Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Röntgen av revbenen

Medicinsk expert av artikeln

Onkolog, radiolog
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 06.10.2021

Bland de många diagnostiska studierna intar röntgen av revbenen en av de ledande platserna när det gäller prevalens. Oftast föreskrivs proceduren vid misstänkt revbensbrott. Om flera trauma upptäcks kan läkaren insistera på att utföra en vanlig röntgen, vilket är nödvändigt för att få mer objektiv och fullständig information om skadan. Vanlig röntgen visar den befintliga skadan på de inre organen och hela bröstet.

Vid röntgenstrålning av revbenen visualiseras benmekanismens tillstånd och ryggraden kan ses delvis. Graden av joniserande strålning anses inte vara farlig för människors hälsa, så röntgenstrålar kan betraktas som ett bra alternativ till ultraljud,  [1] beräknad och magnetisk resonansavbildning. [2]

Indikationer för förfarandet

Bröstskelettramen är ett tillförlitligt skydd för de inre organen. En röntgen av revbenen är faktiskt samma röntgen i bröstet, under vilken du inte bara kan se benstrukturer utan också hjärtat, lungorna, luftvägarna och ryggraden. Under undersökningen kan läkaren se skador eller kränkning av benformen eller utvecklingen av någon patologisk process.

En röntgen av revbenen är nödvändig om en specialist misstänker förekomsten av sådana sjukdomar och tillstånd:

 • traumatiska bröstskador;
 • kränkning av revbenens integritet;
 • tumörprocesser i bröstets organ;
 • främmande kroppar i bröstområdet;
 • lungpatologi;
 • bentuberkulos;
 • nedsatt benbildning, rakitis;
 • sjukdomar i ryggraden;
 • membranbråck.

Röntgenstrålar i revbenen ordineras ofta inte bara som en del av diagnosen av sjukdomen, utan också för att studera patologins dynamik och bestämma behandlingstaktiken. [3]

Förberedelse

Praktiskt taget ingen förberedande förberedelse för patienten krävs. Dagen före den planerade studien är det lämpligt att utesluta livsmedel som orsakar ökad gasbildning i tarmarna (ärtor, kål, kolsyrade drycker), eftersom överskott av gaser kommer att höja membranet och sätta tryck på lungorna och revbenen.

Omedelbart före röntgen ombeds patienten att ta av sig ytterkläderna, klä av sig i midjan. Om det finns några smycken i nacken eller bröstområdet, måste de tas bort. Om en person har långt hår måste de samlas ihop: de ska inte falla in i bildområdet.

Innan studien påbörjas bör patienten informera radiologen om de patologier som drabbats, kirurgiska ingrepp på bröstorganen, om förekomsten av främmande föremål, implantat i det undersökta området. Kvinnor måste vara säkra på att rapportera graviditet.

Det rekommenderas att ta alla medicinska dokument som läkaren kan behöva: resultaten från tidigare undersökningar, diagnoser, blad med föreskriven behandling, etc. Allt detta kan hjälpa specialisten att avkoda röntgenbilden för att ge en mer informativ slutsats. [4]

Vem ska du kontakta?

Teknik röntgen av revbenet

I de flesta fall utförs revbensröntgenstrålar i frontala och laterala utsprång. Detta tillvägagångssätt låter dig bedöma bröstets övergripande tillstånd. Om vi uppenbarligen talar om någon del av bröstet, utförs en riktad röntgen av de drabbade revbenen.

Patienten klär av sig i midjan, trycker bröstet mot skärmen och andas djupt (så att bröstet expanderar), håller andan. Vid tidpunkten för utvidgningen av mellankostrummen blir kosturkonturerna mer tydliga: det är då som specialisten tar en bild.

Patientens position under röntgen av revbenen kan vara olika, beroende på det undersökta området och patologins art. Till exempel, när man tar en direkt bakre bild, placeras personens nedre revben horisontellt på ryggen. I det här fallet ska mittläkarminjen på den diagnostiserade sidan vara placerad längs medianens längsgående linje i soffan. Övre extremiteten är utsträckt längs kroppen, benen är böjda vid knäna. På frontplanet ska kroppen vara parallell med soffans plan. Denna position gör att du tydligt kan se de nedre revbenen, särskilt mot bakgrund av intensiv mörkning av levern. [5]

Om det är nödvändigt att utföra en direkt främre bild av revbenen, läggs patienten på magen, en liten höjd placeras under huvudet och ansiktet vänds mot sidan mot diagnosen. Armarna ska sträckas ut längs kroppen, underarmen och händerna med kroppens baksida nära bordet.

Vid utförande av en sidobild av patientens revben placeras de på den diagnostiserade sidan, med de övre extremiteterna upphöjda och sårade bakom huvudet. Kroppens frontplan är parallellt och sagittalplanet är vinkelrätt mot soffans plan.

För att få en främre sned bild, som är nödvändig för att studera tillståndet i de anterolaterala kustregionerna, placeras en person på buken. Den diagnostiserade hälften av bröstet ska passa tätt mot soffans yta, och den motsatta halvan ska höjas något. Kroppens främre plan ska korsa soffans plan i en vinkel på 40-45 grader. Övre extremiteten från sidan av studien är utsträckt längs kroppen, angränsande baksidan till soffan. Den andra armen är böjd vid armbågen, handflatan vilar på bordet. Kriteriet för adekvat placering är att få en tydlig bild av revbens anterolaterala delar. [6]

För att få en bakre sned bild, som är nödvändig för att studera tillståndet för de posterolaterala delarna av revbenen, läggs patienten horisontellt på ryggen, vrider sig längs kroppens längdaxel åt höger eller vänster (beroende på vilken sida som ska undersökas ), tills vinkeln i skärningsområdet mellan kroppens främre plan och soffans plan når 40-45 grader. Höjningar kan placeras under rygg, bäcken, höft och knä. Övre extremiteten från den undersökta sidan sträcker sig utmed kroppen, och den andra dras tillbaka bakåt, med tonvikt på soffkanten. 

Förutom en översiktsbild i olika projektioner krävs ibland en observationsröntgen. För att göra detta försöker de föra en del av revbenet med misstänkt patologi till det centrala eller kantbildande läget.

Kontraindikationer till proceduren

Vi får inte glömma att det finns kontraindikationer för röntgen av revbenen:

 • graviditetens första trimester (eller hela graviditetsperioden, beroende på situationen);
 • allvarligt tillstånd hos patienten, olika dekompenserade tillstånd;
 • öppen pneumotorax, blödning;
 • psykiska störningar, otillräckligt beteende;
 • ibland fetma hos patienten.

De flesta experter påpekar att det i princip inte finns några absoluta kontraindikationer för att göra en röntgen av revbenen, och för sådana kategorier av patienter som gravida kvinnor och barn bör studien endast utföras om det finns strikta indikationer och om det är omöjligt att använda andra alternativa diagnostiska metoder. [7], [8]

Normal prestanda

De strukturella elementen som avgränsar bröstkaviteten består av bröstets skelett, mjukvävnad och membranet. Bröstkorgens gränser:

 • ventral kant - sternalsegment;
 • dorsal kant - ryggkroppar och revben;
 • laterala gränser - revben, interkostal mjuk vävnad, subkutan struktur;
 • den kaudala gränsen är membranet.

Den kraniala bröstkorgsområdet avgränsas av mjukvävnaden i det ventrala livmoderhalsområdet och ingången till bröstkorgen.

Under diagnosen av dessa strukturer och organ är det viktigt att tydligt bedöma placeringen av den patologiska processen. Vid behov bör ytterligare röntgenbilder tas från andra vyer.

Röntgenstrålen på den brutna revbenen visar att det finns objektiva tecken - i synnerhet frakturlinjen, som är ljusare än benet i bilden. Det är också möjligt att ändra benstrukturen, förskjutning av fragment. Ett indirekt symptom kan vara en förändring i de intilliggande mjuka vävnaderna, vilket också är väl visualiserat på bilden - detta är en mörkning på kanten på en röntgen, försvinnandet av fysiologiska upplysningar i lederna, förtjockning och förtjockning av skuggan av mjuka vävnader, vilket beror på bildandet av hematom och ödem. [9]

En röntgen av en revbenfraktur visar inte alltid specifika tecken, därför måste läkaren ofta förskriva en datortomografi till patienten.

Med en sådan kränkning som Lyushkos revben menar de en onormal utveckling av revbenens brosk, där deras främre del är uppdelad. Kränkningen är huvudsakligen ensidig, men den kan inte kallas en patologi, eftersom den inte är komplicerad av någonting och inte på något sätt påverkar människors livskvalitet. [10]

Lushkos revben på röntgen ser ut som en tät formation, bifurcated i fronten, vanligtvis lokaliserad nära bröstbenet. Defekten återfinns ganska sällan (cirka 1% av fallen).

Chondroma är en godartad tumör som bildas på grundval av mogen broskvävnad (främst hyalinbrosk). Neoplasmen växer och utvecklas långsamt och är asymptomatisk under lång tid. De första tecknen börjar störa när de omgivande vävnaderna pressas, när de sprider sig till pleura och nervfibrerna skadas. I sådana situationer finns det en deformation av bröstet, utseendet på revbenssmärta. En kondrom som ligger på skelettbenen kan identifieras med en konventionell röntgen. Till exempel, om en sådan tumör är lokaliserad på kostbågen, är det i röntgenprocessen möjligt att överväga fokus för dysplasi och cystisk neoplasma i sig. Chondroma av revbenen på röntgen mot bakgrund av mjukvävnader är osynliga, eftersom det inte är röntgentät. Därför används för andra lokaliseringar av tumören diagnostiska metoder såsom datortomografi, magnetisk resonansavbildning, samt biopsi och mikroskopundersökning. [11]

En annan medfödd patologi - livmoderhalsbenen - kännetecknas av närvaron av ytterligare revben i ryggradens livmoderhalssegment. De cervikala revbenen på röntgenstrålen har formen av beniga plattor, symmetriskt belägna på sidorna av ryggraden. Normalt saknas de, och deras upptäckt gör att vi kan tala om en utvecklingsanomali. Mindre ofta är sådana livmoderhalselement endast belägna på ena sidan.

Röntgennummerering av revben

Revbenen är numrerade uppifrån och ner: när de närmar sig bäckenregionen blir dessa ben mjukare och tunnare.

Det första revbenet ligger nära nyckelbenet, och det tionde är något under xiphoidprocessen. Kroppen hos de första sju kostalparen har en gradvis övergång till broskvävnaden, sedan kopplas de till bröstet.

De första och starkaste sju par revbenen kallas sanna, och det åttonde, nionde och tionde paret kallas falska revben, eftersom de har ett broskigt samband mellan dem. De elfte och tolfte paren är rörliga, fria och är endast fästa på ena sidan - till ryggraden.

Skelettet hos en vuxen innehåller normalt tolv costalpar. Det händer att under utvecklingen bildas ett trettonde par i ett barn, med lokalisering på nivån för den sjunde eller åttonde halskotan. En annan sällsynt anomali är bildandet av ett enda rudimentärt revben i livmoderhalsområdet.

Komplikationer efter proceduren

En viss fara är röntgen av revbenen under graviditeten. Den största sannolikheten för att utveckla komplikationer sker under första trimestern - det vill säga de första 12 veckorna av graviditeten. Det är under denna period som framtida vitala system för den framtida bebisen bildas. [12] Därför kan effekten på moderns kropp av ett stort antal röntgenstrålar ha olika negativa konsekvenser, beroende på den period under vilken studien utförs:

 • de första två graviditetsveckorna: embryonal död, spontan abort, ektopisk implantation;
 • 3-4 veckor: kränkningar av det tidiga stadiet av fosterutveckling, spontant avbrott;
 • 5-6 veckor: felaktig utveckling av barnets körtelsystem, störningar i bildandet av det immun-, nervösa, hematopoetiska systemet;
 • 7 veckor: utveckling av störningar från matsmältningssystemet och metaboliska processer;
 • 8 vecka: patologi hos osteoartikulära apparater, bildning av munhålan;
 • 9 vecka: bildandet av störningar i andnings- och reproduktionssystemet;
 • 10-11 veckor: hjärtfel, tandstörningar;
 • 12 vecka: problem med bildandet av immunitet, med sköldkörtelns arbete hos barnet.

Efter 12 veckor minskar den negativa effekten av strålning på fostret. Men läkare avråder starkt röntgenbilder från kvinnor utan en giltig indikation. Om möjligt är det bättre att vänta till slutet av graviditetsperioden och först sedan utföra diagnosen. [13]

Om det finns en revbensskada eller ett annat problem där det är omöjligt att använda andra diagnostiska metoder, och du inte kan klara dig utan röntgen, genomförs studien med följande rekommendationer:

 • kvinnor täcker bäcken- och bukområdet med skyddande förkläden och dynor;
 • informera den blivande mamman om de möjliga konsekvenserna och komplikationerna.

Konsekvenser efter proceduren

Förekomsten av negativa konsekvenser eller komplikationer efter en röntgenstrålning är extremt sällsynt. Om patienten inte har några kontraindikationer för studien, och röntgen själv utförs korrekt, med särskild skyddsutrustning, kan negativa konsekvenser uppstå med en extremt låg sannolikhet.

I allmänhet beror sannolikheten för biverkningar på patientens individuella radiokänslighet, på mängden och varaktigheten av den mottagna strålningen. Teoretiskt sett är reaktioner möjliga:

 • från nervsystemet (ökad irritabilitet, huvudvärk, yrsel, sömnstörningar);
 • från matsmältningskanalen (illamående, kräkningar, diarré, aptitförändringar, muntorrhet, utseendet på en obehaglig smak i munnen);
 • från det hematopoetiska systemet (en minskning av neutrofiler och lymfocyter, monocyter, sällan - lätt eosinofili, trombocytopeni).

Kvinnor löper större risk för komplikationer under graviditeten.

Skötsel efter proceduren

Det finns inga strikta restriktioner och specifika rekommendationer om vård och behandling efter röntgen av revbenen. Vissa restriktioner kan vara direkt relaterade till trauma eller patologi, i samband med vilken röntgen beställdes.

Vissa patienter är oroliga för den strålningsexponering som patientens kropp får under det diagnostiska förfarandet. Det viktigaste för att påskynda eliminering av radioaktiva ämnen från kroppen är att dricka regimen med minst 2 liter vatten per dag. Förutom vatten är det tillåtet att dricka färskpressad juice, fruktdrycker, grönt te. Det är tillåtet att dricka lite rött torrt vin. Druvor, granatäpplen, nötter och mejeriprodukter har också anti-strålningsegenskaper. Plommon, linfrön, nässelblad är användbara. Det är lämpligt att inkludera gräddfil, keso, morötter, rödbetor, bovete, skaldjur i kosten. Men du bör undvika produkter med konserveringsmedel, färgämnen, smaker och smakämnen samt rökt kött och halvfabrikat.

Röntgenstrålar är säkra, även om de bara görs om det indikeras eftersom de är förknippade med en viss strålningsexponering. Studien föreskrivs endast om andra diagnostiska metoder inte kan ge tillräckligt med information om patientens tillstånd. Var inte rädd för röntgenstrålar: om du följer alla medicinska rekommendationer kommer diagnosen inte att orsaka negativa manifestationer och konsekvenser i kroppen.


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.