^

Effektiva övningar med esofagusbråck: val, teknik, försiktighetsåtgärder

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Esofagusbråck är utstrålningen av vissa organ i matsmältningssystemet, som befinner sig under membranet i bukhinnan, in i brösthålan. Det handlar huvudsakligen om den nedre delen av matstrupen, olika delar av mage och tolvfingertarmen. Förskjutningen av dessa organ provocerar en ökning av intra-abdominaltryck, som som det trycker dem in i membranets esophageal öppning och, om det är svagt, bildas en brok. Det verkar som om någon fysisk aktivitet och övningar med bröstvattensbråck skulle komplicera situationen. Faktum är att den korrekta fysiska aktiviteten hjälper till att behandla sjukdomen. Men det är viktigt att veta vilka övningar som är fördelaktiga, och vilka som kan göra mycket skada.

Fördelarna med fysisk aktivitet i slidan i matstrupen

Bråket i membranets esophageal öppning är en patologi som, som den utvecklas, kan väsentligt komplicera patientens liv och i händelse av kränkningar även utgöra en fara för patientens liv. Men i allmänhet gör det inte en person handikappad och kräver inte immobilisering.

Tvärtom kommer hypodynamien bara att skada patienter, eftersom detta tillstånd provar stagnerande fenomen i matsmältningssystemet. Deras symptom är:

 • förseningen i mat i magen och den därtill hörande känslan av tyngd och smärta i epigastriumet,
 • störningar i tarmarna, vilka uttrycks i sin atoni och kronisk förstoppning,
 • processerna av jäsning och förkastning i matsmältningsorganet, manifesterade i tarmarnas störning på grund av förgiftning med produkter av matförfall (diarré), ökad gasproduktion och uppblåsthet.

Allt ovanstående är inte på något sätt fördelaktigt för patienter med bråck i matstrupen. Låg fysisk aktivitet kommer antingen att bidra till utveckling och progression av återflödessjukdom eller för att öka intra-abdominaltrycket genom att pressa matstrupen och magen in i bröstkaviteten. Det är därför läkare rekommenderar att patienter allvarligt begränsa dig i rörelser vägrar att utföra gymnastik och motion som i matstrupen bråck i rädsla för att de kommer att provocera komplikationer av ett bråck.

Dessutom har särskilda uppsättningar övningar utvecklats inom ramen för kurativa läroprogram, som inte bara kommer att skada, men även omvända kommer att få en terapeutisk effekt. Sådan gymnastik är en del av sjukdomens komplexa terapi, eftersom det är mycket svårt att förstärka membranets muskler på andra sätt och lösa det uppnådda resultatet. Medicin och fysioterapi lindrar i princip smärta och förbättrar trofismen hos vävnader, främjar regenerativa processer, men de kan inte stärka musklerna som vanlig träning.

Hur man utför övningar med en bråck i matstrupen?

Eftersom varje patients kropp är individuell och den kliniska bilden av esofagusbråck hos olika patienter kan skilja sig, bör en effektiv uppsättning övningar också vara individuella. Orsakerna som orsakar esofagusbråck och komplicerar sin kurs kan korrigeras genom fysiska övningar på samma sätt som membranets sänkade muskelton.

Så för patienter med övervikt kommer komplexet att omfatta övningar som syftar till att minska kroppsvikt, vilket i kombination med kosten ger relativt snabba resultat. Med en slidbräda i matstrupen, ingår övningar som hjälper till att återställa organen till sin normala position utan kirurgi. Och även de som hjälper till att bekämpa återflödet och smärta som orsakas av det, erctation, hiccough.

Om vi talar om esofagusens parasofageala bråck, är övningarna i detta fall lämpliga efter operationen och återkomsten av mage och tarmar under membranet. När det kommer att vara möjligt att starta övningarna, bestämmer den behandlande läkaren hur snabbt såren sårar på platsen för suturering av membranöppningen.

Fysiska övningar kommer att inriktas på att förstärka membranets muskler och återställa kontraktilfunktionen vid öppningen, vilket tjänar som en extra yttre sfinkter för matstrupen och tillåter inte mat att återvända från magen tillbaka. Dessa kan vara både övningar av andningsgymnastik där membranet är direkt involverat, liksom vanliga fysiska övningar som inte medför att trycket inuti bukhinnan ökar. Det är vid denna tidpunkt du måste ägna stor uppmärksamhet så att du inte skadar dig själv om du väljer att göra övningar själv, snarare än att överlåta det till en specialist.

Utföra några övningar med en bråck i matstrupen i membranet, du måste komma ihåg några viktiga punkter:

 • Under inga omständigheter bör du träna omedelbart efter en måltid. Fysiska övningar rekommenderas att göra på morgonen på tom mage och under dagen före måltiderna. Andningsövningar kan göras på ett par timmar efter en måltid, men när man betänker att hernia rekommenderas fractional måltid i intervall om 2,5-3 timmar, sedan igen det visar sig att klasserna kommer att genomföras före måltiden.
 • Under klasser (dock liksom under resten av tiden) ska det inte finnas några vassa rörelser: sluttningar, vändningar, flexions-rätning, jerks. Alla övningar ska göras långsamt, försiktigt och smidigt, lyssna på dina känslor. Om smärtan intensifieras är detta en signal för att övningen utförs felaktigt eller om fysisk aktivitet överskrids och vila krävs.
 • Genomföra en uppsättning fysiska övningar måste du noggrant övervaka din andning. Utan att behöva fördröja utandningen kan vi därmed prova en ökning av intra-abdominaltryck.
 • När slidan av matstrupen inte rekommenderas för att komprimera magen plagg, och under träning bör kläderna vara fria och inte störa ordentlig andning.
 • Klasser utförs inte under akut period av sjukdomen med svår smärtssyndrom och utarmande halsbränna. Först, med hjälp av droger och alternativa terapier, måste du ta bort akuta symptom, och börja sedan träna musklerna i membranet. Detta gäller alla övningar, förutom avslappningsövningar, som tvärtom kan ta bort akuta smärta sensioner.
 • Efter operation med en bråck i matstrupen är fysiska och andningsövningar endast möjliga enligt doktors recept. Under de första dagarna och veckorna efter operationen suturerar den membranöppning, såväl som vid perforering av matstrupen eller perforerat sår, aktiv fysisk aktivitet kan framkalla divergens av lederna.

Väljer övningar för att gå ner i vikt eller behålla den fysiska formen själv, du måste undvika dem som kräver spänningar i buksmusklerna, plötsliga rörelser, involverar viktvägsutnyttjande.

Vilka övningar kan inte göras med en bråck i matstrupen? Alla de övningar som du vill påkänna din mage på. Läkare rekommenderar inte klippa press, höja stammen från en liggande ställning på ryggen, för att arbeta med en skivstång knäböj med hantlar, gör övningen "saxen" som stärker magmusklerna, etc. Ordinarie squats, torso torso, ryggvridning, elementära övningar för händer och fötter hos urtaget i matstrupen är inte förbjudna, men att utföra dem bör undvika överarbete och plötsliga rörelser.

Om du överväger alla dessa krav, kommer fysisk aktivitet med en bråck i matstrupen inte att skada, men kommer bara att gynna, varning sjukdomens återfall.

LFK med esofagusbråck

Tja, efter att ha diskuterat när och hur man bedriver fysikterapi, är det dags att gå direkt till övningarna själva. Standardkomplexet med en bråck i matstrupen finns inte, men patienter kan erbjudas flera fysiska övningar för att stärka membranet och förhindra att sjukdomen återkommer.

Till exempel, vid sjukdomar i ryggraden och lederna, inklusive diskbråck, är mycket populära övning Bubnovskaya (komplex av 20 övningar eller enskilda system för behandling av vissa patologier), och bråck i matstrupen sådan komplex nr. Applicera ovanstående komplex i denna sjukdom är inte rimligt, eftersom den är utformad mer för att träna ryggmusklerna och magmusklerna ger spänning när majoriteten av övningar. Om patienten utöver matstrupen bråck finns också ländryggssmärta eller artrit, så kommer det att vara möjligt att endast utföra övningarna Bubnovskaya där det inte finns någon tryckökning intraabdominell, för att inte orsaka komplikationer av bråck.

Det finns många enkla övningar som effektivt förstärker membranets membran, men de flesta uppnår sitt mål genom att öka intra-abdominaltrycket, vilket är högst oönskat i esofagusbråck. Valet av effektiva och säkra övningar bör därför behandlas med särskilt ansvar och försiktighet.

Här är några övningar som kan ingå i behandlingskomplexet med en bråck i matstrupen:

 1. Ställ upp händerna uppåt och något på sidorna i stående läget. Gör sålunda utandning. Sedan lutar vi framåt, släpper ner våra händer och inhalerar. Musklerna i buken vid inandning och utandning sugs inte in, vilket bidrar till att upprätthålla intra-abdominalt tryck i normen. I andningsorganen bör endast membranet vara involverat.
 2. I stående läge vänder händerna på sömmarna långsamt växeln till höger och vänster, försöker hålla bäckenet stilla och andningen är lika.
 3. Med en spolhåla i matstrupen är det användbart att utföra springer på plats, vilket hjälper magen att glida ner. Denna övning, även om det inte är en seriös träning för membranets och bukpressens muskler, men hjälper till att bekämpa patologins symptom, återvänder matsmältningsorganen till en normal position, åtminstone tillfälligt.
 4. I stående position på knäna utför vi torso på stammen framåt. Under lutningarna andas in i luften och andas - andas ut. Samma lutningar görs till höger och vänster sida, andas in i luften när vi lutar och exhalerar efter att ha återgått till vertikal position.
 5. Från samma position sätter vi våra palmer på golvet. Vi sänker överkroppens övre del till golvet och förskjuter palmerna framåt. Kroppen går också framåt.
 6. Samma övning görs genom att sänka bäckenet nedåt. Knä är något skilda i sidorna, för att inte klämma i magen.
 7. Förstärkning av bröstkorgs muskler och avlägsnande av smärta underlättas också av händerna i händerna. Övning utförs en efter en, då den andra handen. Vi tar handen åt sidan, lyfter upp den, igen till sidan och sänker den och kontrollerar att andningen inte är intermittent. Du kan utföra träningen stående eller sittande.
 8. I den bakre positionen på baksidan är det rekommenderat att utföra vridning av kroppen (vridning) till vänster och till höger. Utför träningen i långsam takt, kontrollera din andning.
 9. När han vrider på sin sida tas frihanden så långt tillbaka som möjligt och återvänder tillbaka. Vi gör det flera gånger och vänder om på andra sidan. Vi upprepar övningen med den andra handen.
 10.  Ligger på ryggen och böjer knäna, böjer vi knä i höger och sedan till vänster, vilket hjälper till att slappna av i musklerna i buken. Det är bra att slutföra denna övning.

Genom att utföra övningar med bröstmuskeln, behöver du noggrant övervaka din andning, eftersom fel andning kan minska alla ansträngningar för att nej, öka trycket i buken och skjuta in organen i bröstet.

Men vid behandling av esofagusbråck ökar andningsgymnastiken, som ofta kombineras med fysisk aktivitet, aktivt. Ett levande exempel på en sådan kombination är den första och tredje övningen av komplexet som beskrivits ovan.

Här är några exempel på övningar av andnings gymnastik med en bråck i matstrupen:

 • I den bakre positionen på baksidan, ta andan, håll andan lite och andas ut.
 • Bröstandning: i stående eller sittande ställning sätter vi ena handen på bröstet, den andra på överkanten. Inhalera djupt luften, kontrollera att bröstkorgen stiger och magen ändrar inte sin position. Sedan andas ut på samma sätt med bröstet. Magmusklerna ska inte delta i andningsförloppet.
 • I sidoläge decubitus med upphöjda övre kroppsdel (underarm kan vila mot golvet, till ett avstånd från axeln till golvet var av storleksordningen 15-20 cm) djup suck, utbuktande mage. Andas ut är långsam, magen är inte indragen.
 • För effektivare träning av membranets membran vid utandning rekommenderas att man drar in i magen och tillräckligt starkt. Men en sådan övning kan bara utföras i övningens andra etapp och endast med doktorns tillstånd.
 • Övning för avslappning och avkoppling av magmusklerna. Ligger på ryggen börjar vi andas långsamt och jämnt, föreställa oss mentalt att vår mage är ett hav på vars vågor båten seglar ner och stiger upp. Känna avkopplingen, vi utför en enkel massage i buken, vilket gör de sträckande cirkulära rörelserna med handen medurs om 50-60 gånger.

Andningsövningar med esofagusbråck gör att membranens muskler spänner och slappnar av, så att de tränar dem och ökar musklerna i sig och de närliggande ligamenten. Dessa övningar är ännu effektivare än fysiska, eftersom membranet är djupt inne i kroppen, och inga backar och flugor med händer kan påverka tonen i sina muskler om andningen är fel.

Att utföra fysiska och andningsövningar med esofagusbråck rekommenderas 3-4 gånger om dagen. Det tar 10-15 minuter att träna, eftersom övermattning med en bråck i membranets öppning av membranet inte fungerar.

God fysisk och respiratorisk gymnastik för membranet anses också långa promenader i frisk luft. För sådana promenader är det bättre att välja skogsområden och parker där du kan andas i fulla bröst och därigenom träna ett försvagat membran.

Yoga och massage med bråck i matstrupen

Förutom det allmänt accepterade, finns det också otraditionella metoder för behandling av esofagusbråck: yoga och massageprocedurer kombinerat med andnings gymnastik. Vid första anblicken bidrar de bara till att minska symtomen på sjukdomen, men vid närmare undersökning är den terapeutiska effekten av sådana förfaranden märkbar om de utförs regelbundet och korrekt.

Till skillnad från motion, som gällde när diafragmabråck är tvetydig, yoga rekommenderas av många källor, baserat på det faktum att asanas innebär att bevara ett statiskt läge och inkluderar inte några plötsliga rörelser. Men valet av asanas måste också närma sig rimligt. Inte alla kan vara användbara för en bråck i matstrupen.

Till exempel övning övningar med viktning i form av en påse med sand på magen, liksom vridning hatha yoga, ökar intra-abdominal tryck och därmed träna membranet kommer inte att vara det bästa valet. Men inverterad poserar, när andningsmotståndet skapas av de inre organen i toppen, kan övas med doktorns tillstånd.

Enligt vissa studier påverkar den membran-nerv som härrör från cervix-plexus membranet och dess förmåga att komma i kontakt. Spastisk spänning av trappmusklerna i nacken kan pressa nervfibrerna, som indirekt påverkar membranens muskelton, innerverad av membranern. Med andra ord kan muskelklämmor betraktas som en av anledningarna till utvecklingen av esofagusbråck. Förresten, ett sådant symptom, som en klump i halsen, kan också vara en följd av muskelklämmor i nacken.

Med sikte på att träna i livmoderhalsområdet och ta bort muskelklämmorna är de mest lovande Simhasana, bhujangasanu, dhanurasana, shalabhasanu. Men för diafragmets träning är den fulla membranandningen, som enligt yoga-ritningarna bör vara djup, jämn, slät och ljudlös, passar perfekt. Inspirationens längd bör motsvara längden på utandningen.

För patienter med matstrupen bråck andas bör bli norm, vilket uppnås genom regelbundna och ganska tråkiga träning eftersom många yoga kan tyckas tråkigt och ett slöseri med tid, eftersom dess resultat syns omedelbart.

Med återflöde är bra resultat praktiken av kapalabhati, vilket medför andningskontroll för membranutbildning (passiv inandning och aktiv utandning, för vilken bukmusklerna är involverade). För att förbättra matsmältningen och rörligheten i mag-tarmkanalen är övningen av agnisar kriya - tekniken för att minska musklerna i buken - lämplig.

Utsöndring av matsmältningsenzymer har ett direkt beroende av tillståndet hos det centrala och autonoma nervsystemet. Avkopplingsmetoder kan indirekt påverka gastrointestinaltraktens kontraktile funktion och utsöndringen av matsmältningsenzymer, vilket bidrar till att avsevärt minska frekvensen av återflöde och normalisera surhetsgraden i magsaften.

I sig kan yogaövningar med esofagusbråck inte betraktas som en fullständig metod för att behandla sjukdomen. Dessa är snarare metoderna för förebyggande plan, men i kombination med läkemedelsbehandling och övningar med motionsterapi med hjälp av dem kan du uppnå bra resultat.

Hjälp med bråck i matstrupen och massageprocedurer. Och detta kan både manuell massage utförs av en specialist och individuella övningar som du kan göra själv hemma.

Med tanke på hjälp av manuell terapeuter var det tidigare tänkt att de bara behandlar patologin hos ben och leder. Hittills är manuell behandling föremål för många sjukdomar i mag-tarmkanalen. Det kommer inte vara svårt för en professionell att återställa organens normala läge inom några minuter eller till och med sekunder, trycka på vissa punkter. För det första är deras mål att slappna av membranet, och sedan flytta magen och tarmen ner genom matstrupen i den.

På bara några rutiner manual terapeut kan "lära" mag-tarmkanalen organ till en normal situation, justera intraabdominellt tryck, normalisera funktion i magen och tarmarna, förbättra tonen i diafragman. Det viktigaste är att det ska vara en expert i din verksamhet, så att välja en manuell terapeut bör vara mycket noggrant, baserat på återkoppling av andra patienter och resultaten av doktorns arbete. Helst bör det vara en person med en medicinsk utbildning av lämplig profil.

Men om en bra kiropraktor inte är där, förtvivla inte. I det här fallet kan du agera på principen om "hjälp dig själv", dvs Utför särskilda massageövningar, tillgängliga för alla personer. Låt oss ge exempel på sådana övningar med en bråck i matstrupen:

 • Vi lägger oss ner på baksidan och kroppens övre del med hjälp av kuddar eller speciella rullar som lite höjdes över marknivå. Händer som knyter i nävar, lämnar två fingrar rakt (vanligtvis index och mitten). Händerna på båda händerna pressas mot mediastinumområdet under kostbågen i centrum längs ryggraden, något skiftar huden på denna plats upp och till höger, mot bröstet.

När vi tar ett djupt andetag, andas vi ut i luften och samtidigt försöker vi lägga fingrarna så lite som möjligt under revbenen. Gör det långsamt, försiktigt, i några besök. Nu, med ansträngning att ta bort fingrarna och därigenom försöka flytta magen ner och till vänster, där den borde vara i sin normala position.

För att utföra korrigering av magspositionen kan det vara strikt på utandning och upprepa övningen flera gånger. Om allt är gjort korrekt, är det efter 3-5 repetitioner en dragande känsla i halsen på grund av förflyttningen av matstrupen och spänningen i dess väggar och smärtan i epigastriumet dämpar.

 • Nu sitta ner och böj framåt lite, böja bröstkorgsbenen. Innan träningen slappnar vi av så mycket som möjligt. Pads 4 fingrar i varje hand (utom den stora) placeras under motsvarande kostbåg så att linjerna som bildas av fingrarna är parallella med varandra och till kroppens medianaxel. I det här fallet bör tummen förbli parallellt med marken och röra kuddarna genom en speciellt formad hudveck.

Ta nu ett djupt andetag och under det försöker vi flytta huden under tummen uppåt. Vid utandning gör vi omvänd rörelse, förskjutning och pressning av huden ner och till ryggraden.

Båda massageövningarna rekommenderas att upprepas 3 till 6 gånger, med inspelningstid och utgångsperiod från 6 till 8 sekunder. Börja och avsluta massage rekommenderas stroking rörelser i en cirkel i överkroppen. Du måste göra det medurs. Denna procedur hjälper till att slappna av i bukväggen. Samma övning rekommenderas att göra för att förbättra matsmältningen när det finns en känsla av tyngd i magen. Det förhindrar stillastående fenomen, stimulerar försiktigt motiliteten i mage och tarmar.

Massage behandlingar (förutom avslappningsövningar i bukväggen, vilket förbättrar matsmältningen), såväl som varje annan övning med ett bråck i matstrupen i varje fall kan inte utföras på en full mage, eftersom sådana manipulationer kan utlösa reflux, rapningar, hicka och andra obehagliga symptom av ett bråck.

Rekommendationer för att välja en uppsättning övningar

Oavsett hur säker ovanstående övningar verkar är det lämpligt att få lämpligt samråd med en läkare om var och en av dem innan de används. Trots allt, vilket är användbart för bråck glidande matstrupen kan skada dess utföringsform en fast (paraezofagialnaya bråck), vilket orsakar, till exempel, klämning av den hernial sac. För personer med denna typ av sjukdom kommer övningar att vara användbara under rehabiliteringsperioden efter operationen, eftersom de är ett utmärkt förebyggande av bråckupprepning.

Valet av effektiva övningar beror på graden av utveckling av patologi. Sedan hoppa för att hjälpa magen och matstrupen anta ett normalt läge kommer att vara relevant för 1 och 2 grader av den axiella (glidande) bråck matstrupe, och för tre lämpligare massage behandlingar rörelse under vilka har strikta riktning och större påverkan på utbuktning in i bröst organ än vanliga vibrationer.

Vid en fast diafragmabråck uppförande själv massage är ganska farligt, eftersom matsmältningssystemet redan starkt fastspänd i phrenic hålet, vilket ökar risken för kläm, hotar patientens liv. Därför bör sådana förfaranden överlåtas till specialister.

Terapeutisk gymnastik med en bråck i matstrupen är så kallad att principen inte är "mer" men "oftare och i mått". Det är inte nödvändigt att i övningarna ta ett stort antal olika övningar och ladda kroppen i en halvtimme eller mer. Låt dem bli bättre 3-4, men med tillräckligt många repetitioner för att möta 10-15 minuters kurs, vilket är värt att upprepa mellan måltiderna 3-4 gånger om dagen.

Aktiv livsstil, massage, fysiska och andningsövningar med diafragmabråck är fulla metoder för behandling av sjukdomen, som inte kan ignoreras, särskilt eftersom de har biverkningar är mycket lägre än för läkemedelsbehandling. Men det bör förstås att någon sjukdom försvagar kroppen, så överdriven fysisk ansträngning kommer bara att bryta ut sina styrkor, så nödvändiga för att bekämpa sjukdomen, medan de måttliga kommer att hjälpa till att återställa dem.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.