^

Hälsa

Urinanalys

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ett allmänt urintest är en studie som utförs i ett speciellt laboratorium och tilldelas en patient i processen att diagnostisera en sjukdom. Urinanalysen består av följande steg:

 • Organoleptisk studie - innehåller analys av mängden urin, dess färg, lukt, skum och transparens.
 • Fysikalisk-kemisk analys av urin - gör det möjligt att bestämma graden av gravitation och surhet i urinen.
 • Biokemisk analys av urin utförs för att detektera protein i urinen.
 • Mikroskopisk analys av urin låter dig bestämma omfattningen av närvaron av röda blodkroppar och leukocyter.

Nämligen data erhållna från analys av urin, som används för detektering av kronisk nefropati, särskilt förekommande latenta, och även tillåta att utvärdera aktiviteten och, vid genomförande av dynamiken, hastigheten för progression av njurskada och behandlingssvar.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Urinsamling

Undersök den genomsnittliga delen av morgonurinen. Mikroskopi ska utföras senast 2 timmar efter urinsamling. Om omedelbar mikroskopi inte är möjlig bör urin lagras vid låga temperaturer för att förhindra bakteriell tillväxt och lys av cellelement (erytrocyter, vita blodkroppar, cylindrar). För att upprätthålla integriteten hos röda blodkroppar och leukocyter surgörs avsiktligt alkalisk urin. Om det inte går att följa reglerna för insamling av urin, till exempel hos patienter med nedsatt medvetenhet, rekommenderas att kateterisering av blåsan utförs.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Hur kan jag ta ett urintest?

Morgonurin brukar tas för analys. Innan du tömmer blåsan måste du nödvändigtvis utföra en intim hygienprocedur med tvål. Urinen dräneras i en plastbehållare som säljs i ett apotek. Urinalys görs vanligtvis senast en och en halv timme efter urinsamling. Innan du tar urinalys är det förbjudet att ta mediciner, eftersom detta kan påverka resultaten, och urinen får inte lämnas vid temperaturen under noll.

Urinalysis av Nechiporenko

Urinanalys avslöjar nechyporenko av inflammatoriska processer som sker i urinvägarna och för att bestämma nivåer av leukocyter, erytrocyter och cylindrar. Normalt är följande indikatorer tillåtna: leukocyter - upp till 2000 ml hos män och upp till 4000 ml hos kvinnor; erytrocyter - upp till 1000 ml; cylindrar - upp till 20 ml. Före pass urin, måste först framställa en torr plastbehållare, som sedan behöva samla ungefär 200 ml morgonurin (minst ett hundra femtio milliliter). Urinanalys utföres på följande sätt: den uppsamlade urinen skakas, därefter tillbaka något i ett provrör, som är ett par minuter centrifuger, sedan den övre delen av urinen uppsamlas, och in vitro lämnar en milliliter urin med sediment, vilket blandas omsorgsfullt och placeras i en speciell cell, sedan räkna antalet leukocyter, erytrocyter och cylindrar.

Urinalys under graviditeten

Vid förekomst av graviditeten, kvinnor måste ta ett urinprov nästan varje vecka. Genito-urinary system av en gravid kvinna är utsatt för två gånger lasten, såsom under graviditet, ökar inte bara livmodern, men det finns kompression av njurar, urinblåsa, associerad med tillväxten och position av fostret. Därför leverans av ett urinprov under graviditeten obligatoriskt ordinarie förfarandet. För gravida kvinnor kan vara normen närvaron av en liten mängd protein i urinen, medan det i ett normalt tillstånd av protein i urinen är det inte. Om urinen hos gravida upptäckte mer än tre hundra mg av protein, kan den signalera en njure patologier, inklusive kronisk och som kan förvärras under graviditet. I sådana fall föreskrivs förlossningsbehandling. Proteinuri (protein i urin), som ingår i den 32: e graviditetsveckan, kan signalera utvecklingen av nefropati, tillsammans med ökat tryck, försämrad placental funktion. I urinen hos gravida kvinnor uppvisar ofta en mängd olika bakterier. Bakteriuri kan orsaka utveckling av pyelonefrit, vilket kan orsaka tidig förlossning. Av särskild betydelse är urinanalys för asymtomatisk bakteriuri eftersom det enda sättet att identifiera dolda patologi. I urinen hos gravida kvinnor bör inte vara leukocyter störningar i det urogenitala systemet och kan tyda på en högre nivå av saltinnehåll. Om urinen hos gravida ketonkroppar har identifierats, kan det tyda på utveckling av toxicitet. När en brist på kalium och toxemia i urin kan minskas nivåer av syra. Analys av urin under graviditet inkluderar studie färg och transparens, densitet, epitel, bilirubin, erytrocyter och cylindrar. I fallet med negativa resultat tilldelas ytterligare urin - nechyporenko av metoden såväl som urin och andra bakposev.

Mikroskopi av urinsediment

Undersökning av beståndsdelarna i urinsedimentet är av stor praktisk betydelse, bland annat för att fastställa lokaliseringsnivå för den patologiska processen i urinvägarna. Urinsedimentets delar är uppdelade i organiska (cellulära element, cylindrar) och oorganiska (kristaller av olika salter).

Bland organiska element i urinsedimentet undersöks epitelceller, erytrocyter, leukocyter och cylindrar.

Epitelceller

Epitelceller skiljer sig i enlighet med typen av epitel. Celler av platt epitel kommer från de nedre delarna av urinvägarna; öka deras innehåll mer än 1-2 i synfältet, särskilt ett stort antal indikerar inflammatoriska processer i urinblåsan eller urinröret. Källan för celler i det cylindriska epitelet är njurbäckenet och uretern; en ökning av deras antal observeras med pyelonefrit och uretrit. Cellerna i det renala tubulära epitelet avrundas, deras detektering i komplex med cylindrarna eller i stora grupper vittnar för deras njura ursprung. Denna typ av celler finns i olika njursjukdomar (tubulointerstitiell nefrit, kronisk glomerulonefrit, inklusive lupus).

trusted-source[12], [13]

Erytrocyter

Erytrocyter finns i urinsedimentet hos friska individer i en mängd av 0-1 inom synfältet.

Närvaron av en makromemuri hos en patient bedöms av en karakteristisk förändring i urinfärgen; För att särskilja den med myoglobinuri och hemoglobinuri, finns det speciella test ("hematuria").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Leukocyter

Leukocyturi - en ökning av leukocyternas innehåll i urinsedimentet (normen är 0-1 inom mikroskopets syn på män och upp till 5-6 hos kvinnor). Differentiella diagnostiska tester för att bestämma leukocytpopulationen i urinsedimentet används för att bestämma källan för leukocyturi.

Isolera infektiös leukocyturi, karakteristisk för många infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna (inklusive pyelonefrit). Om leukocyturiens infektiösa karaktär kan bedömas preliminärt genom detektion i bakteriens urin sediment - bakteriuri (mer än 1x10 5 / ml urin). Under sådden resulterar urin ofta i falska negativa resultat på grund av det faktum att även de obetydliga överträdelserna av reglerna för provtagning och lagring av prover påverkar noggrannheten i denna metod. Aseptisk leukocyturi, karakteristisk för många former av kronisk glomerulonephritis, analgetisk nefropati; iakttagits ibland vid amyloidos.

Cylindrar

Cylindrar bildas vid anslutning uromukoida Tamm-Horsfall (protein som utsöndras av epitelial uppåtstigande extremiteten i Henles slynga OK), plasmaproteiner som har passerat membranet i glomeruli, och specifika komponenter (celler, fettpartiklar).

 • Hyalinflaskor består endast av proteinmolekyler, de finns i olika njursjukdomar och normala (högst 100 i 1 ml urin).
 • Vaxcylindrar består av plasmaproteiner och fungerar som tecken på kronisk nefropati.
 • Cellcylindrar (erytrocyt, leukocyt) har alltid ett njurvärde och indikerar en njursparenchymskada.
 • Fettcylindrar finns med signifikant proteinuri, inklusive nefrotiskt syndrom.
 • Korncylindrar är ett tecken på njursjukdom.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Oorganiska element i urinsediment består av kristaller av olika salter

Detektionsurinurinsyra kristaller, kalciumoxalat, urate och amorfa fosfater och tripelfosfatov sig är inte ett tecken på njurskada, bör betraktas urin och kliniska data.

Närvaron i kristallkolor av kolesterol, cystin, tyrosin och leucin indikerar alltid njurarnas nederlag. Kolesterolkristalluri observeras hos patienter med nefrotiskt syndrom; Kristaller av tyrosin och leucin indikerar prognostiskt ogynnsam leverskada.

I urinsedimentet finns bakterier, svampar, protozoer och parasiter också. Bakteriuri är mest signifikant i kombination med leukocyturi För att klargöra dess genesis är det lämpligt att genomföra en bakteriologisk studie av urin. Av svamparna i urinsedimentet finns oftast företrädare för släktet Candida, speciellt hos patienter med diabetes mellitus eller mot immunosuppressiv terapi. Ibland finns amoeba; I närvaro av dysuri, indikerar detta en genito-urin amoebiasis. Detektion av ägg Schistosoma hematobium indikerar invasionen av urinvägarna.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Allmänt urintest: normalt

Normal urinfärg varierar från ljusgul till mörkgul. För intensiv gul färg indikerar vanligtvis en ökad densitet av urin, vilket vanligen observeras vid uttorkning, för lätt urin, tvärtom indikerar att densiteten är låg. Det betyder att det finns risk för njursvikt. Eventuella förändringar i urinfärgen från blekrosa till mörkbrun färg kan vara indikatorer på allvarliga patologiska processer. Samtidigt kan vissa droger, liksom riklig konsumtion av betor och morötter, påverka urinfärgningen. Om analysen visade att urinen inte är transparent kan detta förklaras av närvaron i bakterier, röda blodkroppar, salter, fett, slem, etc. Om urinen skakas upp visas skum på den. Om skummet är grumligt, rikligt och ihållande kan det innebära att det finns protein i urinen. Skummet är normalt klart och snabbt lösligt. Om urinproteinivån är mer än 0,033 g / l anses detta vara en avvikelse från normal prestanda.

Tolkning av urinalys

Urinanalys innefattar utvärdering av följande parametrar.

 • Färg, genomskinlighet.
 • Relativ densitet.
 • Kemiska tester:
  • pH;
  • protein;
  • glukos;
  • ketonkroppar;
  • hemoglobin (bestäms som regel med en motsvarande förändring i urinfärgen);
  • urobilinogen;
  • Myoglobin (bestämt som regel med en motsvarande förändring i urinfärgen).
 • mikroskopi:
  • kristaller - urat, fosfat, oxalat eller kalciumkarbonat, tripolfosfat, cystin, medicinskt;
  • celler - leukocyter, erytrocyter, rörformiga epitelceller, urinvägar, atypiska celler;
  • cylindrar - hyalin, granulär, erytrocytisk, leukocytisk, epitelial, vaxartad, granulär, lipid;
  • smittämnen - bakterier, svampar, parasiter.

Urinanalys innebär obligatorisk bestämning av proteininnehåll, cellulära element (erytrocyter, leukocyter), bakterier och några andra indikatorer. Vidare detekteras aktiva former av leukocyter med hjälp av ytterligare metoder för forskning i urin, liksom innehållet i kemokiner, tillväxtfaktorer och vasoaktiva molekyler.

För att diagnostisera mikroalbuminuri används ett standardtesttest, vilket möjliggör övervakning av dess storlek, inklusive i polikliniska inställningar.

Färg och klarhet i urinen

Nyplockad urin är normalt klar. Orsaken till urinens turbiditet fastställs med hjälp av ytterligare tester.

 • Försvinnandet av grumlighet efter uppvärmning av urin till 60 ° C indikerar ett alltför stort innehåll av urat och urinsyra i den.
 • Om urinen blir transparent efter tillsatsen av 10% ättiksyra, så finns det ett överskott av fosfater.
 • Med ett överskott av oxalater försvinner grumligheten efter tillsats av utspädd saltsyra.
 • Om det finns ett stort antal element eller slem i urinen blir den endast transparent efter filtrering och centrifugering.
 • Motståndskraft mot alla kvalitativa tester och centrifugering, turbiditet indikerar bakteriuri.
 • På urinytan innehållande en stor mängd protein bildas ett vedhållande skum.

Urinen hos en frisk person är strågul, färgens intensitet beror på graden av utspädning. Urin hos en patient med kronisk njurinsufficiens är nästan färglös. Förändringen i urinfärgen beror också på närvaron i olika kemikalier, inklusive droger och deras metaboliter, samt pus, blod och lymf.

trusted-source[38]

Orsaker till förändring i färg av urin

Färg

Anledning

Vit

Röd / Rosa / Brun

Gul / Orange

Brun / Svart

Grön, blå

Lymf, pus, fosfatkristaller

Erytrocyter, hemoglobin, myoglobin, porfyriner, levodopa, metyldopa, metronidazol, fenacetin, fenolftalein, färgämnen

Bilirubin, urobilin, järnpreparat, nitrofurantoin, riboflavin, sulfasalazin, rifampicin, fenytoin

Methemoglobin, homogenzitinovaya syra (med alkaponuri), melanin (hos patienter med melanom)

Biliverdin, färgämnen (metylenblått och indigokarmin), triamteren, B-vitaminer, indikan, fenol, klorofyll, infektion med Pseudomonas aeruginosa

Mjölk vit färg i urinen beror på ingreppet av en stor mängd lymf eller fett i den. Massiv utsöndring av salter av urinsyra orsakar apelsin (tegel) eller brun färg av urin. När porfyri urin mörknar när den står i luften.

En korrekt tolkning av urinens röda färg är nödvändig. Färskt blod urin fläckar i röd färg, hematuri av njur ursprung ger urin en karakteristisk form av "kött slops" - en av de tecken glomerulonefrtia, inklusive akut, myoglobin - en röd-brun färg. Dessutom noteras den röda färgen på urin med användning av metyldopa, fenotiazinderivat.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Lukten av urin

Urin har en karakteristisk lukt. Dess förändring sker i olika sjukdomar, inklusive metaboliska sjukdomar.

Orsaker till förändring av lukten av urin

Lukt

Anledning

Söt, ruttande frukt

Ketonkroppar

Ammoniak

Infektion av urinvägarna med urea-nedbrytande bakterier

Plesnevyj

Fenylketonuri

Svett

Förekomsten av isovaleriska eller glutarsyror i blodet

Rancid fett

Hypermetioninemi, tyrosinemi

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Surhet urin

Urinreaktionen varierar kraftigt (pH 4,5-8,5). En re-alkalisk reaktion av urin vittnar om möjligheten till infektion i urinvägs eller njurspiralacidos.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Relativ densitet av urin

Relativ densitet av urin hos en frisk person varierar från 1,002 till 1,030. Denna indikator beror på kosten och regimen för vätskeintag. Depression av relativ densitet av urin är ett tidigt tecken på tubulointerstitiell nefrit och kroniskt njursvikt. För att exakt fastställa denna indikator är det nödvändigt att utföra Zimnitsky-försöket. Med en ökning av proteininnehållet i urinen med 4 g / l eller glukos med 2,7 g / l ökar detta index med 0,001.

Urinalys hos barn: transkript

När urinanalys hos barn svarade indikatorer såsom färgning, lukt, transparens, specifik vikt, grad av erytrocyter och leukocyter, närvaron av protein, sockerarter, ketoner, salter, bakterier, slem. Normala indikatorer är frånvaron av en atypisk lukt i urinen och opacitet. Om urinen har en lukt av ammoniak kan den signalera en störning med blåsan. Surhetsnivån i barnets urin varierar från 4,8 till 7,5. Med diarré, kräkningar och förekomsten av växtmat och fysisk överbelastning i kosten sker en alkalisk reaktion. Den ökade surheten hos urinen observeras vid en temperatur, diabetes eller överdriven konsumtion av protein i maten. Normala indikatorer på urindensitet beror på ålder från 1 003-1,025. Protein, socker, erytrocyter, cylindrar, bakterier, salter och ketonkroppar i barnets urin borde inte vara. Sådana komponenter kan uppstå med metabola sjukdomar, njure, blåsan, endokrina systemet, kräkningar, feber, diarré, förstoppning, nervös överbelastning, anemi. Ett ökat antal vita blodkroppar kan uppstå i inflammatoriska processer i urinvägarna.

Allmän analys av urin: transkript

Normala indikatorer för en frisk person:

 • Färg - en måttlig gul, inte för mättad, men inte för blek.
 • Genomskinlighet är normen.
 • Lukten är oskärlig.
 • Surhet - pH mindre än 7.
 • Tätheten är från 1,018.
 • Protein är inte.
 • Ketonkroppar är inte.
 • Bilirubin - nr.
 • Urolilinogen - fem till tio mg / l.
 • Hemoglobin - nr.
 • Erytrocyter - från noll till tre i synfältet för kvinnor, från noll till en inom synfältet för män.
 • Leukocyter - från noll till sex i synfältet hos kvinnor, från noll till tre i synfältet hos män.
 • Epitel - från noll till tio i synfältet.
 • Cylindrar - nr.
 • Salt - nr.
 • Bakterier - nr.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.