^
A
A
A

Tuberkulos i Ukraina: reella tal

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

05 January 2019, 09:00

Enligt den senaste statistiska informationen registrerades de största indikativa värdena som identifierar förekomsten av immunbristvirus och tuberkulos i Odessa-regionen. Representanter för presstjänsten från Central Health Care Centre (Centrum för folkhälsan i Ukraina) sa om denna trend.

Enligt uppgifter för 2017 uppgick incidensen av tuberkulos, med hänsyn till nyupptäckta och upprepade fall av patologi på Ukrainas territorium, till nästan 64 fall per hundra tusen personer. Mer än 21 tusen fall av tuberkulosinfektion har registrerats. Samtidigt utfördes inte studier av exponentiella värden i Donetsk och Lugansk-regionen helt, utan endast på det territorium där det i princip kunde göras - det vill säga i de zoner som kontrolleras av den ukrainska regeringen. Under det gångna året har en tendens till en ökning av förekomsten konstaterats i Chernivtsi och Donetsk regioner.

Vidare framgår det av statistiken att det under de senaste åren har ökat incidensen bland män. Således är män sjuka oftare än kvinnor. Förresten har män alltid infekterat tuberkulos oftare än kvinnor, men dessa siffror ändras periodiskt. Representanter för avdelningen anger inte åldersutvecklingen.

Världshälsoorganisationen bekräftar: tuberkulos är en av de tio främsta orsakerna till döden bland alla patienter på planeten. Till exempel, under 2016 ledde sjukdomen till död på mer än 1,6 miljoner människor. Enligt ukrainsk statistik kan personer med tuberkulos som inte registrerats av läkare stå för 25% av alla patienter med denna diagnos. En av de fyra patienterna med denna sjukdom undersöks antingen inte tillräckligt eller döljer förekomsten av en farlig patologi. Hittills har dispensarregistrering av nästan 35 tusen ukrainare genomförts: bland dem lider omkring 8 tusen patienter av drogresistent tuberkulos.

Världsstatistik rangerar Ukraina bland de fem största globala länderna med den högsta andelen läkemedelsresistenta former av sjukdomen. Representanter för hälsovårdsministeriet hävdar att tuberkulossituationen i landet är allvarlig men kan kontrolleras. Prognosen förvärras av det faktum att sjukdomen oftast diagnostiseras redan vid avslutningsfasen, då patientens chanser till återhämtning ligger nära "noll". Varje år tar tuberkulos livet för fyra tusen ukrainare - det vill säga ca 10-11 patienter om dagen. I världen dör över en miljon människor varje år av denna sjukdom.

Det har gått 25 år sedan Världshälsoorganisationen rankade tuberkulos på global nivå. Denna uppgift är dock fortfarande utan en bestämd lösning.

Information publicerad på sidan https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.