Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Spara sporter från onkologi

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021

Regelbunden fysisk aktivitet och sporter gör stora fördelar för kroppen, och det är ingen hemlighet. Det visade sig dock att det finns en annan betydande fördel: fysisk träning minskar risken för cancer av olika slag. En studie av denna fråga genomfördes av representanter för institutioner som National Cancer Institute, Harvard University och American Cancer Society.

Undvik fysisk inaktivitet och vara fysiskt aktiv - sådana rekommendationer kan höras från nästan alla läkare. Faktum är att många sjukdomar kan förebyggas och till och med botas endast genom regelbunden träning. Nu lägger forskare till en annan viktig detalj: sport kan vara en effektiv förebyggande åtgärd för att förebygga cancer. Vilken roll spelar fysisk träning och vad exakt är förebyggande?

Rekommendationerna från specialister idag är följande: För att upprätthålla sin egen hälsa bör varje person delta i måttlig fysisk aktivitet från 2 ½ till fem timmar i veckan. Om en mer intensiv träning är tänkt att genomföras, räcker det att genomföra dem i en volym av 75 minuter till 2 ½ timme per vecka.

Under måttlig fysisk aktivitet menas sådana övningar som samtidigt laddar, men inte överbelaster kroppen, men tvingar den att använda cirka fem gånger mer energikällor än i ett normalt lugnt tillstånd. Om vi pratar om de mest intensiva klasserna, talar vi om några stora men genomförbara kortvariga belastningar.

För att genomföra studien analyserade experter information som samlats in från nio arkiv, vilket indikerade data såsom en bedömning av fysisk aktivitet under fri tid, förekomsten av onkologi av olika typer (femton former av maligna processer ingick i översynen). Som ett resultat fann forskare att träning från sju till femton timmar i veckan var förknippad med en minskad risk för sju typer av cancer. Sådana tumörer är: kolorektal cancer hos manliga patienter och bröstcancer hos patienter i alla åldrar, cancer i njurarna, endometrium och lever, cancer i plasmaceller och NHL (cancer i lymfsystemet). Dessutom ökade riskminimeringen med ökande varaktighet av klasserna.

Samtidigt tror experter att studierna var något begränsade. Trots att cirka 750 tusen patienter indirekt deltog i dem, hade nästan alla av dem samma ras, och deras fysiska aktivitet utvärderades endast i allmän mening. Därför kan resultatet inte betraktas som helt korrekt. Forskarnas fynd har emellertid bekräftats i ett antal experimentella verk av andra forskare.

Materialet publicerades på sidorna i Journal of Clinical Oncology


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.