^
A
A
A

Glukosamin / kondroitinsulfat

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Huvudfunktioner:

  • Används vid behandling av artros.
  • Förhindrar förstöring av lederna.
  • Återställer senor, ledband, brosk.

Teoretisk grund

Glukosamin - en aminosuger syntetiserad i kroppen, spelar en viktig roll vid bevarande och restaurering av brosk. Man tror att glukosamin stimulerar bruskceller för att syntetisera glykosaminoglykaner och proteoglykaner, vilket är bruskmaterialets byggmaterial. Glukosaminer rapporteras ha antiinflammatoriska egenskaper som hämmar aktiviteten hos proteolytiska enzymer som bidrar till nedbrytning av brosk. Kondroitin är också närvarande i brosket och består av sina återkommande glukosmolekyler.

Kosttillskott av glukosamin och kondroitinsulfat återställer det skadade brosket och stoppar utvecklingen av artros. Intressen för glukosamin och kondroitin orsakades av böckerna av Jason Theodorakis "The Arthritis Cure" och "Maximizing Arthritis Cure".

Forskningsresultat

Intresset för glukosamin som ett sätt att behandla artrit visade sig i början av 80-talet av XX-talet. Även om studierna var kortlivade rapporterade många patienter att de hade smärtlindring och rörelsefrihet efter att ha tagit 1,5 g glukosamin per dag, uppdelat i doser.

För att jämföra lämpligheten glukosamin användas i stället för ibuprofen (en icke-steroid läkemedel proivovospalitelny) Studien genomfördes på 40 patienter med unilateral knäledsartros. Patienter gavs antingen 1,5 g glukosaminsulfat eller 1,2 g ibuprofen i åtta veckor. Under de första två veckorna noterades lättnad av smärta i ibuprofen-gruppen och under de närmaste sex veckorna förekom en exacerbation.

I gruppen med glukosaminsulfat var progressiv förbättring under perioden. Forskarna rapporterade att skillnaderna i de två behandlingsregimerna inte var statistiskt signifikanta.

Ytterligare studier behövs för att fastställa de långsiktiga symptomatiska fördelarna med glukosamin, liksom för att avgöra om glukosamin kan stoppa eller bromsa processen av förstörelse av brosk och stimulera dess tillväxt.

Det är visat att kosttillskott är mest effektiva i de tidiga stadierna av artrit eller i den svaga banan av sjukdomen och har nästan ingen effekt i allvarlig ström och försummad artrit. Tydligen kan glukosamin inte reparera brosk om det inte räcker till (eller inte alls) i lederna. Informationen om att glukosamin sänker verkningen av antiinflammatoriska eller analgetiska läkemedel, nej. Preliminära djurförsök tyder på att glukosamin även kan skydda mot långvariga kataboliska effekter som orsakas av vissa antiinflammatoriska läkemedel.

Rekommendationer

De flesta studierna på dessa föreningar var kortlivade. Artrit är en kronisk sjukdom med perioder av eftergift. För att bevisa användbarheten och ofarligheten av glukosamin och kondroitinsulfat krävs långvariga kontrollerade studier. Den arthritiska fonden varnar för att de som vill använda dessa tillskott bör vara väl medvetna om de positiva och negativa följderna av att ta tillskott. Dessutom rådgör arthritistfonden patienterna att konsultera sina läkare om att inkludera dessa tillägg i behandlingsplanen. Arthritic fonden rekommenderar också att inte överge de testade behandlingsmetoderna för tillsatser. Tekniker som lindrar smärta i artrit och hjälper till att hantera sjukdomen inkluderar kroppsviktskontroll, övningar, lämpliga mediciner, gemensamt skydd, användning av värme och kyla och (om nödvändigt) kirurgi.

Den arthritiska fonden påminner också om att resultaten av vissa studier på djur har visat att glukosamin höjer blodsockernivån. Därför bör diabetiker som tar glukosamin (aminosugar) mäta blodsockernivån oftare än vanligt. Chondroitin liknar heparin, så du bör vara försiktig innan du tar det, särskilt de som redan använder blodförtunnare eller aspirin dagligen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.