^
A
A
A

En kall person är svårare att koncentrera sig

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Förtryck av mentalt och emotionellt tillstånd i ARVI och förkylning kan orsakas av kemiska signaler som skickas av immunsystemet till hjärncentra.

Alla känner till ett obehagligt tillstånd med någon förkylning - trots allt är många oroade inte så mycket med en hosta eller rinnande näsa, som en kraftig nedgång i aktiviteten i form av apati, trötthet, oförmåga att koncentrera sig. Försök att förklara denna situation med uttrycket "sjukdomen tar bort alla krafter" är meningslöst. När allt kommer omkring försvinner inte bara fysiska möjligheter: mental aktivitet blir komplicerad, känslor jämnas, psyken blir förtryckt.

Förmodligen har sjukdomen någon effekt på hjärnaktivitet? Eller orsaken till immunförsvarets aktivitet?

Dr Thomas Blank och hans team genomförde en serie studier med gnagare som lider av en långvarig virusinfektion. Eftersom forskarna försökte utvärdera beteende och mentala egenskaper hos möss initierades genom att utföra speciella tester: den sjuka djur sattes i en behållare med vatten, som det var svårt att komma ut på egen hand. Vad såg forskarna?

Friska gnagare upprepade ständigt försök att komma ut ur tanken. En sjuk mus avslutade snabbt kampen och spenderade sin energi bara för att hålla sig flytande och inte drunkna.
 Enligt forskare, med uppkomsten av den smittsamma processen, stimulerade djurens immunitet produktionen av beta-interferon, ett specifikt antiviralt medel. Detta ämne kan komma i kontakt med de cellulära receptorerna som utgör blod-hjärnbarriären. Med inaktiveringen av receptordata blev mössna mer resistenta mot apati tillståndet associerat med sjukdomen.

Om vi betraktar situationen på molekyl cellulär nivå, kan vi beskriva det på följande sätt: införandet av infektionsimmunskydd stimulerade interferon-beta, verkar på vaskulära receptorer och aktivera produkter immunoproteins CXCL10. Detta protein hör till gruppen av cytokiner och försvagar egenskaperna hos nervcellerna i hippocampus. Men vi får inte glömma att det finns andra versioner av immunsvaret, där inte behövs interferon med antivirala egenskaper - till exempel kommer det att inflammation, som orsakas av mikrober. Tydligen fungerar här några andra mekanismer som orsakar apati, dåsighet och förlust av effektivitet.

Ur utvecklingssynpunkt är situationen tydlig: psykologisk slöhet leder till energibesparingar, eftersom energi är nödvändigt för att patienten ska bekämpa sjukdomen. Vetenskapsmännen vill dock lära sig att hantera immunsignaler som framkallar utvecklingen av "förkylningar" - för idag behöver människor inte så värna om sin energi, som det var hundra tusen år sedan.

Dessutom finns liknande tecken på depression också hos patienter med onkologi och autoimmuna sjukdomar, så att lösa detta problem skulle hjälpa till att svara på andra liknande frågor.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.