Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Amoxicillin i cyster

Medicinsk expert av artikeln

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.04.2020

Oavsett hur försiktiga vi handlar om antibiotika är det ofta möjligt att övervinna de inflammatoriska processerna i kroppen som orsakas av olika infektioner endast med deras hjälp. I läkemedelsindustrin produceras många antibakteriella läkemedel och amoxicillin anses vara ett av de mest effektiva. Kan det användas för cystit och kommer det att hjälpa till att övervinna inflammation i urinblåsans slemhinna?

ATC-klassificering

J01CA04 Amoxicillin

Aktiva ingredienser

Амоксициллин

Indikationer Amoxicillin i cyster

Amoxicillins verkan riktar sig till infektioner, vars bakterier är känsliga för förstörelse under påverkan av den aktiva substansen. Indikationer för dess användning är följande patologier som påverkar:

 • urin- och könsorgan (uretrit, cystit, pyelonefrit, prostatit, gonorré, etc.);
 • nedre luftvägar (bronkit, lunginflammation);
 • övre (tonsillit, tonsillit, faryngit, bihåleinflammation, otitis media);
 • kanaler som transporterar galla (kolangit, kolecystit);
 • leder;
 • ben;
 • överhuden, mjuka vävnader.

Amoxicillin är godkänt av FDA för behandling av urinvägsinfektioner, öron-, näs- och halsinfektioner, infektioner i nedre luftvägar, Helicobacter pylori-infektioner, faryngit, tonsillit och infektioner i hud och hudstruktur. Rekommenderas som en förstahandsbehandling av American Society for Infectious Diseases (IDSA), för behandling av akut bakteriell rinosinusit, och som en behandling för samhällsförvärvad lunginflammation. [1]

Släpp formulär

Läkemedlet produceras i:

 • granuler som omvandlas till en flytande konsistens;
 • tabletter;
 • kapslar.

De två sista drogerna har en dos av 250 och 500 mg av den aktiva substansen. För att erhålla 5 ml suspension används 250 mg amoxicillin och hjälpkomponenter, inklusive sackaros-, frukt- och bärsmaksämnen.

Beroende på tillverkaren har läkemedlet andra handelsnamn, men en aktiv substans är amoxicillin. Bland dem: amotit, amoxon, amoxicar, gonoform, cuxacillin, ranoxyl, hiconcil, flemoxin.

Farmakodynamik

Detta antibakteriella medel tillhör semisyntetiska antibiotika från klassen penicilliner med ett brett spektrum av inflytande, när en bakteriestam används som bas för att bygga en läkemedelsmolekyl och kemiska metoder används. Både gram-positiva och gram-negativa aeroba mikroorganismer (Listeria monocytogenes och Enterococcus, Haemophilus influenzae, vissa Escherichia coli, Actinomyces, Clostridial, Salmonella, Shigella och Corynebacteria) faller under det. Det dödar vissa enzymer som finns i cellerna i bakterier och utan vilka de dör. [2]

På grund av närvaron av hydroxyler har läkemedlet en hög biotillgänglighet när det tas oralt och är resistent mot verkan av magsaft.

Farmakokinetik

Vid intag absorberas amoxicillin lätt och når en maximal koncentration i blodet efter 1-2 timmar. Levern konverteras praktiskt taget inte. Det utsöndras i större utsträckning med urin, delvis genom levern.

Använd Amoxicillin i cyster under graviditet

Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) föreskriver amoxicillin graviditetskategori B (studier på reproduktion av djur har inte visat fosterrisk, och det finns inga adekvata och välkontrollerade studier på gravida kvinnor). Användningen av amoxicillin i tidig graviditet kan vara förknippad med en ökad risk för oral splitting. [3]

Under graviditeten är det bäst att undvika att ta amoxicillin, liksom alla andra antibiotika, eftersom det tränger igenom placentabarriären och kan skada fostret. Om det med ett verkligt hot mot hälsan inte kan undvikas, ligger berättigandet för detta i prioriteringen av en kvinnas liv.

Begränsad information indikerar att amoxicillin utsöndras i bröstmjölk vid låga nivåer, vilket inte förväntas orsaka biverkningar hos ammade barn. Ibland har utslag och störningar i spädbarns gastrointestinalflora rapporterats, vilket leder till diarré eller trast, men dessa effekter har inte utvärderats tillräckligt. Amoxicillin är acceptabelt för ammande mödrar.

Efter en enda oral administrering av 1 gram amoxicillin hos 6 kvinnor observerades toppnivåerna av amoxicillin i mjölk 4-5 timmar efter dosering. Genomsnittliga mjölknivåer var 0,69 mg / l (i intervallet 0,46 till 0,88 mg / l) efter 4 timmar och 0,81 mg / l (i intervallet 0,39 till 1,3 mg / l) 5 timmar efter dosering. [4] Med hjälp av dessa data kan det förväntas att ett barn som uteslutande ammar får en maximal daglig dos av amoxicillin på cirka 0,1 mg / kg i en dos av 500 mg tre gånger om dagen för mamman. Detta är från 0,25 till 0,5% av den vanliga dosen amoxicillin för barn. [5]

Kontra

Amoxicillin är kontraindicerat vid allergier mot antibiotika (penicilliner och cefalospariner), sjukdomar som lymfocytisk leukemi och infektiös mononukleos. Det finns åldersbegränsningar som redan har nämnts, liksom för gravida och ammande kvinnor.

Bieffekter Amoxicillin i cyster

Av biverkningarna som orsakas av läkemedlet är allergiska manifestationer möjliga: hudutslag, urtikaria, klåda; illamående, diarré, kolit, ökade leverfunktionsvärden, reversibla förändringar i blodantal, huvudvärk, sömnstörningar. Suspensionen innehåller sackaros och kan orsaka ett hopp i blodglukos.

En annan viktig komplikation att vara medveten om är överkänslighetsreaktioner. Amoxicillin kan leda till typ I, II, III eller IV reaktioner. Det är viktigt att skilja mellan en överkänslighetsreaktion av typ I och IV, eftersom en av dem kan vara farligare än den andra. En typ I-reaktion är en IgE-medierad överkänslighet mot en sensibiliserad patient som orsakar utbredd histaminfrisättning, vilket resulterar i urtikaria som liknar ett kliande utslag, eller till och med allvarligare systemiska symtom såsom anafylax. Typen av överkänslighetsreaktion av typ IV medieras inte av frisättningen av histamin, är mer papulär eller morbilliknande i sin natur och kliar ofta inte. Experter föreslår att nästan alla patienter som av misstag får amoxicillin med infektiös mononukleos utvecklar ett makulopapulärt utslag orsakat av en överkänslighetsreaktion av typ IV.

Hur hanterar man biverkningar? Vad du ska göra om:

 • känsla illamående - följ enkla måltider och ät inte fet eller kryddig mat. Ta amoxicillin efter måltiderna.
 • diarré - drick mycket vätska för att undvika uttorkning. Tecken på dehydrering inkluderar mindre urination. Ta inte något annat läkemedel för att behandla diarré utan att prata med din apotekare eller läkare. [6]

Dosering och administrering

Hur tar man amoxicillin för cystit? 

Kvinnor är mycket mer benägna än män att genomgå urologiska patologier, särskilt cystit. Detta förklaras av den anatomiska strukturen i deras urinrör: den är kortare och bredare än hanen, dessutom är den belägen i närheten av slidan och anus, vilket ökar risken för infektion.

Amoxicillin används för att behandla kvinnor med akut och kronisk inflammation i urinblåsan.

För närvarande behandlas urinvägsinfektioner (UTI), såsom cystit, antingen med en tre-dagars kort antibiotikakurs eller en längre kurs (fem dagar eller mer). Studier har visat att tre dagars behandling vanligtvis räcker för att lindra symtomen hos kvinnor med okomplicerad cystit. Långtidsanvändning av antibiotika förbättrade inte symptomlindring, men ledde till biverkningar såsom gastrointestinala problem eller utslag. När kvinnor och män beslutar vilka antibiotika som ska tas, bör kvinnor och män överväga vad som är viktigare för dem: att förhindra återfall av cystit eller för att undvika biverkningar. Patienter som vill vara helt säkra på att infektionen har gått kan föredra att använda antibiotika som tas i fem eller fler dagar. Patienter som föredrar att undvika biverkningar kan istället välja en tre-dagars behandling.[7]

Läkaren bestämmer dos och varaktighet av behandlingsförloppet individuellt (i genomsnitt är det 5-14 dagar). Instruktionen för fasta former av läkemedlet rekommenderar det enligt detta schema: för barn mellan 5 och 10 år, 250 mg tre gånger om dagen; äldre och vuxna - 500 mg.

Ansökan för barn

Amoxicillin kan förskrivas till barn, men med reservationer och en speciell dosering, med hänsyn till deras ålder. Så ta tabletter från 6 år gammal, suspensionen är lämplig för barn från födseln och kapslar är endast avsedda från 5 år på grund av deras snabba absorption.

En suspension framställs genom att tillsätta renat vatten till en flaska granulärt pulver till nivån för märket på den. Spädbarn upp till 2 år (kroppsvikt överstiger inte 10 kg) ges en halv uppmätt sked, 2-5 år (10-20 kg) - 0,5-1 l., 5-10 år - 1-2 l., Vuxna två fulla 3 gånger om dagen.

Överdos

En överdos orsakar symptom som är karakteristiska för förgiftning. För att ta bort dem rekommenderas att skölja magen och ta aktivt kol .

Interaktioner med andra droger

Samtidig administrering av amoxicillin med antacida minskar dess absorption, med allopurinol (en antigout) ökar risken för allergiska manifestationer, probenecid (samma åtgärd) ökar koncentrationen i blodet.

Läkemedlet förskrivs inte tillsammans med tetracyklin och kloramfenikol - antibiotika med en komplex cyklisk struktur, eftersom de minskar dess effektivitet.

Amoxicillin kan öka blödningstiden vid behandling med antikoagulantia som bromsar blodkoagulationen och förhindrar blodproppar.

Förvaringsförhållanden

Läkemedlet förvaras vid en temperatur som inte överstiger + 25ºС, på ett mörkt ställe, otillgängligt för barn.

Hållbarhetstid

Tabletter och kapslar är lämpliga för användning i 4 år, granuler - tre. Den färdiga suspensionen ska användas inom två veckor.

Analoger

Amoxicillinanaloger är sådana medel: amoxil DT, amofax, B-mox, graximol, osmapox, flemoxin solutab, ampiox, ampicillin.

Nyligen genomförda studier har visat att en tre-dagars regim av amoxicillin-klavulanat inte är lika effektiv som ciprofloxacin för behandling av akut okomplicerad cystit, även hos kvinnor som är infekterade med känsliga stammar. Denna skillnad kan bero på den låga förmågan hos amoxicillin-klavulanat att förstöra vaginal Escherichia coli, vilket bidrar till tidig infektion. [8]

Recensioner

Läkemedlet är väldigt säkert, men det är alltid viktigt att få en korrekt allergihistoria innan du ordinerar läkemedlet. [9],  [10] Om läkemedelspositiva recensioner råder. Dess effektivitet i behandlingen av cystit och andra urologiska problem, till ett överkomligt pris, noteras. Bland bristerna är uppkomsten av biverkningar, ibland allergier, ibland dysbios, men alla antibiotika “syndar” detta. För att undvika negativa effekter på matsmältningsorganet rekommenderas att du tar probiotika. 

Farmakologisk grupp

Антибиотики: Пенициллины

Farmaceutisk effekt

Бактерицидные препараты
Антибактериальные препараты

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Amoxicillin i cyster" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.