^

Grönsaker som ökar hemoglobin

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Idag finns det många järnhaltiga läkemedel som hjälper till att öka hemoglobinnivåerna. Men förutom kemoterapi kan du höja hemoglobin på ett naturligt sätt, till exempel genom att justera din diet. Dessutom kan intaget av järnhaltiga läkemedel leda till en stark ökning av hemoglobin, vilket också påverkar vår hälsa (risken för att utveckla infektionssjukdomar, tumörer etc.) ökar.

Järnkällan kan också vara växtprodukter.

Till exempel grönsaker som höjer hemoglobin, det är betor, morötter, potatis, tomater, spenat, pumpa.

När kan hemoglobin gå ner?

Hemoglobin kan minska av olika skäl.

Den vanligaste orsaken till minskningen av hemoglobin i blodet är hormonella störningar, livmoderblödning, stor blodförlust under arbetet eller kirurgiska ingrepp.

Även hemoglobinnivån påverkas av obalanserad näring, stress. I riskzonen är de som regelbundet följer olika dieter för viktminskning.

Minskning av hemoglobinnivån kan uppstå som ett resultat av det faktum att absorptionen av järn i tarmen försämras till följd av inflammatoriska processer eller kirurgiska ingrepp.

Dessutom kan lågt hemoglobin vara medfödd och utvecklas ofta i ålderdom.

Normen för hemoglobin i blodet för män och kvinnor är annorlunda.

För män anses normen vara mellan 130 och 170 g / l, för kvinnor från 120 till 150 g / l.

En låg nivå av hemoglobin leder till att syresvält börjar i vävnader och organ. Tecken på lågt hemoglobin är svaghet, andfåddhet, yrsel (svimning), ljud i hjärtat, kalla händer och fötter (hela tiden), blek hud. När hemoglobinet är lågt kan det också uppstå sprickor på läpparna, naglarna blir skörda, håret faller ut.

En person om dagen borde konsumera 1,5 mg järn. Däremot säger både läkare och nutritionister att vår kropp endast kan absorbera 10% av det stryk som erhålls från mat, så det rekommenderas att använda 15 mg per dag.

Man tror att den bästa källan till järn för människor är animaliska proteiner, eftersom järnet som finns i dem absorberas väl av kroppen. Det är värt att notera att järn från animaliska produkter smälter mycket bättre med C-vitamin, vilket kan erhållas från frukt och grönsaker. Dessutom bör mjölkprodukter som saktar processen för att jämföra järn konsumeras separat. Även te eller kaffe medan du äter minskar absorptionen av järn av vår kropp.

Järn, som ingår i växtprodukter, smälts lite sämre (upp till 7%) än från produkter av animaliskt ursprung. Även om det finns produkter, både djur och grönsaker, som innehåller en ganska hög mängd järn, men för dess assimilering kräver vissa villkor (ägg, spenat).

Vilka grönsaker ökar hemoglobin?

När lågt hemoglobin rekommenderas att äta mer mat av animaliskt ursprung (proteiner), vilket bidrar till bildandet av lätt smältbara järnföreningar - ägg, stearinost, lever, rött kött, etc.

Dessutom är det nödvändigt att inkludera i kosten grönsaker som ökar hemoglobin.

Den mest användbara för järnbrist är betor, som kan användas inte bara i kokad form, men också i rå. Dessutom bidrar färskpressad betersaft till att höja hemoglobin (ett halvglas 1-2 gånger om dagen).

Morötter är också väl lämpade för en diet med järnbrist. De konsumerar grönsaker mestadels i fräsch form, lägg till sallader. Kokade morötter rekommenderas för maligna tumörer, dysbios. Ganska bra ökar hemoglobin frisk gulrotjuice, särskilt i kombination med betor (1: 1, 1-2 gånger om dagen).

Förutom järn innehåller morötter magnesium, koppar, kobolt, zink, kalium, fosfor etc.

Inkluderad i moroten är vitaminer (PP, B, K, C, E), karoten, eteriska oljor.

Tomatar har en positiv effekt på kompositionen av humant blod, de fyller inte bara blod med positiva ämnen, men förhindrar också bildandet av blodproppar. Tomater kan konsumeras inte bara i fräsch form, många användbara egenskaper hos dessa grönsaker är bevarade och efter värmebehandling.

Potatis är också rik på järn, liksom kalium, fosfor, magnesium, kalcium. Det finns vitaminer (grupper B, D, E) och organiska syror (äpple, citron, kaffe, etc.). Vid ett lågt hemoglobin rekommenderas att man dricker färsk potatisjuice en halvtimme före en måltid (en halv kopp 2-3 gånger om dagen). För tillagning av juice är det bättre att använda röda potatisar.

Kucchini innehåller en betydande mängd järn, magnesium, kalium. Också i kompositionen finns vitamin C, vilket, som nämnts, bidrar till bättre assimilering av järn. Den största fördelen är den färska juicen av vegetabilisk margen i kombination med nypressad potatis eller morotjuice. Juice courgetta fungerar lugnande, förbättrar intestinal peristaltis (med urolithiasis rekommenderas det inte att missbruka saft).

Grönsaker som ökar hemoglobin, trots att de innehåller mycket mindre järn än till exempel i lever eller rött kött, är det bra att använda i järnbrist. Fibern, vitaminerna, mikroelementen som finns i dem hjälper till att förbättra kroppens allmänna tillstånd, liksom att justera tarmarna, vilket inte kommer att vara överflödigt för lågt hemoglobin.

Vegetabiliska juicer har en rik komposition, dessutom absorberas de snabbt och nästan helt. Dryckesaft rekommenderas 2-3 gånger om dagen och förbereder sig omedelbart före konsumtion. Det är bra att förbereda cocktails från flera grönsaker, till exempel potatis eller morotsjuice med squash eller squash, betor och morotsjuicer. Vanligtvis är proportionerna 1: 1. Färskpressad betersaft rekommenderas också att skyddas i 20-30 minuter före konsumtion.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.