^

Hälsa

Penisförtjockningsoperation

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 29.09.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Korrigerande kirurgi av de manliga könsorganen, i synnerhet operationen för att förtjocka penis, samt öka dess längd, hänvisar till falloplastik.

Indikationer för förfarandet

Huvudmålet med falloplastik är att återställa penisens normala anatomi och dess funktioner efter skador eller att korrigera medfödda anomalier (inklusive urinröret. Men det finns faktiskt inga medicinska indikationer för förtjockning av penis. Det vill säga initialt kirurgiska metoder var inte avsedda för rent kosmetiskt bruk - en ökning av längden eller tjockleken på det manliga könsorganet. Utvecklingen av estetiska kirurgiska plaster har dock också påverkat könsorganen. Och detta syftar, enligt de flesta experter, snarare på området för psyket och sexopatologin: antingen män med låg självkänsla och osäkerhet i sin sexuella livskraft (och som inte har någon aning om den verkliga genomsnittliga storleken på penis), eller missnöjda med sitt sexliv och beslutar att operationen för att förtjocka penis eller förlänga penis det kommer att förbättra situationen radikalt.[1]

Enligt brittiska experter, med normal storlek och funktion, är cirka 45 % av männen missnöjda med sitt könsorgan; enligt experter från ASAPS (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) varierar antalet missnöjda amerikaner beroende på ålder i intervallet 17-38%.

Läkare noterar också att de flesta män som vill öka penisvolymen har fysiologiskt normala parametrar för penis, men är allvarligt oroade över dess storlek, möjligen på grund av manifestationen av patologiskt missnöje med deras externa data, det vill säga  dysmorfofobi .

Så estetisk kirurgi av könsorganen kan öka självkänslan hos komplexa män, som förresten inte vet att för sju kvinnor av tio spelar inte storleken på sexpartnerns penis en så viktig roll.

Förberedelse

I det förberedande skedet ordineras blodprov (allmänt, koagulogram, för STD, HIV, hepatit typ B och C) och ett utstryk från urinröret (för att upptäcka infektioner i urogenitala kanalen).

Patienten undersöks av en urolog-androlog och visualisering av den urogenitala zonen, eftersom det i praktiken finns många fall när det, tillsammans med orimlig oro för storleken på penis, finns vissa funktionella störningar som negativt påverkar sexlivet (till exempel, för tidig utlösning).

Patienten bör få all nödvändig information om den kommande interventionen eller proceduren, inklusive de faktiska resultaten av en viss metod (eftersom de flesta män har höga förväntningar på falloplastik), samt möjliga komplikationer.

Även om plastikkirurger ofta är övertygade om den fullständiga säkerheten för sådana operationer, är resultaten av studier av tillgängliga metoder för att förtjocka (liksom förlängning) av penis när det gäller säkerhet, effektivitet och patienttillfredsställelse blandade. Sådana operationer är ganska riskabla och inte alltid effektiva, och patienterna bör vara medvetna om detta.

Därför är det viktigt att konsultera en psykoterapeut och försöka avråda patienten om han inte har ett verkligt problem, men en manifestation av penisdysmorfofobi.

Teknik Penisförtjockningsoperation

Den specifika tekniken för att utföra en emiccircumferential falloplastik som ökar tjockleken på penis beror på metoden - kirurgisk eller icke-kirurgisk. Samtidigt är icke-kirurgiska ingrepp (men fortfarande invasiva) fortfarande inte standardiserade.

Kirurgiska metoder inkluderar autoimplantation av en adipofascial (hudfett) flik i form av en remsa, som tas från inguinalregionen eller från sätesvecket och sedan överförs till penis och placeras mellan dess fascia av Buck och Dartos längs med omkrets. Operationen varar i cirka sju timmar och har många komplikationer (inklusive förtjockning av penisvävnaden, dess krökning och förkortning samt transplantatfibros). Därför tillgrips det nu i sällsynta fall. Liksom användningen av allografter av Alloderm-typ, som är cellfria inerta dermala matriser (erhållna från donerad mänsklig hud).

En resorberbar cellfri kollagenmatris (kollagenmatris som Pelvicol eller BellaDerm) används också, implanterad i penis (runt skaftet) under Dartos fascia antingen genom ett tvärgående suprapubiskt snitt eller subkoronal åtkomst (med förskjutning av huden på penis). Ett år efter operationen - på grund av bildandet av endogen vävnad - kan den genomsnittliga förtjockningen av penis vara från 1,7 till 2,8 cm.

I praktiken används i de flesta fall lipofilling, liksom en sådan icke-kirurgisk metod som subkutana injektioner av gelfyllmedel baserade på kemiskt modifierad hyaluronsyra - ett gelimplantat för att förtjocka penis.[2]

Under lokal eller epidural anestesi utförs lipofyllning för att förstora och förtjocka penis - autotransplantation av fettvävnad, som erhålls under det första steget av proceduren - fettsugning, det vill säga aspiration (pumpning) av fett från den nedre delen av bukhinnan (genom en punktering i den suprapubiska regionen). Fettvävnad bearbetas (dekanteras och filtreras) och injiceras sedan med en spruta med hjälp av speciella injektionsmetoder längs penisskaftets hela längd eller längs dess omkrets. Lipofilling kan öka omkretsen av den icke-erigera penis med 2,5-3,2 cm (men tjockleken minskar med erektion).

Proceduren för införandet av hyaluronsyrabaserade hudgelfyllmedel  som används för konturering utförs under lokalbedövning (lidokain injiceras i nerven vid penisbasen). Perlane, Restylane, Juvederm och Macrolane stabiliserad gel används.

En sådan injektion kan göra penis 2,5 cm tjockare, men på grund av den biologiska nedbrytningen av hyaluronsyra - inte längre än 10-12 månader (Macroline gel - upp till ett och ett halvt år).[3]

Kontraindikationer till proceduren

Alla korrigerande falloplastiska procedurer är kontraindicerade:

  • under 18 år och över 60;
  • om kroppstemperaturen är förhöjd;
  • det finns blödning av någon lokalisering;
  • om patienter har infektionssjukdomar, såväl som kroniska eller akuta inflammatoriska processer;
  • med sexuellt överförbara sjukdomar;
  • om nivån av blodplättar i blodet sänks, det vill säga med dålig koagulering;
  • i närvaro av diabetes;
  • i fall av dermatologiska sjukdomar (inklusive svamp), lokaliserade i den urogenitala regionen;
  • vid sjukdomar av autoimmun etiologi;
  • vid psykogena tillstånd och psykisk ohälsa.

Användningen av hyaluronsyragel har ytterligare kontraindikationer, inklusive: anogenitala papillom, atopisk dermatit, kutan kollagenos, aktiv systemisk lupus erythematosus eller sklerodermi, kronisk discoid lupus erythematosus.[4]

Konsekvenser efter förfarandet

De mest troliga negativa konsekvenserna av plastikkirurgi av penis för att förtjocka den är bildandet av mjukvävnadsödem, hematom, tillägget av en sekundär infektion (med fokus på inflammation), proliferation av bindväv med ärrbildning.

Komplikationer av autoimplantation av hud-fettfliken är förtjockning av vävnaderna i penis, dess krökning och förkortning, såväl som transplantatfibros.

Användningen av allotransplantat för att förtjocka penis kompliceras av bildandet av erosion, såväl som utvecklingen av fibros och hudresorption, vilket kan förkorta penislängden och försämra dess funktion.

Enligt kliniska data är svåra ödem i penis och utveckling av ischemiska sår komplikationer efter implantation av kollagenmatrisen.

Lipofilling ger inget långsiktigt stabilt resultat (max två år), eftersom det sker en gradvis resorption av adipocyter. Och mekaniskt trauma på penis under proceduren kan orsaka fettnekros.

Förutom  komplikationerna av fettsugning kan införandet av fettvävnad i penis leda till komplikationer som bildandet av cystor, lipogranulom och serom, såväl som vävnadsmikrokalcifikationer. Som ett resultat observeras penisens asymmetri och tuberositeten på dess yta.

Omedelbart efter injektionen av gelen med hyaluronsyra ändras hudfärgen tillfälligt, ödem bildas och lokal domningar uppstår. Med den ytliga introduktionen av gelfyllmedlet (eller överskridande av dess volym) är bildandet av granulom möjligt. Efter en tid kan denna procedur inte bara minska känsligheten hos penis och leda till erektil dysfunktion, utan också provocera fibros.

Därför är kosmetiska fyllmedel till dags dato inte godkända av FDA för användning på penis, och experter från International Society for Sexual Medicine rekommenderar inte heller att de används vid falloplastik.

Skötsel efter proceduren

Återhämtningsperioden - vård och rehabilitering efter ingreppet - varar inte länge under lipofilling eller fillerinjektioner. I avsaknad av uppenbara komplikationer kan patienter gå hem den andra dagen. Huvudvården är hygien och maximal begränsning av fysisk aktivitet.

För att minska svullnad appliceras en ispåse (i 5-6 minuter tre till fyra gånger om dagen). Och för att underlätta venöst utflöde rekommenderas det att ge penis en vertikal position i underkläder.

Efter lipofyllning avbryts det intima livet i två månader, och med gelinjektioner återupptas sexet efter en månad.

Recensioner

I mitten av det första decenniet av 2000-talet gav inte mer än 35% av patienterna positiv feedback på resultatet av operationen för att öka längden och tjockleken på penis. I slutet av det andra decenniet, enligt plastikkirurger, 12 månader efter införandet av gelen med hyaluronsyra, är 72-75% av patienterna nöjda med resultatet. Även om, enligt European Association of Urology, det estetiska resultatet av denna procedur inte är tillfredsställande för nästan 78% av patienterna.

Så först och främst bör man ta hänsyn till åsikten från urologer och androloger, som noterar att det inte finns några helt säkra och hundra procent effektiva metoder för att förtjocka penis.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.