Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Varicella (chicken pox) hos barn

Medicinsk expert av artikeln

Internist infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Kycklingpox (kycklingpox) är en akut virusinfektion som orsakar mild feber och utseendet på huden, slemhinnor i små vesiklar med klart innehåll.

Kycklingkoppor är en typisk barndomsinfektion. Nästan hela befolkningen i världen har vattkoppor i åldern 10-14 år.

Epidemiologi

Den enda källan till vattkoppor är en sjuk person. Patienten är smittsam en dag före utslaget av det första utslaget och inom 3-4 dagar efter utseendet av de sista blåsorna, särskilt vid tidpunkten för utbrottet. Källan för infektion kan vara och patienter med herpes zoster. Vaccinens orsaksmedel finns i innehållet i vesiklarna, men finns inte i scabs.

Kycklingkoppor överförs av luftburna, oftare genom kontakt, med möjlighet till infektion på långt avstånd. Viruset sprider sig lätt med luftströmmen genom ventilationssystemet, trappor från golv till golv. Transplacental överföring av viruset från moderen till fostret har bevisats.

Barn av de första 2-3 månaderna av livet är sällan med kycklingpoxar sällan. Men i avsaknad av immunitet kan moderen bli sjuk och nyfödda. Efter infektionen förblir en bestående immunitet. Upprepade sjukdomar är sällsynta, inte mer än 3% av fallen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Orsaker kyckling pox

Orsaksmedlet för kycklingpox (varicella) är den tredje typen av herpesvirus som innehåller DNA; genom egenskaper nära herpes simplexviruset och oskiljbar från orsakssystemet av herpes zoster, vilket därför betecknas som varicella zostervirus.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Patogenes

Infektionsporten är slimhinnan i övre luftvägarna. Här börjar den primära multiplikationen av viruset. Genom lymfatiska vägar kommer han in i blodet. Genom blodets ström kommer viruset in i epitelcellerna i huden och slemhinnorna och är fixerat där. Bubblor bildas, fyllda med seröst innehåll, i vilket viruset är i hög koncentration. Dessutom har varicella-zosterviruset en tropism mot nervvävnaden, kan skada de intervertebrala ganglierna, hjärnbarken, den subkortiska regionen och i synnerhet den cerebellära cortexen. I mycket sällsynta fall kan eventuella skador på viscerala organ, särskilt lever, lungor, matsmältningsorgan.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Symtom kyckling pox

Inkubationsperioden för vattkoppor (kycklingpox) är 11-21, i genomsnitt 14 dagar. Chickenpox (chicken pox) börjar med en ökning av kroppstemperaturen till 37,5-38,5 ° C och utseendet av en blåst utslag.

Primära elementet utslag -. Shallow spot-papule som snabbt, på några timmar förvandlas till en vesikel diameter 0,2-0,5 cm varicella vesiklar har en rund eller oval form, arrangerade ytaktivt medel, baserat på neinfiltrirovannom omgiven visp hyperemi, deras vägg spänd, innehållet är transparent. Individuella vesikulära element har ett navelintryck i mitten. Blodkärlen vanligtvis kammar och släpper när de punkteras. Efter en-x, sällan den 2: a dagen från början av nederbörd bubblor torka ut och bli brun skorpa försvinner 1-3 veckors sjukdom. Efter separationen av jordskorporna under lång tid (upp till 2-3 månader) kan du se gradvis "blekande" pigmentfläckar, men ärrbildning bildas inte. Utsvämningar ligger på ansiktet, hårbotten, på stammen och i extremiteterna. På hudens handflator och sålar vanligtvis inte händer.

Ofta förekommer vesikulära utslag och på slemhinnorna i munnen, konjunktiva, sällan - på struphuvudet i struphuvudet, könsorganen. Element av utslag på slemhinnorna är ömma, öppnas snabbt och omvandlas till yterosion, och det kan finnas en liten ömhet. Läkning av erosioner sker på den 3-5: e dagen efter utslag av utslag.

När utslag från kycklingputt inte uppträder samtidigt, men som om det är jerkigt, med intervall om 1-2 dagar. Som en konsekvens kan du på huden se elementen i olika utvecklingsstadier - makula-papuler, vesiklar, korst. Detta är den så kallade "falska polymorfismen" av utslaget, som är karakteristiskt för kycklingpox. Varje nytt utslag åtföljs av en ny ökning av kroppstemperaturen, så temperaturkurvan för vattkoppor är felaktig. Perifert blod med kycklingpox är praktiskt taget oförändrat. Ibland observeras liten leukopeni och relativ lymfocytos.

trusted-source[25], [26], [27]

Formulär

Det finns typiska och atypiska varicella.

Typiska fall inkluderar fall med karakteristiska bubblautslag, fyllda med transparent innehåll.

Typisk kycklingpox med svårighetsgrad är uppdelad i lätt, medium och tung.

trusted-source[28], [29]

Komplikationer och konsekvenser

Med kycklingpox är komplikationer specifika, orsakade av virusets direkta verkan, och kan uppstå som ett resultat av infästningen av en bakteriell infektion.

Bland de specifika komplikationerna av ledande betydelse är vattkopporenscefalit och meningoencefalit, mindre ofta myelit, nefrit, myokardit etc.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Diagnostik kyckling pox

Diagnosen av vattkoppor (vattkoppor) grundas på ett typiskt vesikulärt utslag över hela kroppen, inklusive hårbotten. Utbrott genomgår en slags utveckling och skiljer sig från polymorfismen.

Från laboratoriemetoder används PCR för att detektera viralt DNA i vesikulär vätska och blod. För serologisk diagnos används komplement- och ELISA-bindningsreaktionen. Uppmärksamhet ges till immunofluorescensmetoden, med vilken du kan upptäcka vattkopporna i utpressningar från innehållet i vesiklarna.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41]

Vad behöver man undersöka?

Vem ska du kontakta?

Behandling kyckling pox

Det är nödvändigt att strikt övervaka barnets hygieninnehåll, städning av sängkläder, kläder, händer. Vesiklar smörjs med en 1% lösning av lysande grön eller 1-2% med kaliumpermanganatlösning. Rekommenderat vanligt bad med en svag lösning av kaliumpermanganat, munvatten med desinfektionslösningar efter att ha ätit. Det är tillrådligt att behandla blåsorna med 5% cykloferon liniment. När det finns purulenta komplikationer, föreskrivs antibiotika. Glukokortikoidläkemedel med vattkoppor är kontraindicerade, men med förekomsten av vattkoppor encefalit eller meningoencefalit har de en positiv effekt. I svåra former administreras ett antiviralt läkemedel från gruppen acyklovir med en hastighet av 15 mg / kg per dag oralt eller intravenöst, liksom en cykloferoninjektionslösning av 10 mg / kg. Sådan behandling avbryter flödet av kycklingpox.

Behandling av varicella (kycklingpox) med antivirala läkemedel är ganska effektiv vid utveckling av komplikationer av kycklingpox (encefalit, lunginflammation, etc.). Det finns rapporter om antiviral effekt anaferon barn, vars införande i standardbehandling av varicella möjligt att avsevärt minska de nuvarande villkoren för de viktigaste kliniska symptom och minska mängden bakterie komplikationer.

Mer information om behandlingen

Förebyggande

Patienten med vattkoppor (vattkoppor) och herpes zoster isoleras hemma tills 5 dagar efter det sista utslaget. Endast barn med svåra eller komplicerade sjukdomsformer är föremål för sjukhusvistelse, de är nödvändigtvis placerade i Mel'tserovsky-lådan. Med meningoencefalit är sjukhusvård obligatorisk. Barn av småbarn (upp till 3 år) som var i kontakt med patienter med kycklingpox och herpes zoster och som inte hade varit sjuk tidigare isoleras från den 11: e till den 21: e dagen från ögonblicket av kontakten. Slutlig desinfektion i infektionsfokus efter isolering utförs inte på grund av virusets instabilitet. Det är tillräckligt att ventilera rummet efter att ha isolerat patienten och gör en våt rengöring. Vaccination mot kycklingpox används också .

trusted-source[42], [43], [44], [45]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.