter som dagligen konsumeras till frukost, lunch och middag med en detoxdiet, det vill säga en detaljerad meny för varje dag, i de flesta fall bara har en rekommenderande karaktär av kreativitet. ” Och recept - grönsaksgryta eller magert soppa, spannmål eller sallad - är kända för nästan alla.

3 dagars detoxdiet

Varje dag på morgonen (en halvtimme innan du äter) bör dricka ett glas varmt vatten med tillsats av en tesked färsk citronsaft. Och de viktigaste dryckerna under dagen och efter att ha ätit är grönt te och vatten (naturligtvis kolsyrat).

Den första dagen till frukosten kan du äta ett äpple och en apelsin- eller fruktsallad med dressing från yoghurt med låg fetthalt samt en kopp grönt te.

Lunchen kan bestå av grönsaksoppa eller en liten del spannmålgröt med en sallad med färska grönsaker med örter (kryddat med vegetabilisk olja och äppelcidervinäger). Och till middagen kan du laga frukt eller grönsaksallad. Drick - grönt te (om det inte finns några uppenbara leversjukdomar) eller örtte, som används för medicinska växter som maskrosrot, pepparmynta blad, citronmelisse och nässlor, rödklöver, rödklöver, kalendula och kamomillblommor,  ingefära rot , sandwort, hästsvans, echinacea.

På den andra dagen kan du få en frukt smoothie med tillsats av linfrö eller samma frukt sortiment; äta - grönsaksgryta med kokta bönor eller spannmålssoppa med grönsaker; Till middagen kan du laga brunt ris och förbereda en sallad med färska grönsaker.

På den tredje dagen (som också börjar med citronvatten) kan frukosten vara bovete, ris eller havremjöl på vattnet och något frukt och bär (i natur). Till lunch - menyn för den första eller andra dagen, och för middag, färsk frukt, kål och morotsallad, bakade grönsaker är lämpliga.

Har du lagt märke till att det inte finns några animaliska proteiner i denna diet? Uppenbarligen kom utvecklarna av den vegetariska versionen av den supersnabba detoxdiet ihåg att en del av det osmälta köttet i kolon sönderdelas med frisläppandet av potentiellt giftiga ämnen.

Utan tvekan, i det här fallet, kan du använda menyn i tre dagar, som erbjuds av en  icke-slagg diet .

5 dagars detoxdiet

En femdagars detoxdiet är plus två dagar till en tre-dagars diet med tillägg till allt ovanstående (inklusive varmt vatten med citronsaft) en liten bit magert kött eller fisk (varannan dag); två kokta ägg (ett på andra och fjärde dagen); 400 g lågfett keso (200 g vardera - på tredje och femte dagen). 

Och detta är en betydande hjälp för att övervinna den blossande hungern.

Detox diet i 7 dagar

Det kräver att du dricker ett glas vatten med citronsaft före frukost - varje morgon - och en detoxdiet i 7 dagar.

Under de första två dagarna består frukosten av grönsakssaft med tillsats av linfrön. Till lunch också grönsaker: morötter och kål i rå form; spenat, broccoli och pumpa - ångade lite. Till middagen - gryta från alla grönsaker.

Lusten att äta (och detta gäller hela kosten) är begränsad till produkter som valnötter, mandel, pumpa och solrosfrön, äpplen, päron, aprikoser och persikor, plommon och apelsiner.

På den tredje dagen innehåller frukosten ett glas kefir eller yoghurt med bär / frukt; lunch - en fjärdedel kokt kycklingbröst med linser och grönsaker; middag - en sallad med färska grönsaker.

Fjärde dagen: till frukost - fruktsmoothie, till lunch - mager grönsaksoppa med spannmål; till middag - grönsaksgryta.

Femte dagen: frukosten består av grönsaksjuice med tillsats av linfrö; lunch - från kokta grönsaker och en bit ångad havsfisk; middag - från en grönsakssallad och ett kokt ägg.

Menyn den sjätte dagen är densamma som den tredje dagen, men till lunch - kokt brunt ris och grönsaksoppa. På sjunde dagen kokas bovete eller havremjöl till frukost, en fjärdedel kokt kycklingbröst och grönsaksallad till lunch och yoghurt med frukt och ett kokt ägg till middag.

Detoxdiet till Vysotsky (det permanenta ledande kulinariska programmet "Ät hemma" på en av Rysslands TV-kanaler) tillhör också den sju dagar. I sin tolkning, den första dagen behöver du bara dricka: fruktjuice, vatten och örtte (från kamomill).

På den andra dagen bör du äta färsk frukt och vatten; i det tredje - råa grönsaker och vatten; i det fjärde ris och kokta grönsaker; femte färsk frukt och grönsaker och några valnötter; på sjätte dagen, fettfri yoghurt och gröt från fullkornspannmål. Den sista dagen används kokt eller ångfisk i kombination med ris och en sallad med färska grönsaker.

Och vad är skillnaden mellan en 10-dagars detoxdiet och en 7-dagars diet? Av uppsättningen av produkter - ingenting, på menyn för varje dag - praktiskt taget ingenting. Lägg därför bara till 7 + 3, och vad som finns i dessa tre för - ditt val från menyn med samma diet under 7 dagar.

Detox dietjuicer

Användning av tre till fem dagar av exklusivt  färskpressad juice från frukt och grönsaker för viktminskning anses vara en detoxdiet på juice med ett mycket lågt kaloriinnehåll (cirka 600 kalorier per dag). Så, förutom allmän svaghet, slöhet och tankar om mat, kommer en sådan diet, trots den kraftfulla vitaminkomponenten som är erkänd av ledande näringsläkare som den minst friska formen för rensande näringssystem, att leda till förstoppning och uppblåsthet.

Ändå kan en dricksdetoxdiet baserad på frukt- och grönsakssaft minska vikten något. Detta resultat varar dock inte länge och uppnås inte alls genom att minska fettavlagringarna: tarmarna töms helt enkelt och diures stiger.

Ingefära detox diet

Med tanke på den mångsidiga, inklusive generella förstärkande, immunstimulerande och rensande effekten av ingefära roten på kroppen, har ingefära detox diet fått status som nästan den mest effektiva.

Detta är en detoxdiet baserat på ingefära te, som drickas i två veckor, två eller tre koppar om dagen - med samtidig avslag på skadligt och användning av hälsosamma livsmedel (som diskuterades ovan). Läs:

Man bör komma ihåg att ingefära rot försämrar absorptionen av järn och kan ge en laxerande effekt.

Fördelar

Det hävdas att en detoxdiet hemma kan hjälpa till att naturligt rensa kroppen, stärka dess försvar, upprätthålla ett optimalt hälsotillstånd och förbättra välbefinnandet. Även om efterlevnaden av dessa uttalanden med sanningen inte bekräftas kliniskt, och effektiviteten för detoxdiet fortsätter att vara föremål för debatt.

Den obestridliga fördelen med kosten är avvisande av skadliga produkter och användning av friska, samt en tillfällig minskning av belastningen på matsmältningssystemet och en slags "återställning" av den allmänna ämnesomsättningen.

Vad kan och vad kan inte?

Vissa detoxdieter börjar med en kortvarig fullständig uteslutning av mat och användningen av endast grönsaks- och fruktjuicer och vatten. Det finns också alternativ som involverar preliminär rengöring av tarmen med ett lavemang. Båda är kontroversiella rekommendationer, och inte alla näringsidkare välkomnar dem. I själva verket har även listorna över tillåtna och förbjudna produkter vissa skillnader, särskilt de hänför sig till möjligheten att konsumera animaliska proteiner.

  • Vad kan jag äta?

Du kan och bör äta grönsaker och frukter med ett lågt glykemiskt index rikt på antioxidant vitaminer (A, C och E) och flavonoider. Alla typer av kål (inklusive inlagd vitkål), lök och vitlök är mycket användbara, och gröna grönsaker, sparris, morötter, rödbetor, paprika, tomater, pumpa, mörka bär (körsbär, tranbär, lingonbär) används för att rengöra njurarna.

Den näst viktigaste komponenten i kosten är spannmål från fullkorn (brunt ris, bovete, havregryn, korn) som innehåller vegetabiliska proteiner, fiber och B-vitaminer. Och den tredje är vatten, som du behöver dricka 6-8 glas om dagen.

Vegetabiliska oljor används, som  innehåller omega-3-fettsyror , fettsyrda mjölkprodukter, ägg, liksom ingefära, gurkmeja, rosmarin och andra  produkter för rengöring av levern .

För att säkerställa att kroppen inte saknar glutation (en peptidförening som hjälper leverenzymerna att binda och ta bort hydrofoba toxiner) måste du använda vitt kött med låg fetthalt och fisk, vegetabiliska proteiner i baljväxter. Förresten, syntesen av endogen glutation bidrar till C-vitamin.

Många näringskonsulter rekommenderar i små mängder att äta torkad frukt, nötter och frön (som ett ”mellanmål”), men vissa nyanser bör beaktas. Så trots den unika biokemiska sammansättningen och fördelarna med nötter och frön smälts de under lång tid och bromsar metabolismen. Och torkade frukter - för att inte förstöra längre - bearbetas med svaveldioxid, som, när de intas, förstör vitaminerna B1 och B12.

  • Vad kan inte ätas?

Avgiftningsdiet eliminerar fullständigt: bearbetade livsmedel med konserveringsmedel, färgämnen, syntetiska smaker och sötningsmedel, smakförstärkare (i synnerhet natriumglutamat); salt och socker; vitt bröd och bakverk; rött och fettigt kött; feta mejeriprodukter och ost; djurfetter; pasta och konfektyr; bekvämlighet och snabbmat; söta kolsyrade drycker, kaffe och alkohol.

Ett kategoriskt "nej" till allt stekt och rökt: denna tillagningsmetod leder till bildning av heterocykliska aminer och polycykliska aromatiska kolväten skadliga för kroppen.

Kontra

I närvaro av sjukdomar i mag-tarmkanalen och hjärt-kärlsystemet, tuberkulos och cancer, kroniska sjukdomar av degenerativ karaktär, diabetes mellitus och hypoglykemi, samt ätstörningar, rekommenderas inte avgiftningsdieter.

Absoluta kontraindikationer avser åldern upp till 18 år och efter 65 år, graviditet, amning och behovet av regelbunden medicinering.

Komplikationer efter proceduren

De flesta detoxdieter utesluts från kosten eller begränsar användningen av många hälsosamma livsmedel avsevärt, och riskerna förknippade med kosten ses som brott mot allmänt accepterade normer för näringsintag. Se - Bantning för mer information  : vad är faran för att avvisa fett, proteiner eller kolhydrater?

Och möjliga komplikationer inkluderar allmän svaghet och trötthet (på grund av brist på kalorier och brist på energi); Depression, irritabilitet och ångest (som ett resultat av ökad syntes av stresshormonet kortisol på grund av en kalorifattig diet); huvudvärk (på grund av oregelbundet blodtryck), illamående, buksmärta och uppblåsthet, diarré, en minskning av blodsockret.

Recensioner

Vissa rapporterar att de efter en detoxdiet känner sig bättre - lättare och mer vaken. Anhängare av detox-ger överväger vad som är de positiva resultaten av avstötning av bearbetade livsmedel som innehåller många kemiska tillsatser, liksom ett bra "förband" av kroppen med saknade vitaminer och andra användbara näringsämnen.

Ändå är negativa recensioner också ganska många - klagomål om försämringen av välbefinnandet under kosten och / eller i slutet av den. Och detta bekräftar yttrandet från kvalificerade näringsläkare om den tveksamma ineffektiviteten eller tidsbegränsade effekten av korttidsrensande dietprogram och behovet av att förbättra näringssystemet som helhet - på lång sikt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.