^

Hälsa

Vad är laxermedel?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Laxermedel är långt ifrån begränsade till ricinolja. De är av olika slag: smörjning, saltlösning, stimulerande, mjukgöring. De är också indelade i grupper: oral och rektal. Hur man förstår all denna variation av laxermedel? Vad är egenskaperna hos var och en av dem?

Smörjmedel för laxmedel

Mineralolja (flytande paraffin) mjukar mycket av pallarna. Som mjukningsmedel (mjukgörare pall), är mineralolja som används för patienter som behöver inte belasta (t ex efter kirurgi för bråck, excision hemorrhoidal kottar, hjärtattacker och förlossning.

Försiktighetsåtgärder vid användning av smörjmedel

Mineralolja bör undvikas av personer som tar blodförtunnare, såsom warfarin (Coumadin). Mineralolja minskar absorptionen av vitamin K (ett viktigt vitamin för bildandet av koagulationsfaktorer) från tarmen. Att minska absorptionen av vitamin K hos patienter som tar warfarin kan potentiellt leda till "super-thinning" av blodceller och en ökad risk för överdriven blödning.

Mineralolja bör inte tas under graviditeten, eftersom det kan störa absorptionen av vitaminer och minska tillgången på vitamin K för fostret.

Mineraloljor kan leda till lunginflammation om det griper lungorna. Vissa människor (till exempel, mycket unga, äldre, särskilt offer för stroke) är benägna att aspiration, särskilt när de ligger ned. Således bör mineraloljor inte ges före sänggåendet eller till de personer som är utsatta för aspiration ("sug" -effekten, som uppstår genom att det skapas ett minskat tryck).

Mineraloljor för laxermedel bör endast användas under korta perioder. Signifikant absorption av mineralolja i kroppen kan uppstå om du använder det flera gånger under lång tid.

Stimulerande laxermedel

Stimulerande laxermedel orsakar tarmrörelser genom att öka sammandragningen av tarmmusklerna, och de är effektiva när de används på kort sikt. Exempel inkluderar stimulant laxermedel - aloe, cascara, senna föreningar, bisacodyl och ricinolja. Bisacodyl (Dulcolax, Correctol) finns utan recept i oral form - tabletter och i form av suppositorier eller enemas. Assimilering av orala laxermedel tar 6 till 10 timmar.

Bisacodyl används vanligtvis vid kolonrengöring för koloskopi, barium ochema och tarmoperation. Effektivt för tillfällig förstoppning bör bisakodyl inte tas i mer än en vecka, och läkaren måste övervaka den upprepade användningen.

Andra laxerande stimulanser inkluderar Senna (Ex-Lax, Senokot), Cascaru Sagrada (Remedy) och casantranol

Dessa laxermedel omvandlas av kolonbakterier till aktiva föreningar, som sedan kan stimulera sammandragningar i tarmarnas muskler. Efter att dessa produkter har tagits oralt inträffar tarmrörelser efter 8 till 24 timmar. Långvarig, kronisk användning av dessa laxermedel kan leda till att mörkret slemhinnor (melanom bacillus) försvinner på grund av ackumulering av mörkt pigment (melanin).

Castorolja (koncentrat)

Det är en analog av ett stimulerande laxermedel som fungerar i tunntarmen. Det leder till ackumulering av vätska i tunntarmen och underlättar evakueringen av avföring från tarmen. Castorolja ska inte tas med mat, även om juice eller andra smaksatta vätskor kan hjälpa till att dölja sin obehagliga smak. Detta laxmedel verkar ganska snabbt, vanligtvis i 2 till 6 timmar.

Castorolja används vanligtvis för att rensa kolon före operation, irrigoskopi eller koloskopi. Absorptionen av näringsämnen och mineraler i tunntarmen kan vara störd av den frekventa användningen av ricinolja. Denna medicinering rekommenderas inte för upprepad behandling av förstoppning.

Försiktighetsåtgärder

Intensiteten av effekten av stimulant laxermedel är farlig, så du måste övervaka deras doser. En stor dos av något stimulerande laxermedel kan orsaka allvarliga biverkningar.

Biverkningar inkluderar svåra anfall, förlust av överskott av vätska och uttorkning, elektrolytproblem i blodkompositionen, till exempel för låg nivå av kaliumblod (hypokalemi) samt kronisk undernäring.

Det finns en oro att kronisk, långvarig användning av stimulerande laxermedel kan leda till förlust av funktion av kolon (tjocktarmen försvagades) .Efter flera år eller årtionden, den frekventa användningen av stimulerande laxermedel, är kolon nerver sakta på att försvinna, kolon muskler har torkat upp och tjocktarmen blir förstorad.

Följaktligen kan förstoppning bli allt svårare och en person reagerar starkare på laxermedel. Det är emellertid oklart, vad som händer tidigare: en progressiv minskning av kolonns funktion, vilket leder till användningen av stimulant laxermedel eller användningen av laxermedel, vilket leder till en minskning av kolonns funktion. Men långvarig användning av stimulant laxermedel används vanligtvis efter att andra behandlingar misslyckats.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Saltlösning och osmotiska laxermedel

De aktiva beståndsdelarna i saltavladande ämnen är främst magnesiumsulfat-, citrat- och fosfatjoner. Dessa joner ackumulerar vatten i tarmarna.

Ytterligare vatten mjukar avföring, ökar trycket i tarmarna, ökar intestinala sammandragningar som ett resultat av en mjuk avföring. Fosforsoda, magnesiummagnesium och magnesiumcitrat är exempel på saltlaxermedel.

Orala doser av saltlösningsmedel bör tas med ett eller två glas vatten.

Tarmresponsen, som regel, börjar om en tid från 1/2 till 3 timmar efter att ha tagit ett laxermedel. Små doser rekommenderas ibland för behandling av oavsiktlig förstoppning, medan stora doser kan leda till en fullständig evakuering av tarmarna. Komplett rengöring av tarmarna är användbar för att förbereda sig för koloskopi, sigmoidoskopi och irrigoskopi.

Aktiva ingredienser i laxerande osmotiska typer, såsom Golytely, GlycoLax och MiraLax är exempel på polyetylenglykol (PEG). Dessa ingredienser arbetar för att blöta avföring för att mildra det och öka antalet defekationer. Laxativa osmotiska typer används ofta för att rensa tjocktarmen före kolonoskopi eller kolonkirurgi.

Försiktighetsåtgärder

Eftersom det finns vissa aktiva beståndsdelar som möjliggör absorption av toxiner från tarmen till blodet, bör salthaltiga laxmedel inte användas för vissa individer. Personer med nedsatt njurfunktion bör inte använda laxermedel som innehåller magnesium eller fosfatsalter. Överdriven ackumulering av magnesium och fosfat i dessa människors blod kan leda till överdriven toxicitet. De som behöver begränsa natriumintag, till exempel personer med hjärtsvikt, njursjukdom, högt blodtryck, använder inte laxermedel som innehåller natrium.

Biverkningar av laxerande osmotisk typ inkluderar illamående, magkramper eller gasbildning. Människor som har en historia av buk eller tarm obstruktion bör konsultera sin läkare innan de använder laxermedel. Försiktighet rekommenderas vid användning av detta läkemedel för äldre, eftersom de kan vara känsligare för biverkningar, särskilt diarré.

Mjukgörare av avföringen (mjukgörande laxermedel)

Mjukgörare av avföringen, kallad mjukgörande laxermedel, hjälper till att förhindra avföring av hårdhet genom att lägga fukt i avföringen. Den aktiva beståndsdelen i de flesta avföringsmjukmedel är ett läkemedel som heter docusat. Medel som innehåller docusat, i sig, stimulerar inte tarmrörelser eller ökar mängden avföring. De används mer för att förhindra förstoppning än att behandla dem.

Mjukgörare stol brukar rekommenderas för personer som måste undvika spännare under tarmrörelser, även för patienter som är på väg bort från buken, bäckenet eller rektal kirurgi, förlossning eller hjärtattack för personer med svår högt blodtryck eller en bukbråck och även för personer med smärtsamma hemorrojder och / eller analfissurer.

Avföringsmjukning i dessa drabbade personer kan bidra till att minska smärta under avföring.

Mjukgörare på stolen är tillgängliga utan recept och inkluderar Kolas, Surfak, de kan köpas på apotek eller på specialbutik - det här är produkter som innehåller docusat. Vissa läkemedel (till exempel, Peri-Colase) kombinerar en avföring mjukmedel med stimulerande laxermedel för att aktivera avföring.

Försiktighetsåtgärder vid avföring av avföringsmedel Mjukgörare är vanligtvis säkra och väl tolererade. De bör inte kombineras med mineraloljor, laxermedel, eftersom avföringsmjukmedel kan leda till ökad absorption och toxicitet hos dessa produkter. Mineraloljor sugs in i kroppen och kan orsaka inflammation i lymfkörtlar, lever och mjälte. Därför är det inte önskvärt att använda laxermedel utan att rådgöra med en läkare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.