^

Kli på en diet för viktminskning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Många har hört talas om kli-dieter, men inte alla vet vad kli är. Detta är en produkt från bearbetning av spannmål, avfall som genereras genom slipning av det. Ägarna kastade aldrig bort detta avfall utan matade dem boskap. Och när det blev känt att kli har många användbara saker, blev människor som ledde en hälsosam livsstil intresserade av dem. Det visade sig att kli hjälper till att korrigera vikt och behandla vissa sjukdomar. Sedan dess har en dietprodukt gått in i kosten för inte bara djur utan också människor som bryr sig om hälsosamt ätande.

Är det möjligt att kli på en diet?

Till frågan: "Är det möjligt att kli på en diet?" - Det är omöjligt att svara entydigt. Det beror på vilken typ av diet. Om det är medicinskt måste åtgärderna överenskommas med läkaren. Om kli-dieten uteslutande används för viktminskning, är det också lämpligt att ta hänsyn till hälsotillståndet för att inte förvärra de befintliga problemen, till exempel med matsmältningsorganen.

 • Bran är leverantör av fiber och i detta avseende ett bra alternativ till en frukt- och grönsaksdiet. Utan fiber ligger innehållet i tarmen inuti och orsakar inte de trevligaste känslorna och konsekvenserna: tyngd, förstoppning, illamående.

Kli, fuktad med vatten och magvätska, svälla, fylla lumen i tarmhålorna och skjut allt som finns där till utgången. Efter avföring försvinner problemet med förstoppning - tillsammans med alla tillhörande manifestationer av obehag.

 • Detta är inte den enda fördelen med kli som används för dietändamål.

Produkten främjar också viktminskning eftersom den undertrycker aptiten. Mekanismen är enkel och klar: en mage fylld med kli motstår behovet av att ytterligare mat hälls i den eller "kastas in". Därför äter en person mindre än vanligt, och ännu mer äter inte mycket.

Produkten är också en källa till användbara komponenter - spårelement och vitaminer, vilket är viktigt för varje diet. En normaliserande effekt på ämnesomsättningen ökar viktminskningshastigheten.

Hur man äter kli på en diet?

Bearbetade livsmedel som alla gillar tjänar den moderna människans fattiga man. De är dåliga i ämnen som stimulerar tarmarna, men de innehåller något som ökar kroppsvikt. De använder en kli-diet för att aktivera peristaltik, ta bort överskott från tarmen, såväl som från fettdepåer och gå ner i vikt.

 • De mest användbara är tre typer av kli: från havre, vete och rågkorn. De kan blandas eller växlas, beroende på smakpreferenser.

Hur kli äts på en diet beror på smak och syfte. Så, för en gradvis anpassning till kosten och gå ner i vikt, börja med en matsked och få portionen till 3. Det är inte värt att konsumera mer än 30 g, för att inte orsaka luftväxt eller förvärring av tarmsjukdomar.

För att undertrycka aptiten: 15 minuter före middagen, ät en del av kli med en liten mängd vatten, drick ett glas vatten.

 • För att blanda smak, tillsätt en sked kli till sallader, soppor, köttmat.

Ett annat sätt är att blanda produkten försvälld med vatten eller mjölk med keso och torkad frukt. Eller byt ut frukost, middag med kefir-kli-blandning. Se till att dricka dagligen upp till 3 liter vatten under kosten.

En hälsosam dietdryck tillverkas av ett glas kli och en liter vatten. Efter att ha kokt allt tillsammans i en kvarts timme över låg värme, stå still och sil det. Drick en halv kopp före varje måltid.

Indikationer

Det viktigaste i kli-diettekniken är att grundligt rengöra från ballast, läka och föryngra kroppen. Slagg, vätskor, gifter - alla onödiga, förorenande och förgiftande organ och system som minskar livskraften och effektiviteten i kroppen försvinner.

 • Därför indikationerna för utnämningen: de visas tillsammans med behovet av att rensa, lindra och förbättra kroppen.

Kli fungerar som en slags borste för tarmen, frigör den från produkter av sönderfall, avföring av stenar, påskyndar ämnesomsättningen och den feta processen, lossar efter "frossa helgdagar" och periodisk matintemperatur. Särskilt användbart vid kronisk förstoppning.

Som en ytterligare ingrediens används produkten i proteindieter, till exempel, Ducane, när överflödet av proteiner hämmar matsmältningen och peristaltis, provoserar gastrointestinal trängsel.

 • Utan en rengjord tarm kan ingen diet hjälpa dig gå ner i vikt.

Kli eliminerar stagnation, latent och synlig puffiness, hjälper till att förlora upp till 4 kg per vecka utan hälsorisker. De föreskrivs inte bara av gastroenterologer utan också hudläkare - för att eliminera hudproblem orsakade av störningar i matsmältningskanalen.

Bantningskli

Effekten av kli diet utvärderas enligt resultaten. Men innan du beslutar om en procedur, är det tillrådligt att förutsäga de troliga resultaten, liksom om en sådan produkt är lämplig för viktminskning för dig personligen.

 • Kli används för dietändamål eftersom de absorberar vätska och sväller i magen bättre än alla andra kalorifattiga livsmedel.

Mjölfräsavfall består helt och hållet av fiber, lätt smältbart och fördelaktigt för matsmältningskanalen. De skapar en känsla av mättnad och berikar vitaminerna hos en person som är på diet.

 • Viktminskning uppstår också på grund av en minskad aptit.

Att minska de delar som äts av sig själv bidrar till viktminskning, och stimuleringen av ämnesomsättningen, som uppstår till följd av tarmrengöring, verkar i samma riktning.

 • Du kan gå ner i vikt på ett enkelt sätt utan att ta till strikta dietkrav.

Det räcker att äta en sked kli varje gång innan huvudmåltiden. Drick sedan mycket så att maten tar upp vätska maximalt. Annars uppstår inte svullnad och mättnad kännas inte. Du bör inte bara dricka produkten utan också dricka mycket vatten under dagen, rent vatten av hög kvalitet.

Resten av kosten är inte föremål för radikala förändringar eller begränsningar. Det räcker för att minska antalet mjöl och söta rätter samt eliminera alkohol. Ange istället keso, färska sallader, frukt i menyn.

Allmän information kli dieter

Grunden för kli diet , utöver kli själv, består av naturliga diet kött och mejeriprodukter, osötad frukt och grönsaker. Mjölmuffin, fettkött, pasta, bakverk är undantagna. Begränsat till kaffe: för kaffälskare som inte helt kan överge det, - i två portioner. För dem som inte dricker mer är detta inte en begränsning, därför spelar det ingen roll.

 • Tekniken innebär inte stränga förbud.

Systemet är utformat i 5-15 dagar och beror på vilket resultat du behöver. Kärnan i kosten är den dagliga användningen av kli tre gånger, en minskning av kaloriinnehållet och portionsstorleken. Den genomsnittliga dagliga hastigheten är upp till 1300 - 1500 kcal, matintag - 5-6 gånger om dagen, i små doser. Under arbete i samband med ökade belastningar ökas kaloriinnehållet till 1700 kcal. Kliens kvalitet är viktig.

 • Faktisk funktion - den första dagen kan du inte använda något från surmjölkprodukter.

Faktum är att kli inte kombineras med surmjölkmikroorganismer, som är rika på dessa produkter. De orsakar aktiv jäsning, uppblåsthet, obehag och behovet av att ständigt vara i närheten av toaletten. Vilket inte alltid fungerar om du är på jobbet eller hemifrån.

Senare jäst bakad mjölk, kefir, yoghurt en gång om dagen att dricka är inte bara möjligt utan också önskvärt. (Förbudet gäller inte en separat version av kosten, med kefir och kli.)

Fördelar

Som alla specialdieter används kli-dieten för ett specifikt syfte. Vilken slags dietfördel kan en person som bestämmer sig för att ändra sättet att äta kan räkna med?

En studie från 2013 av Lawton CL et al. Beviserade att kortvarig (14 dagar) konsumtion av olöslig frukostflingor som innehåller vetekli-fibrer förbättrar subjektiva matsmältningsupplevelser, total välbefinnande och tarmfunktion. [1]

Konsumtionen av spannmålsfibrer, blandningar av fullkorn och kli samt fullkorn minskar risken för typ 2-diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar. [2]. [3]

Fördelarna kan kallas på punkterna:

 1. Rensning av matsmältningskanalen.
 2. Tillförsel av vitaminer och mineraler.
 3. Appetitundertryckning.
 4. Normalisering av ämnesomsättningen.

Reglerna för kosten är enkla, men viktiga. Oavsett användningsmetod kräver kli en tillräcklig mängd vatten. Utan den sväller inte produkten och fungerar inte i rätt riktning.

 • Fördelen ökar om den normala menyn är anpassad till den friska sidan och skadlig mat och alkohol överges helt, åtminstone tillfälligt.

Näringsläkare rekommenderar att inte välja en, utan att blanda olika typer av kli. Kom ihåg att detta är ett avfall från bearbetning av olika grödor. Vete, råg, havre - bara det mest kända, men det finns hirs och bovete och ris.

Riskli innehåller aminosyror, vitaminer och kofaktorer samt fytokemikalier med medicinska och näringsmässiga egenskaper. [4]

Risskli i kosten kan ha gynnsamma effekter på vissa typer av cancer, såsom bröst-, lung-, lever- och kolorektal cancer. Kemoprofylaxpotentialen är associerad med biologiskt aktiva fytokemikalier närvarande i riskli, såsom ferulinsyra, tricin, ß-sitosterol, y-oryzanol, tokotrienoler / tokoferoler och fytinsyra. Studier har visat att antitumoreffekterna av bioaktiva komponenter härrörande från riskli medieras av deras förmåga att inducera apoptos, hämma cellproliferation och förändra cellcykelprogression i maligna celler. De biologiskt aktiva komponenterna i riskli skyddar mot vävnadsskador genom att avlägsna fria radikaler och blockera kroniska inflammatoriska reaktioner. Det visades också att fytokemikalier från riskli aktiverar antitumörimmunrespons och även påverkar mikromiljön hos en kolontumör till förmån för förbättrad kemoprofylax av kolorektal cancer. Detta uppnås genom att modulera tarmens mikroflora-samhällen och reglera enzymer. Dessutom gör den låga kostnaden för risproduktion och tillgången på riskli det till en attraktiv kandidat för global profylax för diet. Således kan skapandet av riskli som en praktisk livsmedelsbaserad kemoprofylaktisk ha en betydande inverkan på förebyggande av cancer för hela världens befolkning. [5]

Havrekli påverkar fördelaktigt mättnad, liksom metabolismen av kolhydrater och lipider efter måltider. [6] Havrekli minskar avsevärt det totala kolesterolet, lågdensitet lipoproteinkolesterol och apolipoprotein B. [7]

De fysiologiska effekterna av vete kli kan delas upp i näringseffekter (från näringsämnena närvarande), mekaniska effekter (främst på mag-tarmkanalen, på grund av fiberinnehåll) och antioxidanteffekter (härrörande från närvaron av fytoämnen såsom fenolsyra och alkylresorcinoler ). [8]

Studier har visat att vetekli kan ha en gynnsam effekt på förebyggande av sjukdomar, inklusive vissa typer av cancer (särskilt kolorektal cancer), hjärt-kärlsjukdomar,  [9]fetma och vissa mag-tarmsjukdomar, inklusive divertikulära sjukdomar, förstoppning och irriterande tarmsyndrom (IBS) ). [10]

 • Hur många spannmålstyper - så många olika kli.

Fördelarna beror på dietens varaktighet. En gång, tre dagar, 2 veckor, tuffa - alternativ för alla tillfällen. För att fördelen inte ska förvandlas till skada bör du använda proceduren korrekt: inte tillämpas om det finns kontraindikationer och inte överdriva det om de saknas. En överdos av fiber orsakar flatulens, försvagar absorptionen av läkemedel, vissa metaller, inklusive järn.

Vad kan och vad kan inte?

Vad kan jag äta förutom kli? Frågan är inte ledig: ofta är det svaret på det som avgör en persons val till förmån för en diet (eller tvärtom). Under kli-dieten rekommenderas att man lutar sig på säsongsgrönsaker, sur frukt, magert kött och fisk, surmjölkprodukter med låg fetthalt, inklusive drycker.

 • För att förhindra stress orsakad av matbegränsningar, vänligen själv med färsk frukt och fruktsallad, dina favoriträtter från de tillåtna ingredienserna.

Vegetabiliska fetter föredras: olivolja, linfrö, majsolja. De kryddas med sallader. Bland dryckerna är i första hand högkvalitativt vatten, osötade lappar och kompott, fruktdrycker, grönt te. Vätska är väsentlig, så den drickas mer än någonsin: från 2 till 3 liter per dag.

Sådan mat rekommenderas med en 2-veckors diet, när en sked med kli ska ätas tre gånger om dagen, tvättas med tre koppar vatten. I allmänhet erhålls 3 skedar kli och 9 portioner vätska per dag. Efter det kan du äta först efter 3 timmar.

 • Det andra alternativet är utformat i tre månader och lovar en viktminskning på 10 kg.

Dieten förändras inte mycket, kli läggs helt enkelt till den vanliga maten: soppor, drycker. De första två veckorna, en portion - 1 tsk., Resten av dagarna - 1 msk. Sked tre gånger dagligen. Glöm inte att dricka mycket vatten, annars kommer kli inte att fungera i rätt riktning.

Dessutom innebär den föreslagna kosten användningen av ytterligare ämnen: äppelcidervinäger med honung. Drinken bereds på följande sätt: ta en tesked vinäger och lite honung i ett glas vatten, rör om och dricka två gånger om dagen (det vill säga två glas om dagen).

Vad kan man inte äta med kli? Vad kan avveckla ansträngningarna att gå ner i vikt genom att noggrant följa rekommendationerna från en nutritionist?

 • En karakteristisk egenskap hos kli-dieten är frånvaron av strikta restriktioner och tillhörande matbehag.

Det rekommenderas att huvudsakligen komma från mat som erkänns som ohälsosam: antingen i kvalitet eller i form av matlagning. Stekt, fet, för salt och söt mat, alkoholhaltiga drycker med olika styrkor passar inte in i någon diet och är inte välkomna under några omständigheter.

 • En person äter dem, exklusivt att hänge sig åt sina näringssvagheter och ohälsosamma aptit.

Det räcker med att åtminstone minska delar, minska kaloriinnehållet och granska menyn så att en del av vikten försvinner "utan att titta tillbaka". Även en speciell diet krävs inte.

Kosten är undantagen från rökt kött och fiskprodukter, konserver och inlagda produkter, magnifika mjöl och bakverk med krämer, godis och söt frukt, potatis. Kulinarisk bearbetning - mild: långsam spis, dubbelpanna, kokande i vatten. Förband - med naturliga oljor, kefir med låg fetthalt eller yoghurt istället för gräddfil och majonnäs.

Ovanstående rekommendationer gäller för allt konsumtivt kli för diet- eller terapeutiska ändamål. Det spelar ingen roll vilka: vete, havre eller blandningar av olika sorter, som de flesta näringsläkare rekommenderar.

Kontra

Kli är kontraindicerat hos personer med kroniska mag-tarmpatologier, med vidhäftningar, sår och hög känslighet för gluten. Andra kontraindikationer - ta mediciner: du kan inte kombinera en kli-diet med vitaminer, kosttillskott och mediciner. Det vill säga en dietprodukt och allt annat bör spädas ut i tid, annars binder kli inte bara gifter utan också användbara komponenter. Håller med om att det är svårt att förvänta sig från en gemensam produktidentifiering av användbart och skadligt.

Av samma anledning rekommenderas inte kontinuerlig användning: ta bort smuts, kli börjar adsorbera och ta bort användbara ämnen, samma mineral- och vitaminförsörjning eller nödvändiga näringsämnen för kroppen.

Eventuella risker

Överdosering, okontrollerad användning är fylld med biverkningar av kli diet. Risker som är förknippade med diet uppstår på grund av brott mot reglerna, i synnerhet otillräcklig drickning av vätska, samt kombination av kli med intag av vitamin och farmakologiska preparat. En grov struktur med vassa delar av obearbetat avfall kan skada slemhinnan i matsmältningsorganen, börjar med munhålan.

Komplikationer efter proceduren

Frekvensen av möjliga komplikationer i första hand - flatulens, diarré. Med en kli-diet uppstår svullnad. Användbara komponenter, inklusive kalcium, avlägsnas tillsammans med slagger. Grova fibrer kan skada väggarna i matstrupen och magen.

Feedback och resultat

I den moderna världen är det svårt att bli förvånad över något, inklusive överflödet av olika dieter. Det verkar som om ett dietsystem kan skapas på alla produkter.

 • Men med utgångspunkt i antalet överviktiga människor är outlandish dieter inte ett universalmedel. Bryr sig människor eller är de för lata för att lämna komfortzonen? Eller är dieter ineffektiva?

I recensionerna och resultaten argumenterar folk om detta och klagar över att ofta oönskade kilogram återvänder till sina "rättmätiga" platser. Gå ner i vikt och gå ner i vikt delar gärna erfarenheter och recept för kli diet. De flesta noterar en förbättring av hälsa och välbefinnande.

Om det inte fanns kli, skulle de vara värda att komma med. Produkten förser kroppen med ett så nödvändigt ämne som naturfiber. Tack vare henne normaliserar kli-dieten vikt och matsmältningsprocesser, eliminerar förstoppning och återställer skönheten i huden. Tillsammans med korrigeringen av kosten i riktning mot att minska kaloriinnehållet och rimlig inneslutning, fungerar kli effektivt och effektivt i alla fall där det inte finns några kontraindikationer.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.