^
A
A
A

Proteins roll i träning

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Proteiner står för upp till 45% kroppsvikt. Entiteten av aminosyror ligger i det faktum att de kan kombinera med andra aminosyror och bilda komplexa strukturer. Dessa är enzymer som katalyserar reaktioner; hormoner såsom insulin och glukagon; hemoglobin och myoglobin, vilka är bärare av syre; alla vävnadsstrukturer, inklusive myosin och aktin, som bildar muskelproteinet. Alla är mycket viktiga för motoraktivitet.

Studier visar att proteiner bidrar som energikällor under fastande och intensiv träning, kanske 15% av alla kilokalorier under träning.

Metabolism av proteiner

Näringsämnen proteiner kombinerar i tarmen med endogena proteiner i mag-tarmkanalen, digereras och assimileras i form av aminosyror. Cirka 10% av proteinerna utsöndras med avföring, och resterande 90% av aminosyrorna bildar en aminosyrapool, vilken också innefattar proteiner som bildas under vävnadsspjälkning.

Om kroppen i jämvikten under syntesen av proteiner använder sig av aminosyror från poolen för att upprätthålla nedbrytningen av proteiner. Om aminosyror inte är tillräckliga för att vara inkluderade i poolen (dvs otillräckligt intag av diet protein), kan proteinsyntes inte upprätthålla deras nedbrytning och kroppsproteinerna delas upp för att möta poolbehov i aminosyror.

Som ett resultat sänks restaureringen av vävnader, vilket leder till en minskning i fysisk prestanda. Annars, om livsmedelsproteinintaget överstiger efterfrågan, finns det dezaminirova-uppsättning av aminosyror (amino borttagning) och överskott av kväve är huvudsakligen frigörs som urea och ammoniak, urinsyra och kreatin. Den struktur som återstår efter deaminering kallas alfa-keto-syra. Det kan oxideras för att producera energi eller omvandlas till fett i form av triglycerider.

Kvävebalans

Den kontroversiella frågan om behovet av proteiner orsakas av skillnaderna i metoder för att utvärdera proteinbiosyntesen i kroppen. Kvävebalans är ett av de mest använda kriterierna för att utvärdera proteinmetabolism, men inte den mest perfekta. Kvävebalans mäter kväveförhållandet som är avlägsnat från kroppen till kväve, vilket har gått in i kroppen (matblock). En negativ kvävebalans upprättas när kväveutbytet överstiger dess försörjning. En positiv kvävebalans noteras när intaget överstiger utsöndringen av proteinet, vanligtvis under tillväxtperioden (ungdom, graviditet). Under normal kvävebalans är intaget och utsöndringen av kväve lika. Kvävebalansmätningar anses inte vara avgörande eftersom de endast tar hänsyn till kväveförlusterna endast i urinen och, delvis, med avföring. Kväveförluster kan uppträda under svett och andra kroppssekret, såsom flagning av huden, förlust av hår och andra. Eftersom protein konvertering inte exakt kan spåras och mätas efter dess upptag, betyder kvävebalans inte hänsyn till alla aspekter av proteinmetabolism. Kvävebalans föreslår att det som inte isolerats används för proteinsyntes.

Så om proteinintag förändras (ökar eller minskar) är det viktigt att överväga att det finns en obligatorisk period för anpassning till den nya regimen, under vilken den dagliga utsöndringen av kväve kommer att vara opålitlig. Detta är en viktig punkt att komma ihåg när man bedömer giltigheten och giltigheten av kvävebalansstudier som ett mått på tillståndet för proteinmetabolism. FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världshälsoorganisationen (WHO) utsåg minst 10 dagars anpassning för att fastställa behovet av proteinförbrukning vid förändring av kväveförbrukningen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.