^
A
A
A

Skarp begränsning av kolhydrater i kosten kan vara farlig.

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Dietredieter som minskar mängden kolhydrater ökar risken för för tidig död - det är vad forskare säger.

Det första som kommer att tänka på en person som vill gå ner i vikt är begränsningen eller till och med uteslutandet av kolhydrater. Logiken för detta är närvarande, eftersom den snabbt frigjorda energi tvingar kroppen att lagra fettreserver, vars överskott över tiden bryter mot ett antal metaboliska processer.

Nutritionists kan erbjuda ett urval av flera låg-carb mat alternativ. Det antas att huvudsyftet med sådana dieter är att tvinga kroppen att inte ackumuleras, utan att förbränna kalorier.

Icke desto mindre, enligt företrädare för European Society of Cardiology, kan lågkol dieter faktiskt vara farliga på lång sikt. I flera år har läkare övervägt olika kostprojekt som ifrågasätter fördelarna med långvarig begränsning av kolhydrater. Samma problem uppstod vid en ordinarie samhällskonferens av experter från Lodz universitet.

Forskare har studerat ett antal statistiska fakta som erhållits under ett omfattande medicinskt projekt som varade i elva år i USA. Forskare har observerat nästan 25 000 patienter i medelåldersgruppen på 40-50 år: först och främst registrerade de data om dessa människors sjukdomar, näringsämnen och dödsorsaker.

Som ett resultat blev det konstaterat att de patienter som anslöt sig till lågkarbon diet hade en större chans att dö i sex år (ungefär 32%), till skillnad från de som föredrog en högkarbid diet. Sannolikheten för dödsfall från sjukdomar i hjärt-kärlsystemet eller onkologi var respektive 50% och 35%. Forskare förtydligade denna punkt: när man jämförde dödligheten bland patienter med överskott och normal vikt var de personer vars vikt låg inom det normala området mer benägna att dö på lågkarb dieter.

Liknande resultat erhölls vid genomförande av en indirekt analys av projekt från tredje part som genomfördes på samma ämne: Statistiken över sådana arbeten omfattade mer än en halv miljon människor och de övervakades i 15-16 år.

Som ett resultat visade en sådan analys att låg kolhydratmat ökar risken för prematur död med 15% (i synnerhet dödsfall från kardiovaskulära problem - med 13% och från onkologiska sjukdomar - med 8%).

Forskare förklarar att att äta en liten mängd kolhydrater kan ha en positiv effekt på metaboliska processer, på bukspottkörtelns kvalitet, på blodtrycksindikatorer - men endast om de listade problemen finns och med en begränsad period av denna typ av diet. Att följa sådana restriktioner i kosten hela tiden för att kontrollera vikt är opraktiskt. Självklart, en sak - avvisandet av godis och vita bakverk. Och ganska annat - att överge komplexa kolhydrater: flingor, pasta och hårda vete sorter. Prioritivt bör folk ha en hälsosam och balanserad diet, och inte banal uteslutning av kolhydrater.

Detaljer om ovanstående information finns på sidan. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.