^

Hem graviditetstest med jod: hur man gör och kontrollerar?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Frånvaron av menstruation i tid för vissa kvinnor orsakar glädje, i andra skräcken. I dagens värld är det lätt att avgöra om en graviditet har kommit, speciella tester säljs på apotek. De enklaste av dem är testremsor. Samlar morgonturinen och doppar testet i det, det bekräftande resultatet är färgningen av båda remsorna. Kanske beror det på reaktionen på hormonet, som börjar syntetiseras från den första dagen av cellbefruktning och fastsättning på livmoderns vägg. Hur får man veta om det i en miljö där det inte finns något apotek i närheten eller långt ifrån civilisationen? Det visar sig att det finns alternativa bestämningsmetoder. En av dem är ett graviditetstest med jod.

Normen av jod i urinen under graviditeten

Jod är ett mycket viktigt kemiskt element i en persons funktion. Det är inblandat i produktion av sköldkörtelhormoner, tack vare vilken stimulering av tillväxt och utveckling av kroppen, reglering av många metaboliska processer och biokemiska reaktioner. Speciellt är det nödvändigt under graviditet när parametrarna för den framtida personen läggs: muskulös, blod, nervös, bensystem. Jodbrist, som överskottet, är farligt för fostret. Avvikelser från normen kan orsaka olika patologier, upp till barnets mentala retardation, tidig förlossning. Det mesta av det kommer in i kroppen med mat. Särskilt rik på jodfisk, inklusive sötvatten och skaldjur. Mängden jod i urinen beror på näring: På dagen för större konsumtion av jodhaltiga produkter kommer analysen att visa en högre bild och vice versa. Därför rekommenderar läkare att ta det flera gånger varannan dag för att få ett rimligt resultat. Den normala mikroelementet i urinen för en gravid kvinna är 200 mg. Indirekt återspeglar det också ett blodprov för hormoner thyroxin och tyrotropin.

Precision av graviditetstestet med jod

Testimonials som testas på ett graviditetstest med jod rekommenderar inte att förlita sig för mycket på det. Ibland fick man det på män och barn i familjen och fick ett positivt resultat. Det fanns fall där han visade brist på graviditet när den var tillgänglig. Därför är det troligen ett experiment innan du köper ett apotekstest eller går till doktorn. Ibland kan även ett test med jod lura kvinnor med allvarlig patologi och skriva bort allt för graviditet, vilket innebär att man förlorar tid och sätter hälsan på risken för irreversibla följder.

Bestämning av graviditet med jod

Det finns två metoder för att bestämma graviditeten av jod. I båda fallen är morgon urin och jod i sig involverade. Innan du utför det är det nödvändigt att tvätta sig väl, torka det torrt och samla urin.

Det första alternativet innebär att ett papper med rent vitt papper deltar. Det är fuktat i urinen, jod hälls i en pipett och droppas på papper. Färgning i lila eller blått indikerar graviditet, brun färg - om dess frånvaro.

Det andra alternativet - att samla urin på morgonen i en behållare och mycket noga från ett kort avstånd för att släppa där jod. Om droppen inte spridas omedelbart, men sväller lite, dyker den upp till ytan och sprider sig i urinen, då är det graviditet. För att kontrollera graviditeten med jod i husförhållanden är det bara möjligt fram till sin tionde vecka.

Varför händer detta? Hos gravida kvinnor, surhetsgraden av urin förändras, den hormonella bakgrunden och olika reagens reagerar på detta på egen väg, inklusive jod. Eftersom detta påverkas av andra faktorer ger ingen 100% garanti för testets effektivitet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Hur man bestämmer graviditet utan jod?

Det säkraste sättet att bestämma en graviditet utan jod är att gå till en gynekolog, genomgå ett ultraljudsförfarande. Fysiologiskt är det möjligt att känna genom att ändra smaker, illamående, drar en kortvarig smärta i buken, svullnad av bröstet, en förändring i lukten av hans kropp, humörsvängningar, täta urinträngningar. I folket "gå" och andra recept för att bestämma graviditet:

  • med hjälp av läsk - för att samla urin, för att sätta en sked full av läsk i den. Om urinskum, det finns ingen graviditet, om utfälld - det finns;
  • människor tror att den drömde fisken indikerar barnets förestående födelse;
  • Det finns bevis för att graviditeten kan bestämmas av ett krökt ägg, uppdelat i urin;
  • Mätningen av basal temperatur i flera dagar är den lägsta kroppstemperaturen under vila, speciellt natt sömn. Metoden bygger på det faktum att under ägglossningen stiger den med 0,25-0,5 0 C. För att genomföra detta test från kvällen måste du förbereda en termometer så att du inte stiger upp på morgonen. Ligga ner för att sätta in en termometer i anusen, håll i 5-8 minuter, registrera indikatorerna. Om ägglossningen har gått och temperaturen har varit kvar inom 37 och inte minskat till 36,6 0 -36,7 0 C är sannolikheten för uppfattningen mycket hög. Faktum är att om allt är gjort korrekt är detta den mest korrekta metoden att diagnostisera graviditet.
  • populära elektroniska tester för att bestämma graviditeten.

Användbara länkar

  • Urinprov med tinktur av jod, ett nytt graviditetstest https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14954761
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.