Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Radiolog

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.10.2021

Radiolog är en läkare som använder röntgen för korrekt och korrekt diagnos.

Röntgenundersökning är en av de mest populära diagnostiska studierna i vår tid. Röntgenstrålar används för att få standard röntgenbilder av bensystemet, liksom vissa organ. Fluorografi, tomografi, angiografi - alla dessa förfaranden är omöjliga utan röntgenstrålning.

Röntgenspecialisten är engagerad i att utföra dessa studier med hjälp av röntgenstrålar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Vem är en radiolog?

Över hela världen anses yrket som en radiolog vara en av de mest ställda och respekterade. Kvalificerade representanter för denna specialitet har omfattande kunskaper om användningen av olika medicinsk utrustning, såsom standard radiologiska enheter, magnetisk resonans och datortomografi samt angiografiska tomografer. Specialiseringen av en radiolog innefattar förmågan att diagnostisera sjukdomar med hjälp av ultraljud och radionuklidtekniker, visualisera data som är tillräckliga för att bestämma eller klargöra patientens diagnos.

För att fullständigt och noggrant behärska detta allvarliga och nödvändiga yrke måste den framtida specialisten grundligt och noggrant förstå alla system och organ i människokroppen utan undantag för att kunna representera alla sektioner och specialiseringar i denna medicinska riktning.

När ska jag gå till en radiolog?

Patienten kan hänvisas till en radiolog på inrådan och ledning av en mängd olika medicinska specialister: traumatologists, kirurger, invärtesmedicinare, kardiologer, barnläkare, Spine, ortopedi, urologi. Skälen till forskningen kan vara:

 • buksmärta av okänt ursprung
 • dental och maxillär smärta;
 • främmande kroppar i matsmältningsorganet och luftvägarna;
 • misstanke om inflammatoriska processer eller utveckling av neoplasmer;
 • oförklarlig orsak till hypertermi
 • puffiness på kroppens yta;
 • trauma, begränsning av rörlighet av leder, oaskad rodnad i huden och andra tecken.

Frakturer, blåmärken, huvudvärk av oförståeligt ursprung, kärlsjukdomar, mellanläsarnas patologi, matsmältningsorgan och andningsorgan - anledningarna till att applicera på radiologer kan listas oändligt. Sådana och många andra symptom kan bli en signal för ytterligare diagnos, inklusive röntgenundersökning.

Vilka tester ska jag ta när jag ringer till en radiolog?

Röntgenundersökningen är en diagnostisk procedur, därför krävs inga ytterligare test. Läkaren kan fråga om förekomsten av ett hänskjutande från en specialist för att förstå problemets väsen och metoderna för att leta efter orsakerna till patologin. Dessutom skickas ofta bilder och en beskrivning av resultaten direkt till den behandlande läkaren som, utöver röntgenbilden, kan tilldela ett antal ytterligare studier efter eget gottfinnande. Det beror direkt på den kliniska bilden, graden av patientens tillstånd och även på den påstådda diagnosen.

Vilka diagnostiska metoder använder radiologen?

Metoder för röntgendiagnostik:

 • Metoden för radiografi (film eller digital) - förvärv av bilder på grund av olika kroppsvävnadstäthet, som radiograferas av röntgenstrålar. Bilden kan visas på en bild eller på en datorskärm;
 • Metod för fluoroskopi - erhållande av en fluorescerande bild med vidare överföring av det till datorskärmen. Med denna metod kan du inspektera organen under deras naturliga funktion. Nackdelen med denna diagnostiska procedur är att strålningsdosen mottagen av patienten är mycket högre än med standardröntgen;
 • Metoden för linjär tomografi - Röntgenundersökning, som gör det möjligt att bedöma varje skikt av vävnaden hos det organ som diagnostiseras, med en systematisk ökning av skanningsdjupet;
 • Metod för röntgenberäknad tomografi - gör det möjligt att bestämma tätheten och permeabiliteten hos vävnader. Detta är särskilt viktigt vid utvärderingen av komplexa organ och vävnader, fyllda med patologiska ämnen (serös vätska, pus, blod).

Vad gör en radiolog?

Radiolog är på ett sätt en diagnostisk expert inom området för att använda röntgenundersökningstekniken med efterföljande tolkning av bildernas resultat. Företrädare för detta yrke arbetar i sjukvårdsinstitutioner inom öppenvård och öppenvård, i diagnostiska strukturer (radiologiska rum).

En kvalificerad rodentgenolog diagnostiserar sjukdomar med hjälp av röntgenutrustning. I detta fall undersöks eventuella sjukdomar i lungorna, bensystemet, ryggraden, tänderna etc.

Att ha omfattande kunskaper inom strålningsfysik förbättrar specialisten sin kompetens genom att studera strålningsdiagnostiska metoder, dechiffrera och utvärdera resultaten efter forskningen. Komplexa enheter med vilka radiologer arbetar, kräver kolossal kunskap och erfarenhet av hanteringsutrustning, samt bra visuellt minne, förmågan att fokusera på små saker, tålamod och uthållighet.

En radiologs yrke är omöjligt utan fullständig medicinsk utbildning och allvarlig praxis. Sådana specialister utbildas vid radiologiska institutionen och strålningsdiagnostiska metoder i högre medicinska skolor.

Vilka sjukdomar behandlar radiologen?

Radiologen läker inte, men känner igen sjukdomarna hos många mänskliga system och organ enligt resultaten av en röntgenundersökning.

Röntgenmetod för diagnos är indelad i flera typer:

 • allmän metod (beskrivning av tekniker och tekniker);
 • privat metod (röntgenpatologi av direkta organ och system: ben, leder, hjärta, lungsystem, matsmältningsorgan, etc.);
 • en specialiserad metod (användning av röntgenstrålar i yrkessjukdomar, gastroenterologi, fytiologi).

Röntgenmetod för diagnos används för följande sjukdomar och patologiska tillstånd:

 • patologi av tänder och käkar, leder och bensystem;
 • undersökning av ben med komplex konfiguration (bland annat undersökning av kran, ryggrad, höftled);
 • Diagnos av gallsekretarins, köns- och urinvägarnas patologi med metoder för kontrastmediumadministration;
 • forskning av bronkier och lungor (upptäckt av tumörer, tuberkulos, bronkiektas, patologi av bronkial patency, främmande organ i andningsorganen;
 • Röntgen i hjärtat och cirkulationssystemet;
 • röntgenpatologi i matsmältningskanalen med hjälp av kontrastmedel, definitionen av tumörprocesser, peptisk sårsjukdom, slemhinnessjukdomar.

Läkaren utför en studie, beskriver resultatet av bilden, jämför bilden av undersökningen med kliniska symtom och formulerar den slutliga diagnosen.

Råd från en radiolog

Innan en röntgenundersökning utförs måste patienten vara medveten om några av kraven som måste observeras i studien.

 • Innan du tar en bild är det nödvändigt att exponera den del av kroppen som undersöks.
 • Det kan hända att du måste ta bort alla metallringar, armband, örhängen, kedjor eller andra smycken, samt metallrunda glasögon, eftersom dessa objekt kan påverka bildens noggrannhet genom att reflektera röntgenstrålarna.
 • Kanske kommer det att föreslås att bära skyddsanordningar för att skydda reproduktionssystemets organ från effekterna av strålning.
 • Om patienten är gravid, borde hon definitivt berätta för radiologen om det, eftersom strålningen kan vara farlig för embryot. Om man inte kan göra utan röntgenundersökning, kommer en kvinna att erbjudas vissa säkerhetsåtgärder för att minimera de möjliga konsekvenserna för fostret.
 • Ibland innebär forskning att man använder kontrastmedium, vilket gör det möjligt att isolera kroppens nödvändiga organ eller blodkärl. Substansen kan injiceras i kroppen genom internt vätskeintag såväl som av emv eller injektion. Före introduktionen av kontrast är det nödvändigt att bestämma närvaron eller frånvaron av allergier mot detta ämne.

Doktor-radiologen är först och främst expert på diagnostik och rådgivaren har högre medicinsk utbildning. Se bort från proceduren för radiologisk undersökning: Radiologens erfarenhet och kunskap är ibland oföränderlig vid upptäckt, definition och specifikation av sjukdomen, vilket är oerhört viktigt för utnämningen av kompetent och effektiv behandling.

trusted-source[7], [8]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.