^
A
A
A

Forskare ifrågasatte att kvinnlig orgasm är en biprodukt av människans utveckling

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

07 September 2011, 21:16

Kvinna orgasm - en riktig huvudvärk, inte bara för de slarviga och otrevliga männen i det starkare könet. Det är inte mindre ett problem, om än i en annan mening, verkar det för evolutionära biologer. Paradox, men hittills vet ingen varför det behövs. Ett snabbt "manligt" svar - "till nöje" - passar inte här, och det är därför.

I evolutionen ges ingenting för ingenting. Och om vi upplever fysiologiskt nöje från något, så har detta nöje en ganska praktisk rättfärdigande. Så, med "manlig nöje" av kön är allting enkelt. Hans, så att säga, tillförlitlighet och enkelhet gör att en man går in i alla de sexuellt tunga, det vill säga arbetet med familjen fortsätter. Kort sagt, manlig orgasm uppfanns verkligen "för livets skull på jorden".

Med kvinnor är det svårare. Till att börja med: vissa primater har helt enkelt inte det (för sådana förolämpade förlorare inkluderar till exempel kvinnliga gibbons). I en person, som statistik visar, har varje tionde kvinna aldrig upplevt orgasmiskt nöje, och det finns all anledning att tro att det inte bara är och inte så mycket i en partners sexuella kvalifikationer. Den växande kroppen av data som kvinnlig orgasm är en mycket onödig sak har tvungit biologer att ompröva tidigare teorier om detta ämne.

Tidigare trodde man att en orgasm är inte bara bidrar till att stärka relationerna i paret, men också främjar vård av barn, på något sätt förbättrar reproduktiv fysiologi kvinnor och, ja, ett mått på skickliga män. Men om han verkligen hade en seriös evolutionär last skulle han spela en roll i reproduktivt beteende, han skulle fortfarande vara mer "tillgänglig". Dessutom, vad skulle det vara i klitorisorgasmen som kan uppnås utan att penis införs i slidan - och därför utan någon befruktning? Om orgasm fungerar för sex, ska kön arbeta för orgasm.

Tvivel relaterade till kvinnlig orgasm löstes nästan i teorin formulerad 2005. Det visade sig att detta är en biprodukt av manlig utveckling: män fick en viktig och lämplig orgasm för dem, och kvinnor fick också något från denna evolutionära process. På samma sätt fick män från kvinnor bröstvårtor för företaget, som de inte behöver: de matar inte starka människor.

Men, tyvärr, denna förklaring bekräftades inte i samband med ytterligare forskning. Forskare från Queensland University (Australien) publicerade en artikel i tidningen Animal Behavior med data som avvisade teorin om kvinnlig orgasm som en biprodukt av manlig utveckling. Forskarna utvärderade sambandet mellan sexuell stimulans och orgasm i flera tusen par tvillingar. Totalt deltog 2 287 par av samma kön tvillingar och 1 803 par av olika kön i experimenten. Om den kvinnliga orgasmen är fäst på hanen, måste tvillingarna "orgasmförmåga" vara desamma, mot bakgrund av samma genetiska material.

Antagandet bekräftades inte. I par av samma kön tvillingar, mellan bror och bror, syster och syster, fanns det faktiskt en korrelation mellan frekvens, lätthet och sätt att uppnå högre sexuellt nöje. Men det var inget av det slag i motsatt kön. Så det är knappast möjligt att säga att kvinnor har förmåga att uppleva orgasm i form av en icke-funktionell "leksak" som de ärvde från män. Å andra sidan tillåter en sådan metod för forskning i sig att vi tvivlar på resultaten, eftersom den bygger på subjektiva känslor av deltagarna.

Tidigare samma forskare som publiceras i Journal of Sexual Medicine jobb där rapporterade att förmågan att orgasm hos kvinnor förvånansvärt inte korrelerar med ett antal andra viktiga funktioner, bland vilka det fanns sådana personliga egenskaper som graden av neuroticism, extroversion, impulsivitet och så vidare. Så den kvinnliga orgasmen är uppenbarligen avsedd att skämma bort forskningen i en lång tid. Det är möjligt att detta drag var oerhört viktigt i det förflutna, men så småningom förlorade sin betydelse, omvandlas till atavism, och nu njuter kvinnor bara av resterna av deras tidigare förmågor.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.