^
A
A
A

Symptomen på multipel skleros varierar beroende på vädret

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

29 September 2021, 10:55

Den kliniska bilden vid multipel skleros visar sig tydligare med en kraftig förändring i luftfuktighet och omgivningstemperatur.

I kroppen av personer som lider av multipel skleros inträffar en immunattack av myelinneurala manteln. Myelin separerar neurons riktningar och stimulerar ledningen av nervimpulser. När myelin skadas försämras impulskonduktiviteten, neuroner börjar dö. Symtomen på sjukdomen är olika: hos vissa patienter dominerar ökad trötthet och försämrad synfunktion, medan andra utvecklar koordinationsproblem eller utvecklar urininkontinens .

Eftersom orsakerna till sjukdomen ännu inte har klargjorts exakt bestämmer experter dess utveckling genom genetiska faktorer och miljöpåverkan. Dessutom kan vissa av de yttre faktorerna inte bara bidra till patologins utseende, utan också förbättra dess kliniska manifestationer.

Representanter för University of Miami noterade att tecknen på multipel skleros är mer uttalade eller försvagade av klimatförändringar. Forskare undersökte journalerna från flera amerikanska sjukhus och jämförde närvaron av patienter med multipel skleros och särdragen i väderförhållandena. Ändringar i temperatur, hopp i atmosfärstryck och luftfuktighet beaktades.

Som ett resultat fann man att den kliniska bilden av sjukdomen är mer uttalad tidigt på våren eller sensommaren, och mindre intensiva symtom noteras på vintern. Geografiskt diagnostiseras patologin oftare hos invånare i Stillahavsområdet nordvästra och nordöstra USA, liksom i regioner med ett subtropiskt klimat. Med uppvärmningen blir symptomatologin mer intensiv, vilket kan förklaras av utseendet på Uthoff -fenomenet: man tror att detta fenomen är förknippat med den negativa effekten av förhöjd temperatur på ledningen av nervfibrer.

Förutom temperaturen har forskare dock funnit en betydelse för ökade symptom och hög luftfuktighet. Och det största antalet besök hos läkare mottogs under perioder med kraftiga temperaturförändringar - till exempel när en stark nattlig förkylning ersattes av värme på dagtid.

Behandling av patienter med multipel skleros i dag går ut på att eliminera symtom och etablera kontroll över patologi. Läkare rekommenderar: förutom huvudterapin är det nödvändigt att ta hänsyn till de klimatförhållanden som patienten vistas i. Eftersom de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen ofta är asymptomatiska, kan abrupta klimatförändringar ge upphov till de första smärtsamma tecknen. För att förhindra detta och fördröja utvecklingen av symtom är det nödvändigt att skapa en mild miljö för människor som har en ärftlig predisposition för bildandet av multipel skleros.

Information finns på sidan i International Journal of Environmental Research and Public Health

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.