^

Hälsa

Sputum undersökning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 23.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Sputum är en patologisk hemlighet i andningsorganen som utsöndras vid hosta och orsakas av skador på slemhinnan i luftstrupen, bronkierna och lungvävnaden genom smittsamma, fysikaliska eller kemiska medel.

Sputumanalys hos patienter med lunginflammation i många fall (men inte alltid) tillåter:

 • bestämma arten av den patologiska processen;
 • för att klargöra etiologin av inflammation i luftvägarna och lungvävnaden, i synnerhet för att isolera patogenen av inflammation;
 • bestämma patogenens huvudegenskaper, inklusive dess känslighet mot antibiotika;
 • utvärdera effektiviteten av behandlingen.

Sputumanalys omfattar:

 1. Makroskopisk undersökning (bestämning av sputumkarakter, dess kvantitet, färg, transparens, lukt, konsistens, närvaron av föroreningar och olika inkluderingar).
 2. Mikroskopisk undersökning (bestämning av cellulära och andra sputumelement samt studier av mikrobiell flora i naturliga och färgade utstrykningar).
 3. Mikrobiologisk studie (identifiering och undersökning av egenskaperna hos det påstådda orsakssambandet till sjukdomen).

Den kemiska studien av sputum har ännu inte hittat bred tillämpning i klinisk praxis, även om den också har viss diagnostisk betydelse.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum för forskning

Sputum för undersökning samlas på morgonen i tom mage efter förberedande noggrann sköljning av munnen och halsen med kokt vatten. Ibland rekommenderas att du sköljer din mun med en 1% lösning av aluminiumaluminium.

Patienten hostar upp sputum direkt i rent, torrt glas med ett tätt passande lock. Om mikrobiologisk undersökning av sputum förväntas, rensas den till en steril petriskål eller annan steril behållare. Det är viktigt att varna patienten att när sputum samlas, kan intag av saliv i prov som skickas till laboratoriet väsentligt förändra resultaten av studien. Endast friskt sputum skickas till laboratoriet, eftersom långvarig stående, särskilt vid rumstemperatur, leder till autolys av cellelement och reproduktion av mikroflora. Vid behov är kortvarig lagring av slem i kylskåp tillåtet.

Vem ska du kontakta?

Allmänna egenskaper hos sputum

Antal sputum

Mängden sputum varierar vanligtvis från 10 till 100 ml per dag. Få sputum separeras vid akut bronkit, lunginflammation, stagnation i lungorna vid början av en attack av astma. Vid slutet av en attack av bronkial astma ökar mängden sputum. Ett stort antal sputum (ibland upp till 0,5 liter) kan frigöras när lungödem, samt varbildande processer i lungorna, försedd med stolpar kavitet bronk (i abscess, bronkiektasi, kallbrand lunga, med tuberkulos lättviktsprocess, tillsammans med kollapsen av vävnad) . Man bör komma ihåg att minskningen av mängden sputum med varbildande processer i lungan kan vara en följd av inflammation avtagit och varig dränering från ett brott mot hålrummet, som ofta åtföljs av en försämring av patientens tillstånd. Öka mängden sputum kan betraktas som ett tecken på en försämring av patienten, om det beror på exacerbationer, t ex suppurativ process; i andra fall, när ökningen i antalet sputum associerad med förbättrad dränering hålighet, betraktas det som ett positivt tecken.

Sputumfärg

Mest färglös slem, ger varig komponent fäste det en grönaktig nyans som observerats med lung abscess, lung- kallbrand, bronkiektasi, lung aktinomykos. När föroreningar i sputum av färskt blod färgade upphostningar i olika nyanser av rött färgämne (sputum hos patienter med tuberkulos, hemoptys, strålsvampsjuka, lungcancer, lung abscess, lunga under hjärtinfarkt, hjärt astma och lungödem).

Sputum rostig färg (vid kruppös, fokal och influensa pneumoni med lungtuberkulos med kaseös decay stagnation i lungorna, lungödem, med pulmonell mjältbrand) eller sputum brun (i myokardiell ljus) indikerar innehållet därav inte är färskt blod men produkterna av dess sönderfall (hematin).

Smutsgrön eller gulgrön färg kan ha sputum som skiljer sig åt med olika patologiska processer i lungorna, i kombination med närvaron av gulsot hos patienter .

Gult-kanariefärg hos sputum observeras ibland med eosinofil lunginflammation. Den oftalmiska sputumutmatningen är möjlig med lungsideros.

Svart eller grått sputum uppstår med kolstoft och rökare.

Sputum kan färgas med vissa mediciner, till exempel rifampicin fläckar urladdningen i rött.

Lukt av slem

Sputum är vanligtvis luktfritt. Utseendet av lukt bidrar till ett brott mot utflödet av sputum. Unken lukt det förvärvar i abscess, kallbrand i lungan, med unken bronkit hos anslutningen av unken infektion, bronkiektasi, lungcancer, kompliceras av nekros. För den avslöjade echinokockcystret kännetecknas av en märklig fruktig lukt av slem.

Sputum av sputum

Purulent sputum på stående är vanligtvis uppdelat i 2 lager, putrefaktiva - på 3 lager (övre skum, medium serös, lägre purulent). Speciellt karaktäristiskt är utseendet på ett treskiktsputum för lungbenen, medan utseendet på dubbelskiktat sputum vanligen observeras i lung- och bronkiektasens abscess.

Sputumreaktion

Sputum har vanligtvis en alkalisk eller neutral reaktion. Det sönderdelade sputumet får en syrereaktion.

Sputumets natur

 • Mukös sputum utsöndras i akut och kronisk bronkit, astmatisk bronkit, trakeit.
 • Muco-purulent sputum är karakteristisk för abscess och gangren i lungan, silikos, purulent bronkit, exacerbation av kronisk bronkit, stafylokock lunginflammation.
 • Purulent-slemhinnigt sputum är karakteristiskt för bronkopneumoni.
 • Purulent sputum är möjligt med bronkiektas, stafylokock lunginflammation, abscess, gangrän, aktinomykos av lungorna.
 • Seröst sputum separeras med lungödem.
 • Seröst purulent sputum är möjligt med lungens abscess.
 • Blodsputum utsöndras vid lunginfarkt, neoplasmer, lunginflammation (ibland), lungfel, aktinomycos och syfilis.

Det bör noteras att hemoptys och orenhet av blod till sputum inte observeras i alla fall av lunginfarkt (hos 12-52%). Därför ger frånvaron av hemoptys inte skäl att vägra diagnosen lunginfarkt. Det bör också komma ihåg att det inte alltid är möjligt att analysera sputum med utseendet av en stor mängd blod i lungorna på grund av lungpatogen. För att simulera pulmonell blödning kan exempelvis mag- eller näsblödning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.