^

Hur påverkar nickel kroppen?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ordet "nickel" betyder - aldrig gissa! - olycka Denna mikroelement fick sitt namn från det tyska ordet Nickel - det var namnet på berget, den onda andan, som förmodligen kastade kopparmalm till gruvarbetarna. När denna malm smälte i smältverk släpptes giftiga gaser av arsenik från det, varför mycket lång nickel betraktades som en mycket skadlig substans. Hur påverkar nickel faktiskt kroppen?

trusted-source[1], [2], [3]

Är det verkligen farligt nickel?

Denna mikronäringsämne upptäcktes 1751 av Krondstedt, den svenska mineralogisten. Men inget gott för människokroppen från nickel hittades inte förrän på 1970-talet. Senare, som det visade sig, behövde nickel fortfarande kroppen, endast i mycket små mängder. Nickel under lång tid kände inte igen eftersom den har mycket hög toxicitet, det vill säga det kan få allvarliga biverkningar på hälsan. Således krävs tillsatser med ytterligare doser nickel sällan, och som regel får en person tillräckligt med det på den vanliga menyn.

Hur ser nickel ut?

Nickel är en metall, som vanligtvis är målad i en silverfärgad vit färg. Nickel kombineras ofta med andra metaller, som bildar blandningar, kända som legeringar. Nickel finns i jordskorpan, vilket innebär att en viss mängd finns i vatten, jord, luft och mat. Det mesta av nickeln i vår kropp kommer från livsmedel som innehåller detta spårämne. Du kan också få en dos nickel som en bieffekt av tobaksrökning.

Nickel i mat

Nickel finns i vissa livsmedelsprodukter, men i mycket små mängder. Enligt Center for Disease Control och Prevention, konsumerar amerikaner cirka 170 μg nickel varje dag, när de äter vanliga livsmedel. De livsmedel med högsta koncentrationen av nickel är choklad, soja, nötter, havregryn. Kranvatten och cigarettrök innehåller också en liten mängd nickel. Myntbehandling innebär också en liten mängd nickel, när du tar mynt i handen, penetrerar nickel genom blodet genom huden.

Användbara egenskaper hos nickel

Nickel är en del av varje cell i vår kropp. Det spelar en viktig roll i metabolism av vissa proteiner och kan bidra till produktion av hormoner, lipider och cellmembran. Nickel används också för vår kropp att omvandla glukos till energi.

Enligt boken "Hälsosam kost, fitness och sport" en liten mängd nickel kan hjälpa kroppen att generera enzymer som påskyndar kemiska reaktioner i kroppen, särskilt för att bidra till bildandet av nya nukleinsyror och DNA.

Nickeltoxicitet

För mycket nickel anses vara högt giftigt och kan ha negativa hälsoeffekter. Den vanligaste bieffekten av nickel är allergiska reaktioner på den, registrerad enligt Center for Disease Control. Intag av för mycket nickel i kroppen kan orsaka gastrointestinala störningar, ökade röda blodkroppsnivåer, njurstress, kronisk bronkit, minskad lungfunktion och i vissa fall lungcancer.

Giftiga effekter av nickel

Dricksvatten, som har en stor mängd nickel, ca 250 av dess partiklar per miljon, kan orsaka problem med njurarna och blodkropparna, men detta är ett sällsynt fenomen. Inandning av rök eller damm som innehåller nickelföreningar kan uppstå om du arbetar i farliga industrier eller i miljövänliga områden. Detta kan leda till minskad lungfunktion, bronkit och ökad risk för lungcancer och cancer.

Hur påverkar nickel faktiskt kroppen?

Dietary rekommendationer

En mat med högt innehåll som innehåller nickel kan öka risken för biverkningar förknippade med höga nivåer av nickelintag. Om du är allergisk mot nickel, undvik mat och smycken som innehåller nickel. För närvarande finns det ingen rekommenderad daglig dos av nickel, men enligt National Agricultural Library är den övre tillåtna nivån för nickelintaget 1 mg hos vuxna.

Små doser nickel i kroppen - det här är normalt, men den ökade nivån kan associeras med potentiellt skadliga miljöeffekter.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Fysiologisk användning av nickel

Nickel är viktigt för många djur. Till exempel måste råttor och kycklingar inkludera nickel i kosten för att förhindra leversjukdom. Det är ännu inte känt om nickelbrist är viktigt för människors hälsa. Enligt US Information Institute är den låga nivån i kroppen förknippad med njure- och leversjukdomar. Nickel kan också spela en roll i funktionen av specialiserade proteiner, kända som enzymer.

Nickelallergi

Den vanligaste sättet att negativt påverka människornas nickel är allergiska reaktioner. Allergi mot nickel orsakar ofta kontaktdermatit, vilket är ett utslag på huden. Detta händer när du rör nickeln. Denna reaktion uppträder vanligen mellan 12 och 48 timmar efter att du har blivit utsatt för nickel. Det kan påverka människor i alla åldrar. Din hud kan bli röd, torr och kliande, och svettning kan göra en allergisk reaktion på nickel värre. Allergi mot nickel kan behandlas med OTC-läkemedel.

Allergi mot nickel manifesterar som kontaktdermatit, vanligtvis på händerna. Nickel påverkar en person från kontakt med smycken, knappar, fästelement, kosmetika och rengöringsmedel, men vissa livsmedel innehåller nickel och kan orsaka en exacerbation om de konsumeras. De flesta av de nickelhaltiga livsmedel, med undantag för musslor, är korn, nötter och baljväxter som har absorberat nickel från jorden. En diet som är låg i nickel kan vara mer hälsosam och balanserad.

Produkter med lågt nickelinnehåll

Det är viktigt att inkludera i menyn källor av mat med ett lågt innehåll av nickel och undvika mat med hög nickelhalt. Produkter med låg nickelhalt inkluderar nötkött, skinka, kyckling, gurka, ost, mjölk, yoghurt, lök, kål, spenat, sallad, majs, pumpa, morötter, äpplen, päron och jordgubbar.

Andra livsmedel som är låga i nickel inkluderar lever, njurar och korv, men dessa livsmedel bör inte ätas omedelbart, men i små portioner om du vill hålla dig till en hälsosam diet. Dessa proteinkällor med högt innehåll av mättade fetter och kolesterol bör konsumeras i måttliga mängder.

Choklad / Kakaopulver

Enligt den amerikanska byrån för giftiga ämnen och sjukdomar är choklad en av de livsmedel med hög nickelhalt. Bittersweet choklad innehåller nickelkoncentration av 2,6 g / g, innehåller mjölkchoklad nickelkoncentration av 1,2 g / g och ren kakao innefattar en nickelkoncentration av 9,8 | ig / g nickelhalt av chokladen är hög på grund av den kraftfulla omvandlingsprocessen och konstant kontakt med rostfria maskiner.

trusted-source[8], [9]

Cashew

Cashews innehåller också en relativt hög koncentration av nickel. Koncentrationen av nickel cashewnötter är 5,1 μg / g. Förbrukning av cashewnötter kan medföra hälsofördelar, till exempel förebyggande av gallstens, utveckling av hjärt-kärlsjukdomar och upprätthållande av ben- och muskelhälsa.

trusted-source[10], [11]

Bönor

Röda bönor är en annan dietisk rik källa med nickelhalt. Koncentrationen av nickel i rödböna är 0,45 μg / g. Bönor är också en mycket bra källa till protein, fibrer, folat och magnesium, vilket kan ha en positiv hälsoeffekt. Konsumtion av bönor är till nytta för hjärtats hälsa och reglering av blodsockernivån.

trusted-source[12], [13]

Spenat

Spenat innehåller en stor mängd naturlig nickel, 0,39 μg / g. Spenat är också en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler som vitamin K, vitamin A, kalcium och kalium. Konsumtionen av spenat ger många användbara egenskaper, såsom kroppens antiinflammatoriska aktivitet och förebyggande av cancer, samt konsekvenserna förknippade med den höga koncentrationen av antioxidanter i den.

Nickel är ett element som naturligt finns i marken och i många livsmedel och drycker. Enligt det amerikanska nickelinstitutet är en viss mängd nickel viktigt för frösprigning och korrekt tillväxt.

Nickel Institute of USA rapporterar också att nickel spelar en viktig roll för att upprätthålla lämpliga näringsämnen i jordens jord. Du kan vara allergisk mot nickel, vilket kan leda till hudreaktioner. Om du har denna allergi, kan du behöva övervaka ditt intag av nickel. Mängden nickel i mat beror på den mark i vilken denna mat har vuxit och de bekämpningsmedel som används i matutrustning. Vissa livsmedel och drycker som du konsumerar kan innehålla nickel.

Havregryn, nötter och torkade frukter

Nickel finns i produkter som havreflingor, nötter och torkade frukter, som aprikoser. Dessa produkter innehåller en liten mängd nickel. Studier visar att närvaron av nickel i kroppen kan bidra till att upprätthålla en hälsosam nivå av kalcium i blodet. MayoClinic.com rapporterar att om du är allergisk mot nickel, kan du behöva begränsa förbrukningen av nickelhaltiga produkter. Rådfråga din läkare för att diskutera lämpliga doser av nickelintag.

Drycker med nickel

Öl, te, kaffe och allt detta tillsammans kan vara en nickelkälla. Konsumtion av nickel från livsmedelskällor kan orsaka förvärmning av dermatit. För att undvika detta eller en eventuell allergi mot nickel kan du kontrollera eller begränsa konsumtionen av dessa nickelhaltiga drycker.

trusted-source[14]

Konserverad mat

Konserverad mat är en nickelkälla. Konserverad mat kan innehålla bönor, grönsaker, frukt och fisk. Om du är allergisk mot nickel är det värt att begränsa konsumtionen av konserverade produkter som innehåller nickel.

trusted-source[15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.