^
A
A
A

Risken för överskott av proteinintag

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Konsumtion av livsmedel som är hög i protein utgör en risk för människors hälsa. Vissa forskare tror att den skadliga effekten av överskott av proteinintag är kanske överdriven.

  • Nedsatt njurfunktion

Förhållandet mellan proteinöverskott och renal dysfunktion har fastställts. Övermättnaden av protein1 skapar faktiskt en extra börda för njurarna i samband med utsläpp av kväve, så problem med njurar är möjliga hos idrottare, siloviki, men detta är inte bevisat. Studier utförda på djur stöder inte antagandet att konsumtionen av stora mängder protein orsakar njureproblem, även om djuren äter högproteinmat hela livet. Andra forskare är fortfarande försiktiga mot överdriven proteinintag (mer än 2 g-kg per dag) för att undvika dessa problem.

  • dehydratisering

Överdriven proteinintag orsakar risk för uttorkning. Utsläpp av kväve medför en förlust av vatten, så idrottare som konsumerar stora mängder protein kan riskera för uttorkning. Idrottare bör konsumera adekvata drycker och kontrollera koncentrationen av urin, speciellt när man konsumerar en högprotein diet.

  • Förlust av kalcium

Det antas att förlusten av kalcium som ett resultat av en hög protein kost ökar risken för osteoporos. Att öka intaget av kosten protein kan orsaka kalcikuri. Högproteinfoder bidrar till produktionen av syra, som sedan frisätts av njurarna. Kalcium frigörs från benen och är som en buffert i förhållande till den ökade syrabelastningen. Denna effekt kan motverkas av det höga innehållet av fosfat i den blandade maten. Emellertid anpassar kroppen och reducerar kalciumförlusten, om dess intag är tillräcklig. Förhållandet mellan kalcium och protein i mat> 20: 1 kan garantera adekvat skydd av benvävnad.

Obalanserad kost

Överskott av protein är den största risken om en idrottare förbrukar en otillräcklig mängd kolhydrater för att upprätthålla och / eller fylla på glykogenbutiker i muskler. Användningen av protein med hög protein kan begränsa valet av livsmedel, vilket ökar risken för brist på vitaminer och mineraler.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.