^
A
A
A

Hur kan man exakt gissa förfallodatumet?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Experter har föreslagit en ny diagnostisk metod som hjälper till att bestämma födelsedatumet med maximal noggrannhet.

För att beräkna när en gravid kvinna ska ha ett barn använder läkare information som samlats in från en ultraljudsskanning och förlitar sig också på datumet för hennes senaste menstruation. Det är detta datum som ger en grov uppfattning om när befruktningen kunde ha inträffat. Ultraljud låter dig också jämföra perioden med graden av intrauterin utveckling av det framtida barnet.

Trots de logiska beräkningarna som används är felet fortfarande stort: felet kan vara upp till fem veckor. Många specialister använder dessutom andra indikatorer, till exempel livmoderhalsens längd. Denna metod "fungerar" dock inte alltid.

Representanter från Stanford University åtog sig att lösa detta problem med hjälp av ett blodprov. De genomförde en studie med flera dussin gravida kvinnor som befann sig i graviditetens andra trimester . Under experimentet tog forskare flera gånger blod av kvinnor för analys - nivåerna av olika biologiska markörer, proteiner, ämnen som uppträdde som ett resultat av metaboliska processer bedömdes. Resultaten jämfördes sedan med resultaten som hittades den dag då deltagarna började föda.

Som ett resultat av arbetet kunde forskare isolera 45 molekylära komponenter som kan indikera tillvägagångssättet för arbetets början. Därefter kontrollerade forskarna sina antaganden genom att undersöka analyserna av ytterligare tio blivande mödrar. Det var faktiskt möjligt att förutsäga förfallodagen om cirka tre veckor.

Kanske är den enda nackdelen med denna metod att analyser bör utföras upprepade gånger, och åtminstone flera gånger under hela graviditetsperioden. När allt kommer omkring bör specialister bestämma dynamiken i de isolerade molekylerna. Till exempel är halten av placentahormonet 17-hydroxiprogesteron vägledande: dess kraftiga ökning tyder på att det är mer tid för en kvinna att förbereda sig för förlossningen. En liknande indikator är den ökade koncentrationen av immunproteinet IL-1R4-den så kallade typ IV-receptorn för interleukin-1. En ökning av detta värde indikerar att arbetskraften börjar om ungefär en månad.

För närvarande försöker forskare förbättra och förtydliga listan över diagnostiska indikatorer för att bestämma frekvensen och frekvensen av blodprovtagning för analys. Experter pekar på en viktig punkt: på detta sätt är det möjligt att bestämma inte bara tiden för normal förlossning, utan också datumet för för tidigt arbete. Möjligheten att förbereda sig i förväg för ett barns för tidiga födelse är ytterligare en chans för ett sådant barn att överleva.

Material presenteras på sidan TheScientist

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.