^

Hur påverkar sköldkörtelhormon vikt?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Sköldkörteln hos kvinnor är påfallande annorlunda än hanen - åtminstone av det faktum att kränkningar av den första verkningen sker 10-20 gånger oftare än hos män. Enligt statistiken är thyroidit (sköldkörtelsjukdom) 25 gånger större sannolikhet för att påverka kvinnor än ett starkt kön.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Sköldkörteln under synen av hormoner

Efter 40 år och upp till 65 år har både män och kvinnor ökad risk för sköldkörtelns sjukdom. Det är sant att hos kvinnor i denna ålder sker sköldkörteln oftare än i den starka hälften av mänskligheten.

Det bör vara känt att alla typer av sköldkörtel (bakteriella, virala, postpartum, toxiska och andra) bidrar till framväxten av antikroppar som har egenskapen att förstöra vävnaden i sköldkörteln.

Eller annan obehaglig egenskap av thyroidit: de kan provocera förstörelsen av de hormoner som sköldkörteln producerar.

Hur uppstår destruktion av sköldkörteln?

Under sköldkörteln producerar kroppen antikroppar - ämnen som stör hormonets arbete. Därför är alla funktioner i sköldkörteln hotade.

Antikroppar kan börja agera långt innan sköldkörteln kan producera hormonskydd. Och sedan upplever kvinnan obehagliga symptom som är karakteristiska för sköldkörtelsjukdomar, under mycket lång tid. Detta kan vara en period på flera år.

Mer riskfyllda kvinnor

De flesta av antikropparna som stör verkan av sköldkörteln observeras hos de kvinnor som lider av överdriven fyllning. Detta leder till stora och inte de bästa konsekvenserna: en saktning av ämnesomsättningen, ansamling av fettvävnad, förstörelse av muskelvävnad och, naturligtvis, en ännu större mängd kilo.

Alla dessa obehagliga konsekvenser kan åtföljas av svår smärta i musklerna. Läkare kallar detta tillstånd myalgi. På dessa symptom kan en kvinna bestämma att sköldkörtelhormonerna inte är i ordning, och antikroppens verkan är för aktiv.

I Norge genomfördes 1996 undersökningar som resulterade i bevis på att den största ökningen av antalet antikroppar läkare observerades hos de kvinnor som klagade över muskelsmärta och samtidigt återhämtade sig. Hos män uppkom inga sådana symtom.

Läkare drog slutsatsen att när man behandlar sådana kvinnor är det värt att ägna mer uppmärksamhet åt antikroppar - mycket mer än hela sköldkörtelns arbete. Det är först och främst hos kvinnor med sådana symptom bör man kontrollera nivån av hormoner sköldkörtel och antikroppar. Då kan de ges optimal behandling.

Vad kan ställa kvinnor i vila i diagnosen? En kvinna kan testa sin kropp med hormonella tester, och upptäcka att hon har en obalans i sköldkörtelhormoner. Och ... Att höra från den behandlande läkaren att hennes extra pounds inte är relaterade till sköldkörtelns funktion.

Detta är extremt förvånande för en kvinna som redan kunde läsa någonstans att sköldkörtelsjukdom - hypotyreoidism - är förknippad med problemet med övervikt. Anledningen är en ökning i aptit på grund av en förhöjd nivå av sköldkörtelhormoner.

Utan att ha undersökts för hormoner är det svårt att föreställa sig att alla väsen med övervikt - det är på grund av detta och inte på grund av din brist på disciplin och lusten att söta.

Om läkaren inte lyssnar på dig, rekommenderar han helt enkelt stänga munnen på slottet från alla vkusnyashek och idrotta, men om hormonella tester inte ens minns, spendera dem ändå - av en annan läkare.

Än sköldkörtel sjukdom hotar?

 • Ojämn menstruation - något mager, sedan rikligt, och alltid vid fel tidpunkt
 • infertilitet
 • depression
 • Kroniskt trötthetssyndrom
 • PMS-syndromet
 • Ökat kolesterol
 • Nedsatt mottaglighet för glukos
 • Fibromyalgi (muskelsmärta plus viktökning)

Men dessa symtom kan läkare och patienter själva ansluta till psykiska störningar och inte förknippas med sköldkörtelnsjukdomar.

Patienterna ordineras psykotropa läkemedel, vilket bara förvärrar alla dessa symtom, ökar aptiten. Maximal medicinering hjälper bara inte.

Studier visar att psykiskt obalanserade patienter förr eller senare drabbats av sköldkörtelstörningar. Och det var dessa sjukdomar som provocerade en uppsättning övervikt och depressiva tillstånd.

Det är viktigt att genomgå hormonprov minst en gång om året, eftersom risken för att utveckla sköldkörtelns sjukdom ökar med åldern. Därför, om de vanliga testerna visar att sköldkörteln fungerar normalt, måste du utföra ytterligare sådana.

Sköldkörtelhormoner: T3 och T4

Dessa är de huvudsakliga hormonerna som sköldkörteln producerar - ett litet organ i form av en mal, som ligger strax ovanför Adams äpple. T3 står för triiodotyronin och T4 står för tyroxin.

Dessa hormoner är viktiga ämnen för att reglera metabolismen. De hjälper vävnaderna och cellerna att vara mättade med energi. Det är, tack vare hormonerna i sköldkörteln, vi får energi.

Om nivån av T3 och T4 är för liten känner en person sig sönder, han kan ha en uppdelning, svaghet. Denna sjukdom kallas hypotyroidism.

Om T3- och T4-nivåerna är för höga aktiveras alla processer i kroppen. Du kan känna ökad excitabilitet, sömnstörningar, även muskelsmärta. Naturligtvis kan vikthopp också uppstå: personen återhämtar sig och blir då tunn. Denna sjukdom kallas hypertyreoidism.

Men du måste hålla koll på: Symptomen på sjukdomar som uppstår på grund av brist eller överflöd av hormoner, kan läkare inte generellt associera sköldkörtelns funktion. Därför bör en grundlig diagnos, inklusive hormonprov, utföras.

Samspelet mellan T3 och T4

Samspelet mellan T3 och T4

Dessa hormoner borde vara i ett visst förhållande, bara då känns personen normal. Till hormonet T3 kan omvandlas till ett hormon T4 utsöndrar sköldkörteln ett speciellt enzym - TPO. Och om det inte händer så har kroppen uppenbara störningar.

Ett annat hormon som utsöndrar sköldkörteln är kalcitotin. Detta hormon hjälper till att bearbeta och smälta kalcium.

Således finns det en möjlighet att förhindra en farlig sjukdom i benvävnad - osteoporos. Kalcitotin spelar emellertid ingen roll för att öka övervikten.

Hormoner och hjärnan

Hur sköldkörteln fungerar är direkt relaterad till de kommandon som hjärnan ger till det. I hjärnan finns en plats - hypotalamus, som syntetiserar hormonet GST, vilket aktiverar tyrotropin.

När ett hormonprov utförs för en kvinna kan du bestämma nivån av hormoner T3 och T4, som är koncentrerade i blodet. Överskott eller brist på dessa hormoner signalerar till hjärnan om hur korrekt och produktivt sköldkörteln fungerar.

På detta beror på huruvida hjärnan (eller snarare, dess hypothalamus och hypofysen) utvecklar hormon i sköldkörteln.

Hormonet MGH produceras mer med en brist på T3 och T4. Hormon GDS - med deras överskott. Omvänt kan läkaren på en låg nivå av MDC (mindre än 0,4 enheter per ml) dra slutsatsen att sköldkörteln är för aktiv.

Symtom på hypotyreoidism (reducerad sköldkörtelhormonnivåer)

 • Extra kilo, vilket är mycket svårt att ta bort
 • Svaghet, slöhet, energiläckage
 • Tecken på depression: långvarig humör, negativa tankar
 • infertilitet
 • Brott mot menstruationscykeln
 • Oförmåga att uthärda ett barn
 • Kroppstemperaturen är under 36 (orsaken kan också vara brist i testosteron och östradiol)
 • Symtom på tidigt närliggande klimakteriet: heta blinkar och förkylningar, humörsvängningar
 • Håravfall
 • Ojämn tarmfunktion, förstoppning
 • Hysst av röst
 • Hjärtklappningar
 • Lågt blodtryck
 • Kall allergi
 • Smärta i muskler och leder
 • Fördröjda reaktioner
 • Känsla av "nålar" i handflatan och handleden
 • Försämring av mindfulness och minne, oförmåga att koncentrera sig även i exceptionella fall
 • Oförmåga att sova, intermittent sömn
 • Allergi mot mat, damm, lukt

Vad kan testa för hormoner?

Om sköldkörteln inte är i ordning kan läkaren upptäcka följande:

 • HGHR är över normalt
 • Ett stort antal antikroppar producerade av sköldkörteln
 • Kolesterol är över normalt
 • Levande enzymer över normala

OBS: Dessa symptom kan lätt förväxlas med andra sjukdomar. Därför, om du är osäker på testerna, ska läkaren ge dig ytterligare undersökningar.

Observera att liknande symtom kan uppstå med hypothyroidism eller hypertyreoidism. Och även med autoimmuna störningar, på grund av vilka effekten av hormoner kan vara onormal.

Sköldkörtelns insufficienssyndrom

Hormoner verkar på cellemembran. Detta bekräftas av vetenskaplig forskning. Det finns situationer när en kvinna känner symptomen på trötthet, svaghet och övervikt.

Orsaken kan vara effekten av hormoner på cellerna. Men effekten är vad läkare kallar avvikande när det orsakar sådana symptom. Och hormonhalten i kroppen kan vid denna tidpunkt vara helt normal.

Vad heter detta tillstånd av kroppen? Läkare kallar det ett syndrom av immunitet mot sköldkörteln. Forskare har inte studerat det fullt och fortsätter att arbeta med forskning. De tror att detta syndrom kan slå människor som inte ens misstänker hans närvaro.

Gissa vilken kroppsstatus som följer med detta syndrom? Det är rätt, överviktigt.

Dieter orsakar en obalans av hormoner och provocerar övervikt

Denna slutsats gjordes av forskare och undersökte effekten av dieter på hormonbalansen och viktfluktuationerna. Speciellt hormonet T3, som producerar sköldkörteln, accelererar ämnesomsättningen och aktiverar cellarbetet mer än hormonet T4.

Om hans balans är störd, provocerar den fetma. Därför är det mycket viktigt att behålla en tillräcklig nivå av hormon T3 i kroppen. Tack vare honom producerar cellerna energi som ger oss vitalitet.

Hormonet T3 kan vara i två former: ansluten, passiv (då organismen tar den från butikerna i blodet) och fri (i aktiv aktiv form). Vilka hormoner T3 använder - bunden eller fri - den här kroppen reglerar sig själv.

Om det fria hormonet T3 är för litet - kroppen tar sin anslutna form, och om den bundna formen av T3 inte räcker - bryts många organ och systemfunktioner.

Överskott av hormonet T3 i fri form är också dåligt. Då finns det en sk "sköldkörtel storm" eller en sköldkörtelstorm, när T3 stimulerar sköldkörteln för mycket.

Det påverkar i sin tur cellerna, som också blir mycket aktiva, och hela kroppen blir som en bruten urverkningsmekanism, där pilarna roterar i en otrolig hastighet, som de vill.

Från överdriven exponering för hormonet kan T3-celler till och med förstöras. Det betyder att personens hjärta, lungor, nervsystemet och andra organ och system kan skadas.

Det värsta för hyperaktiviteten hos hormonet T3 är hjärtat. Fibrerna i hjärtmuskeln kan kollapsa, vilket provar hjärtsjukdom.

Därför ingår i kroppen med ett överskott av hormon T3 ett skydd som reglerar hormonhalten och deras effekt på organen.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Skydd mot hormonet T3

Bli inte förvånad, det finns ett sådant naturligt skydd. Dess princip är att med ett överskott av hormon T3 blir dess aktiva form till en bunden, inaktiv.

Hur händer detta? I vår hjärna och i andra delar av kroppen finns det sensorer som kan fånga signaler om problem i kroppen, funktionsfel i något system. Till exempel i matsystemet.

Därefter regleras energireserverna genom kroppens ämnesomsättning. Till exempel, med otillräckligt tillförsel av energi från cellerna, sänks metabolismen så att personen kommer att ha styrka. Och när cellerna är hyperarbetade accelereras metabolismen, så får vi ännu mer energi.

När metabolismen saktar ner kan en person återhämta sig. När det accelererar - gå ner i vikt. Och det här ser inte på en strikt diet eller övermålning.

Vad riskerar kvinnor med undernäring?

Låt oss prata om vad som händer när en person går på en hård diet eller är undernärd av någon annan anledning. Kroppen producerar mycket mindre hormon T3. Och den som utvecklas, förblir för det mesta i en bunden (passiv) form.

Kroppen fångar den med hjälp av sensorer och för att spara energi, som nu saknar celler, saktar ned metabolismen. Så han kan stanna på en skön diet för ett tag.

Och det finns en paradox: du måste gå ner i vikt, eftersom du äter mindre och din fettvävnad bör minska i volymen. Men du tvärtom blir bättre!

Kroppen börjar uppfatta svältet som hotande och samlar fettvävnad "i reserven". I detta fall bränns kalorier mycket långsamt, och du förlorar inte, men får.

Soja som räddning från övervikt?

Nu i överskott säljs sojaprodukter. De annonseras som användbara och minskar vikt. Vilka ämnen finns faktiskt i soja och är det användbart?

Forskare kallade dessa ämnen isoflavoner. De har egenskapen att omvandla sköldkörtelhormonet T4 till ett hormon T3.

Isoflavon består av genistein och daidzein - substanser som har egenskapen att hämma behandling av jod i sköldkörteln. Och det betyder att det finns en brist på jod i människa med ett överskott av soja i kosten.

Vetenskapligt bevisat att mycket soja i menyn kan provocera goitersjukdomar eller svag sköldkörtelfunktion. Speciellt att upphöra eller sakta ner produktionen av sköldkörtelhormoner som utlöser en sjukdom av hypothyroidism.

I Japan orsakar sojaprodukter till exempel dessa sjukdomar oftare än andra i världen, eftersom japanerna äter mycket soja.

Soja och barns kropp

Amerikansk forskning, genomförd 1950, visade att barnmatens sammansättning inte skulle innehålla sojaprodukter. Enzymet i soja kan störa sköldkörteln hos barn.

Dessa studier har inte blivit offentliga, och därför är fortfarande soja som en användbar produkt annonserad.

Sojaprodukter för medelålders kvinnor

Recensioner om dem är inte alltför smickrande. Enligt statistik uppträder sköldkörtelnfunktioner 20 gånger oftare än de som är yngre hos kvinnor efter 40 års ålder. Detta tillstånd förvärras av sojaprodukter eller kosttillskott.

Soja i kost av kvinnor efter 40-a kan öka risken för att utveckla sköldkörtelsjukdomar, förvärra menstruationsförloppet, lägga till problem med övervikt.

Samma skadliga effekt kan utövas av klöver och hirs (gulaktiga korn, som också matas kycklingar).

Studier i Storbritannien visar att kvinnor före uppkomsten av klimakteriet som konsumerade upp till 60 g soja 1 gång per dag i en månad, började snart att klaga på oregelbunden månad.

Dessa överträdelser fortsatte även 3 månader efter att kvinnorna slutat äta sojaprodukter. Särskilt drick sojamjölk.

Därför spelar sköldkörtelhormoner en viktig roll i din hälsa och utseende. Det är viktigt att veta vad deras balans är, för att hålla kontrollen över vikten och att kunna normalisera den i tid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.