^

Hur rätt och jämnt solbränna i solen med vit hud

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Med början av sommaren börjar många av oss undra hur vackert och viktigt är hur snabbt att sola i solen. Denna fråga har inte förlorat sin relevans under en längre tid, eftersom en smidig chokladskugga av huden i toppet av popularitet. Så, för att snabbt få en vacker solbränd kropp, bör man följa sådana rekommendationer:

 1. Förberedelsen bör startas ett par månader innan den planerade semestern.
 • Ett multivitaminkomplex för hudförbättring kommer att förhindra torrhet och flabbarhet i epidermis på grund av exponering för solljus. Rekommenderar också intag av droger med vitaminerna A, C, E, som upprätthåller och underhåller en frisk kropp.
 • Eftersom huden ständigt förnyas är det nödvändigt att rengöra kroppen av döda celler innan de går till stranden. Därför rekommenderas att använda speciella skrubber eller skalor från naturliga växtkomponenter. Efter sådana förfaranden blir huden silkeslen och mjuk.
 1. Det rätta stället för sola.
 • För att få en snabb solbränna, rekommenderas solprocedurer i någon vattenkropp. Vattenytan speglar ultravioletta strålar, vilket ökar deras verkan.
 • Sola är bättre på morgonen till 11:00 eller på kvällen efter 16:00. Glöm inte heller att för att få en jämn, vacker hudton behöver du regelbundet ändra din position och vända sig mot solens strålar.
 1. För en säker och snabb garvning rekommenderas att använda speciell kosmetika. Det finns många lotioner och krämer med aktiva tillsatser som inte bara skyddar mot skadlig strålning, men bidrar även till snabb och viktigast vacker solbadning. Sammansättningen av dessa läkemedel innefattar komponenter som ökar syntesen av melanin eller förbättrar blodcirkulationen i huden, så att pigmentet börjar bli aktivt utvecklat.
 2. Glöm inte vattenbalansen. Under vila ökar ditt dagliga vattenintag med ungefär en liter. Tack vare detta kommer kroppen att behålla sin ungdom och skönhet, blir smidig och elastisk.
 3. Efter soliga procedurer och innan du lägger dig, applicera en närande, lugnande eller lugnande grädde på kroppen. Detta gör att huden kan vila och återhämta sig vid nästa dag.
 4. För att behålla solbränna rekommenderas att du tvättar med kaffegrund (utan att gnugga det), eftersom kaffet förbättrar pigmenteringen. En tvätt med svart te, eftersom teextraktet inte bara är uppfriskande och utövar en lyftande effekt, det bibehåller också en svarta tings. Att tona blodkärlen kan du ta en kall dusch.

Alla ovannämnda rekommendationer gör att du kan få solbränd och frisk hud på kortast möjliga tid.

Hur sola i solen till chokladfärg?

En vacker slät solbränna gör kroppen mer attraktiv, tunn och passformig. Tänk på de viktigaste rekommendationerna som kommer att berätta för dig hur du solar i solen till en chokladfärg:

 • För ett par dagar före resten bör du besöka en bastu eller en bastu, som har behandlat huden väl med en skrubb. Detta kommer att rensa det från det keratinerade skiktet och förbereda sig för att sola.
 • För att få en chokladskugga, bedrivs solprocesserna från 8:00 till 11:00 och på kvällen från 16:00 till 19:00. Samtidigt på den första dagen bör solbränna inte vara längre än 15-20 minuter.
 • Simma oftare, eftersom den våta kroppen är mer mottaglig för ultraviolett ljus. Flyttande spel ger en jämn skugga. Om du föredrar att koppla av på en solstol, glöm inte att vända om.
 • Ta en solskyddsstil med ett lämpligt UF-filter för din hudtyp. I det här fallet, desto lättare är kroppen, desto högre skyddsfaktor. Applicera grädden 20 minuter innan du solar, uppdatera var 2-3 timmar och efter badning.
 • För att öka blodcirkulationen och stimulera produktionen av melanin, använd en garvningsförstärkare. I de flesta fall innehåller de inte ett UF-filter, men de tillåter dig att få en mörk nyans på kort tid och för dem som redan har solbränna. För lätt hud, använd en garvningsförstärkare med ett UF-filter.
 • Du kan få en chokladskugga av kroppen med olika oljor och garvningsgeler med vitaminer A, E, extrakter av alger eller växter.
 • Glöm inte heller kosmetika för vård efter solprocedurer. Denna kategori omfattar kylning och lugnande oljor, geler och lotioner. Om så önskas kan de bytas ut med fuktkräm.
 • Få en chokladbruna hjälper till med en speciell diet. Mat bör vara balanserad, rik på frukt och grönsaker med karoten. Sallader kan fyllas med olivolja, eftersom den innehåller vitamin E. Användbara är sura mjölkprodukter, ägg, lövgröna grönsaker.

Färgen på huden beror också på platsen att sola. För att få en chokladskugga rekommenderas det att koppla av i Indonesien, Brasilien, Ecuador, Kongo eller Colombia. Använd i så fall medlen med maxfaktorn SPF och starta elden från 2-5 minuter per dag. Mörk kaffefärg på huden kan erhållas på orterna i Indien och Maldiverna. En aning av kanel ges till stränderna i Egypten, Förenade Arabemiraten, Israel.

Kan jag sola i solen efter autosunburn?

Vissa föredrar att ha solbränna året runt, för att inte bara använda solen eller solarium utan även speciella kosmetiska krämer. Följaktligen följer en helt naturlig fråga: Är det möjligt att sola i solen efter autosunburn? Svaret är otvetydigt - det kan du självklart. Dessutom kommer någon baddräkt att se mycket mer attraktiv på lätt tonad hud än på blek hud. Även rodnad kommer inte att synas om en mindre solbränna har inträffat.

Autosunburn fungerar bara på ytan av huden och färgar den. Det påverkar inte penetreringen av ultravioletta strålar, och vävnaderna är fortfarande känsliga för solljus. I detta fall kommer övergången från artificiell till naturlig garvning att vara smidig och ogenomskinlig.

De viktigaste rekommendationerna för elden:

 • De första dagarna av vila rekommenderas inte att simma i saltvatten. Det räcker bara för att blötlägga kroppen med en fuktig handduk. Detta beror på det faktum att artificiell solbränna kan för tidigt och ojämnt tvätta bort.
 • Sola är bättre på morgonen eller på kvällen.
 • Var noga med att använda solskyddsmedel, eftersom självbränning inte skyddar epidermis.
 • Efter sola, fuktar huden med hjälp av speciell kosmetika eller fettkrämer.

För att förbättra och förlänga bevarandet av effekten av svarta hud, omedelbart efter vila, kan du applicera självbränning, men en mer mättad ton.

trusted-source[1]

Kan jag sola varje dag i solen?

På sommarsemester kan du ofta höra frågan: Är det möjligt att sola varje dag i solen? Trots alla användbara egenskaper är solbränna inte tillåtet för alla. Så för äldre, gravida, barn under två, med sjukdomar i hjärt-kärlsjukdomar, nervsystemet eller andningsorganen, bör exponering för solen vara minimal.

Det är möjligt att ta solbad varje dag, men för att resten ska vara säker bör man följa sådana regler:

 • För att skydda dig mot dehydrering, drick så mycket vätska som möjligt. Kylda drycker eller alkohol är förbjudna.
 • Bo i värmen borde vara tidigt på morgonen eller kvällen. Tiden från 11:00 till 16:00 spenderas bäst i ett coolt rum.
 • Solbad måste vara gradvis. På den första dagen är det därför 10-15 minuter i direkt solljus. Varje gång kan du öka tiden med 5-10 minuter. Den maximala längden på vila bör inte överstiga 1 timme, förutsatt att kroppen redan har en solbränna.
 • Bra solglasögon med högkvalitativ UV-beläggning skyddar ögonets slemhinnor och förhindrar utvecklingen av konjunktivit.
 • Oavsett hur mycket tid du planerar att spendera på semester, glöm inte bort den hatt som skyddar mot överhettning av huvud och värmeslag.
 • Kroppen ska appliceras grädde med ett skyddande filter från ultraviolett strålning av minst 6-10 enheter.
 • Sola är inte möjligt på tom mage och omedelbart efter en måltid, även under förbudet att sova på stranden.

Underlåtenhet att följa ovanstående rekommendationer med en daglig brand är farlig. Eftersom överdosering med ultraviolett leder till för tidig åldrande och minskar hudens elasticitet, ökar risken för hud- och cancerpatologier. Dessutom bryter överskott av UV DNA och celldelning på grund av förstörelsen av proteinkonstruktioner. Bestrålade celler kan inte delas och gradvis dö av.

trusted-source[2]

Hur mycket sola i solen för första gången?

På sommarsemester måste du veta hur mycket att sola i solen för första gången. Solbaden bör tas 30-40 minuter efter att ha ätit, vilar på en tom mage inte rekommenderas. Välja en plats att koppla av, du måste komma ihåg att det är bättre att ligga med fötterna mot solen och vända om så ofta som möjligt.

 • På den första dagen i värmen kan du stanna 10-15 minuter på morgonen och samma tid på kvällen. Detta kommer att göra det möjligt för kroppen att anpassa sig. Om det finns en stark värme, bör tiden sänkas till 5-10 minuter.
 • På andra dagen kan solprocedurer fördubblas, men inte mer. En kraftig ökning av dosen kan leda till brännskador hos den oförberedda kroppen.
 • På tredje dagen kan vila tas upp till en timme eller mer.

Den rekommenderade tiden att sola i solen beror på vilken typ av hud som helst. En fototyp är graden av känslighet hos epidermis mot UV. Det finns fyra grundläggande fototyper:

 1. Människor med lätta ögon och genomskinlig hud, rött hår eller ljust brunt, har fräknar. Denna fototyp brinner inte, men brännskador. För att få en vacker nyans är det bättre att använda självbränning. Om du vill koppla av i solen, ska du använda en kräm med hög SPF 30-60.
 2. Människor med grå eller bruna ögon, hudljus, ljusbrun eller ljus. I solen blöda snabbt, varefter en liten rodnad dyker upp. Risken för bränning är hög, men solbränna är platt. Resten ska inte överstiga 10-20 minuter åt gången.
 3. Mörkblondt hår, mörkhårig hud, bruna ögon. Sådana människor brinner nästan inte, kroppen försvinner omedelbart. Du kan vila 20-30 minuter åt gången. Rekommenderad solskyddsmedel SPF 10-15
 4. Mörka ögon och svarta huden. Sådana människor kan bli brända om de spenderar hela dagen i den brännande solen. Snabbt få en solbränna. Skyddsutrustning behövs inte. Men det bör komma ihåg att långvarig solning åldrar huden, dehydrerar, överdriver.

För en säker sommarsemester kan du genomföra korta garvningsprocedurer. Det räcker för 10-15 minuter, så att kroppen får den nödvändiga dosen av vitamin D, och huden har tid att bruna. För att få en likformig nyans, är garvning bäst när du står, medan du ligger eller sitter, bör du regelbundet vända om. Därefter ligga ner i 10-15 minuter i skuggan och låt kroppen svalna. Du kan ta en sval dusch eller gå till ett dopp i dammen.

Hur dags är det bättre att sola i solen?

För att få en vacker sommarskugga i kroppen och maximal nytta för kroppen, bör du veta när du ska sola i solen. Den önskade effekten kan erhållas från korta solbad på morgonen och kvällen. Under de första dagarna är det 5-15 minuter. Från 11:00 till 16:00 undviks varmt värme, eftersom det finns risk för brännskador och jämn solstråle.

Under din semester, dyka regelbundet i havet. Vattendroppar ska torkas, eftersom de under öppen sol verkar som originallinser, vilket ökar risken för brännskador. Glöm inte att de i havet brinner oftare än på land.

Ställ inte dig själv ett mål för att få en mörk hudfärg. Överdriven garvning orsakar förhöjd åldrande av epidermis, överdriver det. Det ser ut som den bästa chokladfärgen, som inte bara är attraktiv, utan visar också på hälsan.

Med hur mycket kan du sola i solen?

Vill du få en vacker och viktigast säker sommarsolbränning bör du veta hur mycket du kan sola i solen. Solprocedurer är bäst att starta på morgonen, det vill säga från 8-9 och fram till klockan 11.00. På morgonen är den himmelska kroppen mer aktiv än på kvällen, så du måste vara försiktig. Det kommer att vara säkert att 5-10 minuter vila under UV. Gradvis kan tiden ökas, men förutsatt att det inte finns några brännskador, utslag, rodnad på kroppen.

Det är bättre att undvika en varm och särskilt aktiv middagssol. Vid denna tidpunkt finns det stor risk för brännskada, värme eller solstråle. Efter 16:00 var ljuset inte så aktivt, så du kan vila i 15-30 minuter, gradvis ökar tiden. I så fall bör exponeringen för kvällssolen inte överstiga tre timmar.

För att en solbränna ska bli vacker och jämn bör du följa dessa regler:

 • Att gå till stranden, bar kroppen gradvis: första toppen, sedan botten och benen.
 • Torka av dig själv med en handduk när du dyker upp i vattnet. Då droppen ökar risken för rodnad och brännskador.
 • Vila med ditt huvud täckt och i solglasögon. Glöm inte skyddet för håret, förbehandla dem med en speciell tonic eller balsam som förhindrar överdrivenhet.
 • Försök att ha en aktiv vila, ligga inte på stranden.
 • Använd skyddande kosmetika med SPF-filter. I detta fall, desto lättare är huden, desto högre skyddsindex.

Solstrålar är användbara för kroppen, men endast i måtta. Lång vistelse under dem kan leda till allvarliga problem: brännskador, sol eller värmechock, utveckling av melanom. Därför är det bättre att veta hur mycket du kan sola och hur man gör det säkert.

Hur lång tid tar det att sola i solen?

Enligt medicinsk statistik ökar antalet personer som påverkas av solstudien varje år. För att vila viloläge borde du komma ihåg hur mycket du behöver sola i solen och hur man gör det på rätt sätt.

Den optimala tiden för sola är morgon tid, dvs före 11:00 och kväll efter 16:00. I länder med ett varmt klimat minskar denna tid till 10:00 på morgonen och efter 18:00. Vid lunchtid var luminary mycket aktiv och farlig. För att få en jämn sommar hudfärg, är det tillräckligt att spendera mer än två timmar i värmen.

Hur många minuter tar det att sola i solen?

Att veta hur många minuter du behöver sola i solen, kan du få inte bara en vacker, men också en säker solbränna. Felaktig dosering av solljus är skadligt för kroppen. När huden torkar blir det obehagligt att röra och snabbt åldras.

Rekommenderad tid för solbad, förutsatt att en lämplig solskyddsmedel används:

 • Den första dagen - på morgonen och på kvällen i 1 timme.
 • Den andra dagen är på morgonen 1,5 timmar och på kvällen 2 timmar.
 • Den tredje dagen är på morgonen 2 timmar och på kvällen 3 timmar.

För ägare av vit hud är första gången i solen bättre att minska till 10-15 minuter. Och på kvällen kan du gå ut i 30 minuter.

Kommer att sola på havet, bör man komma ihåg att optimal tid för anpassning av kroppen och att få en sommarskugga är 10-14 dagar. Med kortare vila bör du inte rusa under solen med huvudet, eftersom det inte bara kan förstöra din längre semester utan också leda till obehagliga konsekvenser.

Hur man solar med vit hud i solen?

Vit hud och solbränna är komplexa begrepp. Problemet är att den här typen blir omedelbart röd och endast senare förvärvar en solbränna. Den keltiska fototypen brinner mycket snabbt och orsakar många negativa konsekvenser, både fysiska och estetiska.

Överväg hur man solar med vit hud i solen:

 • Solprocedurer måste utföras på morgonen från 8:00 till 10:00 och kvällen från 18:00. Det är bättre att spendera ett lunchintervall i ett coolt rum.
 • För att få en solbränd kroppssignal, tar det längre tid än för andra fototyper. I det här fallet kommer solbränningen att bli ljusare och något rödaktig.
 • Glöm inte att skydda huden, särskilt ansiktet och läpparna, med hjälp av speciell kosmetika. Välj en kräm och lotioner med ökad skyddsfaktor.
 • Omedelbart efter badning i saltvatten ta en frisk dusch och torka dig själv. Efter varje vattenbehandling, återställ skiktet solskyddsmedel.
 • När du väljer ett ställe att vila, håll dig borta från vatten, eftersom solens strålar återspeglar sin yta och ökar sin aktivitet.
 • Ligg inte i en pose, ersätt solen för olika delar av kroppen. Sov inte på stranden.
 • Drick så mycket rent vatten som möjligt. Ät färsk frukt och grönsaker, färskpressad juice. Alkohol och läsk är kontraindicerade.
 • Efter att ha återvänt från stranden, ta en sval dusch och behandla kroppen med en fuktkräm. Om det finns misstanke om en bränning, använd sedan lokala droger med panthenol.

Utöver ovanstående rekommendationer bör särskild uppmärksamhet ägnas åt näring. Vila bör vara efter ett lätt mellanmål. För att få en vacker solbränna rekommenderas att välja produkter med melanin (pigment, ansvarig för den mörka färgen). Ät persikor, aprikoser, meloner, vattenmeloner, morötter. Minimera eller helt överge kaffe, choklad, salt, fet eller rökt mat, eftersom det hämmar produktionen av melanin, vilket negativt påverkar solbränna.

Hur sola jämnt i solen?

Efter att ha väntat på sommaren och äntligen kommit ut på stranden, har många semesterfirare en fråga, hur man jämnt solar i solen? För att få en vacker hudton måste du följa dessa rekommendationer:

 • Flytta, springa, hoppa, gå, spela beachvolleyboll och andra aktiva spel. Om du bara ligger och vänder dig från tid till annan, fungerar inte den fasta färgen.
 • Innan du går utomhus, använd inte alkoholhaltiga produkter eller parfymer till kroppen. Detta kan orsaka åldersfläckar.
 • För att undvika brännskador, vila på morgonen eller på kvällen, men inte mer än två timmar åt gången.
 • Glöm inte huvuddressen, eftersom aktiv värme torkar inte bara huden, men också oskyddat hår, vilket lätt kan göra sig till halm.
 • Håll en vattenbalans och lägg inte på vila på tom mage eller omedelbart efter att ha ätit.
 • Använd solskyddsmedel och fukt huden.

Du kan få en solbränna i en stående position, när solen och vinden griper kroppen från alla håll. Ta inte alkoholhaltiga drycker för vila och sov inte under solprocedurer.

Vilken typ av olja är bättre att sola i solen?

När du förbereder dig för att gå till stranden, borde du veta med vilken olja det är bättre att sola i solen. Alla oljor är uppdelade i aktivatorer och skyddande. Om du har den första fototypen, det vill säga vit, hudhårig hud eller en andra fototyp, bör du välja olja med hög SPF, det vill säga en solskyddsmedel. Om du har svarta hudar och solbränna faller snabbt på det är det bättre att använda oljevärktorer, vilket kommer att påskynda tändningsprocessen och inte låta dig få solbränna.

I de flesta fall har oljan en låg grad av skydd, så det är idealiskt för korta solprocesser. Sådana hjälpmedel hjälper till att återställa vävnader efter UV-exponering, fuktar, justerar vattnets balans och mättar med användbara ämnen.

Tänk på de mest populära kosmetiska oljorna för en vacker solbränna:

 • Garnier Ambre Solaire Oil är en av de mest populära kosmetika. Innehåller ett fotostabil filter som ger pålitligt skydd mot den aktiva solen. Har flera grader av skydd SPF: 6, 10, 15 och oljeaktivator. Lämplig för olika hudtyper och kan appliceras från de första vilodagen. Den har en lätt formel och sprutas jämnt i hela kroppen.
 • Sol - fuktar intensivt och främjar snabb solbadning. Innehåller karotenoider, rosa höftolja och mango-extrakt.
 • Nivea är en universell produkt med olika SPF och oljeaktivator. Innehåller jojobaolja, som har antioxidant, regenererande och antiinflammatoriska egenskaper. E-vitamin aktiverar produktionen av kollagen och elastinfibrer, förstärker cellmembran och förbättrar hudens elasticitet.
 • Floresan - skyddar mot åldrande, innehåller sheasmör, vitamin A och morot extrakt. Absorberas snabbt och lämnar inga rester på kläderna.
 • Vichy Ideal Soleil är en solskyddsmedel för känslig hud. Den har SPF 50, så den kan användas på obränd kropp.
 • Eveline - främjar det snabba utseendet på en tjock och lång solbränna. Den har vattenbeständiga egenskaper. Innehåller vitamin C och E, valnötolja och betakaroten.
 • Payot - har en genomsnittlig grad av skydd och aktiva anti-aging egenskaper. Neutraliserar fotografering under inflytande av ultraviolett, förhindrar rynkor, pigmentfläckar och torrhet.

Naturliga oljor för solbränna:

 • Kokosnöt - Stoppar inte porer, orsakar inte irritation och allergier, absorberas snabbt. Den har en lätt trevlig arom. Kan användas både före och efter garvning för att återfuka och närma kroppen. Innehåller omättade fettsyror, återställer huden och hjälper till att få en jämn ton.
 • Olive - ett prisvärt men inte mindre effektivt verktyg. Mättad vitaminer, närmar sig och skyddar mot aggressivt solljus. Perfekt för att ta bort rodnad och smärta i brännskador.
 • Solros - för en bra solbränna bör du använda kallpressad olja, eftersom den innehåller mer vitaminer, fetter och spårämnen. Nourishes och regenererar hudceller efter solprocesser.

En av de främsta fördelarna med oljor framför andra solskyddsmedel är att oljan inte tvättas så snabbt efter vattenförfaranden. Produkten ska appliceras på ren hud 30 minuter före exponering för solen. Efter simning rekommenderas att förnya skyddsskiktet. Om du använder naturlig olja, utan SPF-faktorer, är det bättre att förkorta vilotiden, eftersom du kan få en bränning.

Hur solar du den bleka huden i solen?

Ägare av den första fototypen står ofta inför problemet med hur man solar den bleka huden i solen. Tänk på de viktigaste faktorerna som bör undvikas för en säker sommarsemester:

 • Lång exponering för brinnande solljus är en risk för att bli bränd. För att skydda dig måste du sätta på kroppen solskyddsmedel, och om du inte solar, lägg sedan på de stängande kläderna.
 • Var särskilt uppmärksam på kroppsvård. Hållare av blek hud kontraindiceras aggressiva scrubs och peelings. Sammansättningen av sådana kosmetika innefattar slipmedel, som lätt kan skada de solbakade vävnaderna.
 • Applicera inte på hudhaltiga alkoholhaltiga produkter, det vill säga parfym eller dekorativa kosmetika innan du går ut i solen. Detta kan orsaka brännskador, utseendet på pigmenterade fläckar. Ge preferens till solariumoljor med hög skyddsnivå.
 • Sola är bättre att ta på morgonen eller kvällen. Från 11:00 till 17:00 borde det vara på ett coolt rum.
 • Ligg inte i solen. För att få en jämn hudton behöver du ständigt röra sig, eftersom solens strålar verkar på den rörliga kroppen över hela sitt område. Och detta minskar risken för brännskador betydligt.

Förutom ovanstående faktorer, innan du går till stranden, är det nödvändigt att fylla på dricksvatten, ta en panama och solglasögon. Det är också nödvändigt att vara uppmärksam på tiden i värmen. Starta elden gradvis från 10 minuter för första gången och öka varje gång. Om du följer alla rekommendationer, kommer den bleka huden att förbli ung, frisk och, naturligtvis, solbränd.

Hur många timmar kan jag sola i solen?

Väntar på sommaren och slutligen komma ut på stranden, många undrar: för hur många timmar kan du sola i solen. Om du följer alla säkerhetsregler som vistas under solljus och solbatterier gradvis kan du få en hård chokladskugga i huden i 10-14 dagar. Men du kan uppnå en vacker färg på kortare tid, för det här måste du följa sådana regler:

 • Först och främst, köp en kräm, lotion eller olja med det nödvändiga SPF-skyddet för din hud. Detta kommer att sola, och inte brinna, och skydda den oförberedda kroppen mot skadlig strålning. Gradvis kan skyddsfaktorn minskas.
 • Att bry sig om kroppen efter solprocesser är inte överflödig att köpa naturlig vegetabilisk olja (kokos, olivolja, sesamolja, avokado eller valnöt). Det kommer att moisturize huden och förbereda sig för ytterligare sola. Dessutom kommer oljan att ge huden en behaglig glöd och behålla den redan existerande solbränna.
 • Glöm inte säkerhet, gå ut på gatan bara på morgonen och kvällen. Koppla av på stranden vid lunchpauser kan orsaka brännskador och allvarligare komplikationer.
 • Hemligheten hos en idealisk solbränna i dess enhetlighet, så spendera tid under solen aktivt. Om du föredrar en passiv liggande på en schäslong, glöm inte att vända om så att solen griper alla delar av kroppen. Om möjligt, välj en plats nära vattnet, eftersom dess yta lockar och reflekterar solljus.

Solbränna är inte bara vacker, men också farlig. Titta efter din hud och jaga inte efter en snabb solbränna.

Hur mår man soligt i ansiktet i solen?

Många semesterfirare, i strävan efter den vackra sommartonen i huden, glömmer hur man ordentligt solar ansiktet i solen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att förbereda en sommarlov. 2-3 dagar innan du går till stranden, peeling eller skrubbning. Denna procedur kommer att exfoliera de döda cellerna som förhindrar en solbränna. Använd inte smink på stranden, såväl som tonics och andra avfallsprodukter som innehåller alkohol, eftersom detta kan leda till utseendet på pigmentfläckar eller solbränna.

Det är nödvändigt att välja ett medel med en SPF-faktor. Det är på honom beror hastigheten och säkerheten för solbränna. Börja solbadet från fem minuter, vilket gradvis ökar tiden. Välja en plats på stranden, du måste gå till solen med fötterna, då har du all chans att ens garvning. Var uppmärksam på skyddet av näsan, kinderna och öronen, eftersom dessa områden i ansiktet oftast utsätts för brännskada. Glöm inte solglasögon som skyddar ögonen mot ultraviolett strålning.

Granska noggrant din kost. Avvisa alkoholiska, kolsyrade och för kalla drycker på stranden. Ät färsk grönsaker och frukt som aktiverar produktionen av melanin. För att skydda huden mot förtida åldrande, inkludera i dietnötter, majs eller olivolja, kål, gröna gröna.

Hur ofta kan du sola i solen?

Sommaren är en period av aktiv sol, en undermåttig mängd som är farlig för kroppen. Hur ofta det är möjligt att sola i solen beror i många avseenden på rätt förberedelse för vila och säkert den valda tiden för solprocesser.

Huvudprincipen för en vacker, hälsosam och viktigast säker brunbrun är gradvishet. Läs från 5-10 minuter, ökning av vilotiden. Den optimala tiden för sola är perioden från 8:00 till 10:00 och tiden är 16:00. Från 11 till 16 topp solaktivitet, så gatan är inte önskvärt.

När daglig solning bör ta hänsyn till tid på dagen och graden av fara för solbränna:

Tid

Solaktivitet

Risk för solbränna

6: 00-10: 00

Låg

Den säkraste perioden.

10: 00-12: 00

Central

Relativt säkert, men du bör använda solskyddsmedel.

12: 00-16: 00

Hög

Sola är kontraindicerat även med solskyddsmedel.

16: 00-17: 00

Central

Vila är säkert.

17: 00-20: 00

Låg

Den säkraste perioden.

 

Använd alltid solskyddsmedel för huden, oavsett om den första dagen du vilar eller den tionde. Under den aktiva solen stanna hemma, när du går ut, applicera solskyddsmedel och lätta kläder på huden, som täcker känsliga delar av kroppen. Glöm inte hatten, solglasögon och dricksvatten.

Hur solbränna, men inte brinna i solen?

När du går på sommarlov borde du veta hur man solbränner, men inte brinner i solen. Låt oss överväga de grundläggande reglerna för säker eld:

 • Gå inte ut i solen från kl. 11.00 till 16.00. Vid denna tidpunkt är ultraviolettens intensitet det högsta och farliga.
 • På den hetaste tiden på dagen bära lätta kläder av naturliga tyger, helst ljus. Täck huvudet med en hatt, keps eller panama, glöm inte bort solglasögon.
 • Skaffa en solskyddsmedel med SPF lämplig för din fototyp. Applicera den i 20-30 minuter innan du går till stranden och återställ efter badning.
 • Efter vattenprocedurer, var noga med att torka, eftersom vattendroppar kan förbättra tändningsprocessen och följaktligen orsaka brännskada.
 • Bibehålla kroppens vattenbalans, eftersom bristen på vatten gör huden torr, vilket ökar risken för skador.
 • Glöm inte en sval dusch och återfuktar kroppen efter att ha återvänt från vila. Detta gör det möjligt för vävnaderna att återhämta sig och förbereda sig för följande solprocedurer.
 • Få en vacker solbränna och bränn inte dig själv med hjälp av rätt näring. Ett par dagar före den planerade semester, lägga till din diet livsmedel med fleromättade fettsyror Omega 6,3, med PP vitamin A, E och C. Innan vi går till stranden kan du njuta av en kall glas grönt te med citron.

Det bör också ta hänsyn till det faktum att solbad har ett antal kontraindikationer. Solstrålar rekommenderas inte för personer med allvarliga sjukdomar i hjärt-, respiratoriska, endokrina, genitourära eller nervsystemet. Med känslig hud och närvaron av ett stort antal mol, pigmentfläckar på kroppen, intaget av olika mediciner. I det här fallet bör du kontakta din läkare så att viloläge inte orsakar komplikationer.

Om det är solbränt, kan jag sola?

Många människor har samma fråga, om det är solbränt, kan jag sola? Hur rätt att agera i det här fallet, att vänta restaurering av integritet och fortsätta sola eller att skjuta upp alla fram till följande hetsäsong?

Varaktigheten av återhämtning efter solbränna beror på många faktorer:

 • Djupet av vävnadskador.
 • Typ av hud.
 • Brännare.
 • Ta hand om det drabbade området.
 • Patientens ålder
 • Förekomst av kroniska sjukdomar.
 • Förekomst av komplikationer.

I genomsnitt uppträder ljusbrännskador inom 3-5 dagar utan särskild vård och behandling. Om det finns komplikationer kan återhämtningen ta en månad. Efter brännskador kan synliga kosmetiska defekter (födelsemärken, pigmentfläckar, fräckor) förbli.

Huvudkriteriet för att få en återanvändning är fullständig regenerering av huden. Brända vävnader avskalas och i deras ställe bildas en ung rosa färg. Förbränning visar att kroppen inte är redo för långvarig och aktiv exponering för ultraviolett strålning. Därför, även efter en svag bestrålning, kan du sola i minst 3-5 dagar.

Under denna period är det inte tillåtet att bada i bad eller bastu, eftersom hög temperatur och fuktighet orsakar ökad svettning. Svettkörtlarna i de djupa skikten i huden och deras utsöndringskanaler kan skadas, vilket gör att vätskan ackumuleras under huden. På grund av detta, snabb avlägsnande av skadade vävnader, bildandet av blåsor och risken för infektion.

Om brännskada upptar ett stort område, orsakar hög temperatur smärtsamma förnimmelser. För att påskynda återhämtningen rekommenderas att använda droger baserat på dexpanthenol: Bepanten, Baneoocin, Levomekol. Det är inte överflödigt att använda aktuella medel för förebyggande av infektion, till exempel Levomekol eller Baneocin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.