^
A
A
A

Myter och fakta om grå starr

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

01 April 2011, 14:47

För några år sedan för många över 60 år lät diagnosen grå grå som en dom. Katarakt - en smittsam sjukdom och brukar utvecklas långsamt, så folk märker inte omedelbart att han har bildat en sådan otäck sjukdom och inte bråttom att konsultera en läkare. Men det här är fel, för bara en högkvalificerad ögonläkare kommer att kunna upptäcka grå starr på ett tidigt stadium, på kortast möjliga tid, vilket eliminerar sjukdomen. Det finns en stor mängd myter och spekulation om grå starr. Idag sprider Excimer myter - för att vi vet allt om vision ... :)

Myt nummer 1. Katarakt är inte en allvarlig sjukdom

Det här är verkligen en myt, eftersom grå starr är en av de allvarligaste ögonsjukdomarna som oftast påverkas av människor i ålderdom. Naturligtvis kan grå störningar också förekomma hos ungdomar, men sannolikt kommer det att vara ett resultat av skador på linsen med skador, ultraviolett strålning, exponering för vissa kemikalier och så vidare.

Linsen i det mänskliga ögat är en "naturlig lins". Den är transparent, elastisk - den kan ändra sin form, nästan omedelbart "föra fokus", på grund av vilken en person ser bra både nära och långt. Med grå störningar uppträder partiell eller fullständig grumling av linsen. På grund av överträdelsen av linsens insyn börjar endast en liten del av ljusstrålarna komma in i ögat, så personen ser oskärpa och suddig, särskilt i starkt ljus. Under åren fortskrider sjukdomen: området för grumlighet ökar och syn minskar.

När kataraktfasen startas börjar den svullna linsen att ockupera det mesta av främre kammaren i ögat, vilket stör störningen av den intraokulära vätskan. Som ett resultat är det en ökning av intraokulärt tryck och glaukom utvecklas. Det här är väldigt farligt, eftersom utan behandling är visionen oåterkallelig förlorad.

Myt nummer 2. Katarakt kan härdas av alternativ medicin och utan kirurgi

Hittills är det i moderna läkemedel inga droger som kan återställa linsens genomskinlighet. Dess grumlighet är den irreversibla processen av proteinerna i den, som inte kan bli av med diet, specialmassage eller på något annat sätt. Den enda vägen är kirurgi, ögonläkare av hela världen tror.

Mytnummer 3. Drift är mycket lång

I modern oftalmologi är den mest effektiva, snabba och smärtfria kataraktbehandlingen phacoemulsificationen med implantationen av en artificiell lins. När operationen tar cirka 15 minuter, utförs den under lokalbedövning medan patienten inte upplever något obehag. Operationen kan delas upp i flera steg: För det första skapar oftalmisk kirurg med ett diamantverktyg en mikrokaka, ca 3 mm och alla ytterligare manipuleringar producerar genom den. Sedan omvandlas linsen till en emulsion och avlägsnas från ögat genom att använda en speciell sond med hjälp av ultraljud. Genom en mikrokaka i kapseln, där linsen tidigare placerades, sätts en flexibel lins i det vikta tillståndet, vilket självständigt utvecklas inuti ögat och är säkert fastsatt. Efter ett sådant kirurgiskt ingrepp krävs ingen suturering, eftersom mikrokroppen är självtätande.

Mytnummer 4. Efter operationen måste du stanna länge på sjukhuset

Var inte rädd, du behöver inte ligga på sjukhuset. I Excimer-kliniken utförs en operation för grå starr på poliklinisk basis, det vill säga utan sjukhusvistelse och samma dag återkommer patienten hemma. Begränsningar av fysisk aktivitet är minimala, återhämtning är smärtfri. Före tillkomsten av phacoemulsification var allt detta omöjligt. Endast moderna metoder har gjort det möjligt att uppnå sådana goda resultat.

Mytnummer 5. Behöver fortfarande bära glasögon

Det är bra att se dig börja om några timmar, och den maximala synskärpan återställs i en period av 2 dagar till 1 vecka. När man arbetar med en diagnos av "grå starr" i "excimer" kommer att hjälpa dig att inte bara bli av med sjukdomen, men även för att återställa din vision, att uppnå högsta möjliga skärpa, smärtfritt och effektivt, undvika komplikationer och begränsningar för träning efter återhämtningsperioden.

I den oftalmologiska kliniken "Excimer" är den mest moderna prestationen av världens oftalmologi inom kataraktbehandling de multifokala linserna. Den definitiva fördelen med multifokala linser är att de tillåter dig att uppnå lika bra syn utan glasögon både när och fjärran, eftersom de har inte en, utan flera knep som gör bra att se föremål på olika avstånd. Du behöver inte använda glasögon längre när du läser och arbetar med små föremål.

I "Excimer" oftalmikliniken kommer kvalificerade specialister att rädda dig från gråar och glasögon, vilket garanterar bekväm vision i alla situationer. I Excimer är de säkra på att katarakt inte är en dom.

Om du har problem med syn, så hittar du på platsen excimer dig allt du behöver. Vi kommer att berätta om vad som är ögonsjukdomar och, viktigast av allt, hur man behandlar dem, svara på alla dina frågor (ställ en fråga till en ögonläkare). Sidan har en separat sida för framtida mammor, tillägnad synproblem och graviditet. Och även för dem som arbetar mycket på datorn (vision och dator). Låt oss föreslå vilka övningar för ögonen som kan återställa syn och hur man observerar ljushygien.

Läkare av Excimer satte ett mål att göra oftalmologisk vård ännu mer tillgänglig för dem som behöver det. Det finns rabattkort i kliniken. En fullständig datordiagnostisk undersökning utförs för varje patient. När du registrerar dig för ett möte via klinikens hemsida får du 5% rabatt för fullständig datorvisionsdiagnos med råd från en ögonläkare.

Vi hjälper dig gärna.

Kontakter:
Clinic Excimer,
Kiev, Dimitrov St., 5-B
Tel. (044) 238-6800

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.