^
A
A
A

Juice hjälper dig att leva länge

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

12 August 2021, 09:00

Forskare vid University of Exeter i Storbritannien har upptäckt ytterligare hälsofördelar med färskpressad rödbetsjuice. De har visat att dricka denna saft regelbundet kan hjälpa till att förbättra det orala mikrobiomet, stärka blodkärlen och till och med förbättra kognitiv prestanda hos äldre människor.

Rotfrukter - i synnerhet rödbetor - samt selleri, sallad, spenat innehåller oorganiska salter av salpetersyra. Mikroorganismer som finns i munhålan omvandlar sådana salter till nitrit - föregångaren till kväveoxid, en aktiv signalsubstans och en förening som reglerar kärltonen. I processen med åldersrelaterade förändringar minskar produktionen av kväveoxid i kroppen, vilket medför en försämring av det kardiovaskulära systemets funktion och förlust av kognitiva förmågor.

Experter genomförde en studie där 26 äldre patienter deltog, utan uppenbara avvikelser i hälsan, med normalt blodtryck, som ledde en aktiv livsstil. Deltagarna delades in i två grupper: den första gruppen kompletterades med betesaft innehållande naturliga salter av salpetersyra i kosten i tio dagar. En annan grupp fick en placebodryck, som skulle drickas två gånger om dagen.

I slutet av projektet jämförde forskarna blodtrycket och kvaliteten på det orala mikrobiomet i två grupper av deltagare. I den första gruppen hittades en minskning av antalet patogena mikroorganismer i munnen - i synnerhet fanns det färre sådana bakterier som orsakade utvecklingen av kardiovaskulära patologier, kognitiva störningar och systemiska inflammatoriska processer. Dessutom minskade systoliska blodtrycksindikatorer med representanter för den första gruppen med cirka 5 mm Hg. Art., Som också indikerar den positiva effekten av rödbetsjuice.

Företrädarna för den andra gruppen visade inga speciella förändringar.

Studieförfattarna är övertygade om att de erhållna resultaten kan vara en viktig länk för att planera hälsosamt åldrande. Om kosten regelbundet innehåller livsmedel berikade med naturliga oorganiska salter av salpetersyra, kommer det på kort tid att vara möjligt att kvalitativt förbättra mikrobiomet i munhålan. Dessutom rekommenderar forskare starkt att äta en växtbaserad kost för alla seniorer. Det är nödvändigt att bromsa åldringsprocessen i hjärtat och blodkärlen för att stödja kognitiv förmåga i alla åldrar.

Lite tidigare har experter redan genomfört en studie som jämför sammansättningen av bakterier i munhålan hos unga och gamla, hos sjuka och friska människor. Men experimentet om användning av produkter med naturliga nitrater utfördes av forskare för första gången.

Informationskälla:  University of Exeter

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.