^
A
A
A

Torvmarker tål global uppvärmning

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

Vid hög luftfuktighet och temperatur absorberar torvmarker stora mängder koldioxid, vilket kan bromsa uppkomsten av global uppvärmning.

Forskare är till stor del ansvariga för mekanismen för global uppvärmning med den så kallade växthuseffekten. Solens kortvågiga strålning tränger lätt in i det atmosfäriska skiktet på vår planet. Jorden värms upp och reflekterar redan långvågiga strålar, för vilka atmosfären inte är så transparent: den innehåller växthusgaser med CO 2 i kompositionen. Detta leder till koncentrationen av energi vid jordytan, vilket innebär ytterligare uppvärmning av jorden.

Problemet kan lösas genom att sänka koldioxidhalten: till exempel kan växter som använder CO 2 för fotosyntes göra detta. Förresten, det finns stora mängder bunden koldioxid - vi pratar om torvmossar, som inte upptar mer än 3% av jordens yta och samtidigt ackumulerar cirka 500 gigaton kol. Detta antal överstiger koncentrationen av alla skogar på planeten.

Forskare från Ryssland och Storbritannien undersökte ett antal torvmossar i västra Sibirien. Med hjälp av handverktyg tog experter bort kolvarna med torvavlagringar, bestämde datumet för radiokolkomplex och beskrev växtpartiklar och encelliga mikroorganismer, som kännetecknas av en snabb reaktion på eventuella förändringar i miljön.

Baserat på resultaten bestämdes åldern för de mest djupt belägna skikten. Den var över niotusen år gammal. Vid den tiden utmärktes den sibiriska regionen av ett milt klimat och en stor mängd nederbörd. I torvavlagringar hittades rester av sphagnumoss och kompakta minibuskar, vars tillväxt inte kräver närvaro av många näringsämnen.

Nästan sex tusen år senare har klimatet värmts, nederbörden har minskat. I torvmossarna har ett mellanlager med ett dominerande bomullsgräs och xerofila former av skalamöber - de enklaste som kan överleva en lång frånvaro av fukt - dykt upp. Den torra perioden gav vika för en våt, och sedan kom torka igen.

Som författarna till studien förklarar blev Atlanten den mest informativa. Enligt forskare, om cirka tre decennier i västra Sibirien kommer den globala uppvärmningen att leda till en temperaturökning med cirka 0,9-1,5 ° C, och luftfuktigheten kommer att öka med 12-39%. Liknande fenomen inträffade redan för ungefär åtta tusen år sedan, och det var vid denna tidpunkt som en stark absorption av atmosfäriskt kol av torvmarker noterades.

Naturligtvis bör torvmossar inte förväntas blockera den globala uppvärmningen. De kan dock bromsa utvecklingen under en viss period, vilket också är viktigt.

Du kan läsa mer om studien på sidan .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.