^

Hälsa

Första nödhjälp för laryngospasm: en algoritm för handlingar

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ett av förutsättningarna för framgångsrik laryngospasmavlastning är i rätt tid och korrekt tillhandahållande av förklinisk vård.

 • Det första är att lugna patienten. För att göra detta, använd irriterande åtgärder: Fukt ditt ansikte med vatten, kläm din hud, klappa på ryggen.
 • Det är nödvändigt att säkerställa tillförsel av frisk luft. För att göra detta, ta bort klämskläderna, öppna fönstret i rummet och ge offeret lite vatten.
 • För att stoppa attacken kan du inducera en kräkningsreflex genom att trycka på roten på tungan eller hålla andan i några sekunder.
 • Med en spasm som varar längre än en minut visas en intern lösning av 0,5% kaliumbromidlösning.

Om ovanstående metoder var ineffektiva, passar passformen och asfyxi börjar, därefter utförs tracheal intubation eller trakeotomi för att säkerställa luftvägs-patensen. Denna procedur kan endast utföras av en läkare. Om det finns tecken på hjärtstopp, genomförs återupplivning och indirekt hjärtmassage. När laryngospasmen är stoppad ges patienten syrebehandling.

Nödvård för laryngospasm

Allvarlig form av spasmen i struphuvudet med kramper i hela kroppen och tecken på asfyxi är ett tillstånd som kräver brådskande hjälp, eftersom dess progression kan leda till döden.

Handlingsalgoritmen för laryngospasm:

 • Placera den drabbade personen på en jämn yta, eftersom det kan kräva återupplivning.
 • För att underlätta rörelser i bröst och lungor, lossa eller ta bort kläder.
 • Se till att det är den tysta situationen och flödet av frisk luft, eftersom det finns risk för syresvält.
 • Kropp och ansikte blötlägger med vatten, ge patienten en bomullsull med ammoniak, eller applicera tryck på roten på tungan. Sådana irriterande åtgärder stoppar spasmen.
 • Eftersom spasmen är associerad med hypokalcemi ges intravenöst kalciumglukonat i en dos av 5-10 ml av en 10% lösning.
 • För att återställa luftvägens patency, utför intubation eller trakeotomi.
 • I frånvaro av puls och hjärtstillestånd visas en indirekt massage i hjärtmuskeln.

Efter återhämtning av andan tas patienten till ambulansen till sjukhuset för att övervaka vitala tecken och ytterligare undersökning.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Än att ta bort laryngospasm?

Behandling av spasmer i struphuvudet hos vuxna är svårt, men i vissa fall passerar de självständigt. Särskild uppmärksamhet under attacken bör ges till den primära akutvården.

För att avlägsna laryngospasm ska patienten få tillgång till frisk luft och en lugn miljö. Panik och hysterisk tillstånd hos andra kommer att leda till försämring av andningsfel. Om sjukdomen är mild kan patienten dricka kallt vatten och fukta ansiktet med det.

Kramper är väl stoppade med hjälp av sidostimuli: slår på ryggen, klämmer på huden, trycker på roten på tungan. Du kan använda ammoniakalkohol eller intravenös / intramuskulär injektion av antikonvulsiva medel. Om du säkert vet att attacken orsakas av ett allergen, behövs antihistaminer och antiallergiska läkemedel.

Hur tar man bort laringospazm hemma?

Det första att göra om din älskade har laryngospasm är att ringa en ambulans. Före ankomsten av läkare bör försöka lindra patientens tillstånd hemma.

Offret ska placeras i ett horisontellt läge, ta bort klämskruven. Ansiktsvätska med kallt vatten, ge lite vätska och ge en frisk luft. Miljön runt borde vara lugn så att patienten slappnar av så mycket som möjligt. Effektiv kommer att vara lätta klappar på baksidan, klämma i halsområdet, pressa på roten på tungan och andra irriterande åtgärder.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.