^

Hälsa

Fenistil

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Fenistil är ett läkemedel som blockerar aktivitet av H1-receptorer av histamin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Indikationer Fenistila

Det används (i oral form) för behandling av följande sjukdomar:

 • allergiska symptom - bikupor, höfeber och allergisk rinit som uppträder året runt, och förutom allergier mot mat och medicin samt Quinckes ödem;
 • epidermal kliande som har olika natur - amid eksem, mässling, olika dermatoser, atopisk dermatit och röda hund form, och dessutom orsakas av vattkoppor (gel kan användas för behandling av vattkoppor hos barn), eller insektsbett;
 • för att förhindra förekomsten av allergiska symptom på grund av genomförandet av hyposensibiliserande förfaranden.

Emulsion med gel kan användas i följande patologier:

 • hudpåverkande klåda, med annan etiologi (eksem, dermatoser, insektbid eller urtikaria), utom när orsaken är kolestas
 • olika brännskador (hushåll, sol, etc.).

Fenistil Penzivir används i vanliga herpes av återkommande natur, som ofta utvecklas på läpparna.

Släpp formulär

Utsläppen av läkemedlet utförs i oralt administrerade droppar och tabletter, och dessutom i form av en emulsion och gel.

Droppar produceras i en volym 20 ml flaskor med en droppare.

Gel för extern bearbetning realiseras i rör med en kapacitet på 30 eller 50 g.

Emulsionen för extern användning är framställd i flaskor med en kapacitet av 8 ml och liknande i form till en rullepenna.

Tabletter kallas Fenistil 24.

Fenistil pencivir

Fenistil pencivir är en 1% kräm för lokal behandling med en toning effekt. Den tillverkas i rör med en kapacitet på 2 eller 5 g.

Farmakodynamik

Det aktiva elementet i läkemedlet är en konkurrerande histaminantagonist. Läkemedlet har antiallergiska, antipruritiska egenskaper, det hjälper till att stärka styrkan hos försvagade kapillärer, vilket leder till utveckling av allergiska symptom hos en person. Detta är anledningen till den frekventa användningen av Fenistil för allergier. Dessutom fann läkemedlet mild antikolinerg, och dessutom anti-bradykinin effekt. När droger droger används i dagintervallet kan det finnas en svag lugnande effekt.

Gelén eller emulsionen applicerad på epidermis bidrar till att minska intensiteten av irritation och klåda som orsakas av allergier och har samtidigt en lokalbedövningseffekt. Emulsion bidrar till att kyla, fuktar och mjuka epidermalskiktet.

Fenistil pencivir är ett antiviralt medel med uttalad aktivitet mot vanliga herpesvirus (typ 1 och typ 2), VEB, CMV och vattkopporvirus.

Medicinen bidrar till att blockera processerna för viral reproduktion (detta virus förblir i kroppen hos ett stort antal personer under lång tid medan de fortfarande är inaktiva). Katalysatorer för aktivering av processerna för dess reproduktion är sådana faktorer som akut respiratorisk sjukdom, CFS eller kallt. Som ett resultat utvecklas feber, vilket uppträder som ett bubbelformat utslag på läpparna, liksom på området kring dem.

Tack vare användningen av grädden accelereras läkningsprocessen, smärtintensiteten minskar och sannolikheten för överföring av smitta minskar.

trusted-source[6], [7]

Farmakokinetik

Efter intag av absorberades den aktiva beståndsdelen Fenistila vid hög hastighet och nästan helt. Toppindikatorer registreras efter 2 timmar från mottagningstillfället. Biotillgängligheten är ca 70%. Läkemedlet utan komplikationer passerar in i vävnaderna.

Utbytesprocesser förekommer i levern - med hjälp av metoxylering med hydroxylering.

Halveringstiden är ca 6 timmar. Excretion - med galla, såväl som urin (endast 10% av läkemedlet utsöndras oförändrat och resterande 90% - i form av sönderfallsprodukter).

Med lokal extern behandling penetrerar medicinen lätt epidermis och nivån av dess totala biotillgänglighet är 10%. Läkemedlet börjar agera efter några minuter efter behandling av huden.

trusted-source[8]

Dosering och administrering

Schema för användning av medicinska droppar.

Ta dropparna inuti. Storleken på portioner för en vuxen och ungdom som är äldre än 12 år tas per dag är 3-6 mg (eller 60-120 droppar), vilka är uppdelade i tre lika dosdoser. Människor med stark förkärlek för sömnighet måste konsumera 20 droppar droger under första halvan av dagen, liksom 40 droppar av drogen innan man går och lägger sig.

Bröstfödda barn i åldern 1-12 månader används droger i en dos av 3-10 droppar med en trippel ta en dag. Ett barn på 1-3 år rekommenderas ett tre-timmarsintag på 10-15 droppar per dag. Patienter i åldersgruppen 3-12 år ska använda 3 gånger om dagen för 15-20 droppar av läkemedlet.

Om så krävs kan dropparna läggas till flaskan med spädbarnsformeln för utfodring.

Sätt att använda gelén

Det är nödvändigt att applicera gelén externt - till de platser som drabbats av sjukdomen. För en dag finns 2-4 sådana förfaranden. Med hög intensitet av irritation eller klåda, och förutom detta, med vanliga former av epidermisskador kan läkaren rekommendera användningen av gelén i kombination med droppar Fenistil eller annan oral form av droger.

Under gelbehandling bör UV-ljus undvikas i områden som tidigare behandlats med läkemedlet. På grund av detta är det önskvärt att överge en långvarig vistelse under solens strålar.

Samma schema används för behandling av barn. Gel kan också användas till nyfödda, men först efter en preliminär diskussion av denna fråga med läkaren och under hans tillsyn.

Användningssätt för läkemedelsemulsion.

Det föreskrivs för extern användning - med hjälp av en pennavals appliceras den på huden 2-4 gånger per dag (multipliciteten beror på de medicinska recepten). Emulsion kan användas till barn.

Schemat för mottagande av tablettformen av preparatet.

Tabletter kan inte tas av personer under 12 år.

Vanligtvis borde en dag konsumeras 1-nu-tablett, eftersom läkemedlets exponering för läkemedel varar i 24 timmar. Det rekommenderas att äta det på kvällen så att du inte känner dig dåsig. Svälj kapseln helt medan du tvättar med rent vatten.

Varaktigheten av en sådan behandlingscykel kan vara högst 25 dagar.

Användning av Fenistil Pentsivir-kräm.

För att behandla drabbad herpes epidermis eller slemhinna måste du klämma lite grädde på ett finger eller en bomullspinne och applicera sedan på det önskade området. Denna procedur bör upprepas med intervall om 2 timmar, inte mer än 7-8 gånger per dag under 4 dagar.

Börja användningen av läkemedlet är önskvärt omedelbart efter början av de första symptomen på infektion. Det är också nödvändigt att hålla sig till varaktigheten av den terapeutiska perioden som anges i anvisningen, även om symtomen på sjukdomen har försvunnit efter 2 dagars behandling.

För att bearbeta med en kräm behövs endast de zonerna på läpparna och området runt en mun som det fanns en herpes på. Det är förbjudet att applicera det på orala eller nässala slemhinnor, ögonmembran och könsorgan.

Människor som har försvagad immunitet bör först konsultera en läkare.

Om förbättringen inte inträffar efter 4 dagars behandling, eller om tillståndet försämras, rekommenderas det att samråda med en specialist.

 

trusted-source[11], [12]

Använd Fenistila under graviditet

Det är förbjudet att använda gel och droppar av drogen på 1: a trimestern. I 2: e och 3: e trimestern kan dessa läkemedel av Fenistil administreras uteslutande i närvaro av livsindikationer och tas under konstant övervakning av läkaren. Det är förbjudet att bearbeta stora ytor av epidermis med gel.

Använd inte medicin under amning. Det är strängt förbjudet att gela nippelregionen.

Kontra

Bland kontraindikationerna:

 • glaukom, som har en sluten vinkelform, såväl som astma;
 • hyperplasi i prostata;
 • närvaro av intolerans i förhållande till medicinska komponenter.

Försiktighet krävs vid användning hos personer med lungsjukdomar, som har en kronisk grad och har obstruktiv karaktär.

Innan du använder läkemedlet är det alltid nödvändigt att konsultera din läkare.

Bieffekter Fenistila

Användningen av ett läkemedel kan ge upphov till några biverkningar:

 • störningar som påverkar NS: symptomen på excitation eller sömnighet (oftast observerad under de första dagarna av behandlingen), liksom huvudvärk eller yrsel.
 • störningar i matsmältningsaktiviteten: illamående eller torrhet i munnhinnan
 • problem med andningsfunktionen: störningar i yttre andning och torrhet i struphuvudet;
 • Andra tecken: utslag, svullnad och muskelspasmer.

Användningen av Fenistil pencivircreme kan leda till uppkomsten av känslor av domningar, brännande eller stickningar på behandlingsställena.

trusted-source[9], [10]

Överdos

Vid användning inne i LAN måste följa exakt rätt mängd, eftersom det finns en hög sannolikhet för berusning. På grund av detta kan undertryckande av centrala nervsystemet uppstå eller utveckla allvarlig sömnighet (hos en vuxen). Det är också möjligt stimulering av CNS-aktivitet och utvecklingen av m-antikolinerga symptom (vanligen förekommer hos barn), bland vilka känsla av spänning, mydriasis, torrhet i munslemhinnan, takykardi, kramper tidvatten med blod, ataxi, feber och hallucinationer. Utöver denna lista, utvecklingen av kollaps, fördröjd urinering och sänkning av blodtrycket.

Vid förgiftning med Fenistil är det nödvändigt att ge den drabbade personen ett aktivt kol och ett laxerande läkemedel av saltlösningstyp. För att eliminera effekterna av överdosering vidtas åtgärder för att upprätthålla andnings- och CAS-aktiviteter.

Interaktioner med andra droger

Effekten av läkemedlet förstärker effekten som utövas på kroppen genom anxiolytika och hypnotika.

När det kombineras med etylalkohol noteras hämning av psykomotoriska manifestationer.

Kombinationen av fenistil med MAOI förstärker den kolotropa effekten, och dessutom har det överväldigande inflytandet på CNS.

Kombinationen av m-kolinoblocker med tricykliska leder till en ökning av sannolikheten för en ökning av IOP-värden.

trusted-source[13], [14], [15]

Förvaringsförhållanden

Fenistil måste hållas utom räckhåll för små barn. Temperaturnivån för alla terapeutiska former, förutom grädden - högst 30 ° C. Cream Fenistil Pencivir bör förvaras vid temperaturnivåer som inte överstiger 25 ° C och bör inte frysas.

Hållbarhetstid

Fenistil får användas inom 36 månader från tillverkningsdatumet för läkemedlet.

trusted-source[16]

Ansökan om barn

Droppar kan inte ges till barn under 1 år. För äldre barn är det viktigt att noggrant observera dosen som föreskrivs av läkaren. Prenumerera Fenistila droppar till barn noggrant, eftersom det finns möjlighet att utveckla en nattapné.

Gelformen av droger kan ordineras för barn av alla åldrar, men det rekommenderas att använda det under en barnläkars överinseende.

Fenistil pentivir kan användas till barn över 12 år.

trusted-source[17], [18]

Analoger

Bland de billigare analogerna av gelén är Zetrin med Vibrocil. Dessutom ges antiallergene läkemedel bland liknande läkemedel - Claritin med Tavegil, Diazolin med Loratadin och så vidare.

Fenistil Pentsivir har analoger sådana som Viroleks, Zovirax, med gerpevir acykliska och bortsett från att Atsivir, Vartek, Gerpetad med acyklovir Medovir med Gerpferonom och Provirsan med Agerpom.

Recensioner

Fenistil anses vara ett mycket effektivt botemedel som hjälper till att eliminera allergiska symptom.

Ofta lämnar positiv återkoppling om effekten av droppar föräldrar som använt läkemedlet för sina barn (inklusive nyfödda). I dessa kommentarer noteras att tack vare droppar försämras utslag och klåda med irritation snabbt.

Åsikter om gelén som används för barn, föreslår att den hjälper bra med bett av olika insekter och förutom utslag och andra allergiska symptom. I recensionerna om heliumformen av LS, som används av nyfödda, skriver de att gelén hjälper till att snabbt avlägsna rodnad och hudirritation. Baserat på meddelandena på forumet används gelén ofta för behandling hos spädbarn.

Kommentarer om läkemedelsemulsionen är mer sällsynta, men de indikerar också bekvämligheten vid användning av droger och dess höga effektivitet.

Ibland visas negativa kommentarer, vilket tyder på att medicinen inte hade den önskade effekten. Men vanligtvis i sådana situationer talar vi om skador, orsaken till vilken det inte är någon allergi.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Fenistil" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.