Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Rotavirus

Medicinsk expert av artikeln

Infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 01.06.2018

Humant rotavirus upptäcktes först i 1973 av R. Bishop et al i elektron-mikroskopisk studie av de enterocyter i tolvfingertarmen hos patienter med gastroenterit hos barn och deras avföring genom metoden enligt immun elektronmikroskopi (konvalescentserum användes med en känd kända antikroppar), och i experiment frivilliga har bevisats sin etiologiska roll.

År 1978, den internationella kommittén för taxonomi av virus rotavirus identifierat människors och djurs (som de har också visat) i en separat släkte av familjen Reoviridae Rotavirus. Det generiska namnet kommer från det latinska ordet rota - hjulet, eftersom formen på virionen liknar hjulet. Detta beror på att virionet har en sfärisk form, och dess genom omgiven nukleokapsid sammansatt av två skikt: ett inre skikt omger tätt kärnan, har formen av en ikosaeder, och i kontakt med ett tunt yttre skikt av kapsiden, är resultatet en struktur som liknar ett hjul: buske, ekrarna och fälgen.

Isoleringar av patienten brukar uppfylla enkla cap (60-65 nm) och tvåkapsliga virioner (70-75 nm). Smittsamma är fulla tvåkapsliga virioner.

Virionsgenomet representeras av dubbelsträngat fragmenterat RNA (11 fragment); I kärnan, förutom genomisk RNA, finns ett virion-RNA-polymeras. Superkapsid är frånvarande. Virionen innehåller 8 proteiner (VP1-VP8). Särskilt viktigt är den yttre kapsidens URZ-protein. Han är ansvarig för virusets penetration i cellen och dess virulens. Dessutom har den en hemagglutinerande egenskap. För VP3- och VP7-proteiner delas rotavirus in i 4 serovaranter.

Rotavirus av humant och djur för gruppantigener är uppdelade i 6 serogrupper: A, B, C, D, E, F. Dessa medlemmar har inte antigenisk affinitet och skiljer sig i elektroforetiska egenskaper genomiskt RNA. Varje serogrupp har sin egen fragmentmigreringsprofil, som består av 4 klasser. Identifierad av:

A = 4, 2, 3, 2; B = 4, 2, 2, 2; C = 4, 3, 2, 2.

Med hjälp av elektrofores identifieras och differentieras virus av olika serogrupper.

En egenskap hos humana rotavirus är att de reproducerar dåligt i laboratoriet, och det krävs därför en lång tid för att anpassa dem till tillväxten i cellkulturer.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Patogenes och symptom på rotavirusinfektion

Viruset multiplicerar i tolvfingerscellerna i tolvfingertarmen, vilket orsakar olika skador. Inkubationsperioden varierar från 1 till 7 dagar, men vanligtvis mindre än 2 dagar. Med en typisk rotavirusinfektion är det huvudsakliga tidiga symptomet kräkningar, som förekommer tidigare än diarré, och varar från 2 till 6 dagar. Det finns en liten temperaturökning. Diarré manifesterar sig i form av frekventa önskningar, avföring är flytande eller halvvätska, frekvensen av önskningar är upp till 20 gånger om dagen. Dehydrering observeras hos 83% av patienterna. Varaktigheten av sjukdomen varierar från 4 till 7 dagar, varvid virusets frisättning varar upp till 10 dagar. Uppkastningstoppar under de första 2 dagarna av sjukdomen, längre diarré.

Epidemiologi av rotavirusinfektion

Källan för infektion är en person. För det mesta är barn under 4 år sjuka. Rotavirus orsakar mer än 130 miljoner fall av diarré varje år, vilket resulterar i 600 000 dödsfall varje år.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Diagnos av rotavirus diarré

  1. Detektering av virus i avföring via e-post och immun elektronmikroskopi, enzymimmunanalys i fast utföringsfasen, räknare immunoelektrofores, immundiffusion i agar utfällning, DGC, koagglyutinatsii reaktion klonat RNA-prober.
  2. Specifika antikroppar detekteras genom olika serologiska reaktioner, innefattande genom en enzymimmunanalys, DSC, neutraliseringsreaktion och immunofluorescens.

I vårt land för diagnos av rotavirusinfektion föreslås följande metoder:

  • RPGA med användning av ett diagnostiskt antiviralt rotavirus;
  • koagglutineringsreaktion;
  • testsystem för antigendetektion med hjälp av IFM.

Dessa metoder är utformade för att snabbt upptäcka rotavirus i patientens tarmrörelser. För att detektera specifika antikroppar mot rotavirus används inhiberingen av indirekt (passiv) hemagglutination.

I USA har en mycket effektiv vaccin mot rotavirusinfektion etablerats.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Behandling av rotavirusinfektion

Behandling av rotavirusdiarré har tre huvudmål:

  • upphörande av dehydrering
  • restaurering och underhåll av normal vatten-saltmetabolism;
  • tillhandahållande av normal näring.

Rotavirus diarré framgångsrikt botas genom oral rehydrering med saltlösning (NaCl - 3,5 g; NaHC03 - 2,5 g; KC1 - 1,5 g Glukos - 20,0 g i 1 liter vatten).


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.