^
A
A
A

Speciell mat uppfann för äldre

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Anställda vid det litauiska tekniska universitetet i Kaunas har utvecklat en speciell diet för äldre med nedsatt sväljningsfunktion förknippad med ett tillstånd efter stroke, tumörer, cicatriciala förändringar i matstrupen, etc. En ny typ av mat är utformad för att förbättra äldre patienters välbefinnande.

Gamla människor som lider av dysfagi - en kränkning av sväljningsfunktionen - har nästan alltid en brist på vissa ämnen i kroppen. De flesta av de äldre har proteinbrist, vitaminer i B-gruppen och askorbinsyra, liksom många mineraler (som selen och zink) och omättade fettsyror. En dålig och berövad kost mot bakgrund av otillräcklig kroppsvikt leder till att patientens hälsa sakta försämras, fysiska och mentala förmågor försämras, synen lider, smakuppfattningen förändras och risken för ett dödligt resultat ökar. Vad ska man göra om produkter som är rika på viktiga näringsämnen och samtidigt lätt för äldre nästan är omöjliga att hitta? Det nya arbetet med specialister från Litauen har gett hopp för många äldre.

De uppfann en ny mat för patienter med sväljningsstörningar: denna mat är attraktiv i utseende och ganska trevlig i smak. Det är anrikat med omättat fett, har ett reducerat kolhydrat-laktosinnehåll, det innehåller fettlösliga vitaminer A och D, B-grupp vitaminer, spårämnen - zink, kalcium, selen. Mat har en klibbig konsistens, det är lätt att svälja även för en person med nedsatt sväljningsfunktion. Ett extrakt från aronia ger produkten en behaglig färg, förbättrar smaken, mättar med antocyaniner - växtglykosider.

Produktionen av detta livsmedel baseras på inkapslingsteknologi: de aktiva komponenterna hålls kvar i det utgående materialet, vilket gör att matsmältningssystemet gör det lättare att utvinna de nödvändiga ämnena från maten och smälta dem.

Forskare har redan genomfört de första utvecklingsstudierna i den kliniska avdelningen vid det litauiska universitetet för hälsa. En grupp patienter som konsumerade 200 g av en ny produkt på morgnar och kvällar under 10 dagar i rad visade en ökning av kroppsvikt, förbättrad fysisk aktivitet. Dessutom ökade innehållet av cyanokobalamin i blodet hos patienter. Inga biverkningar noterades.

Det nya produktutvecklingsprojektet varade i nio månader. Maten jämfördes med en liknande polsk motsvarighet. Det visade sig att den litauiska produkten är mer näringsrik och mycket effektivare när det gäller att förbättra äldrepatienters hälsa.

Dysfagi hos äldre är ett problem som det talas lite om och sällan. Och inte alls för att ett sådant problem inte finns. Det är omöjligt att inte ta hänsyn till att omöjligt med en normal måltid ofta leder till det faktum att äldre människor blir inlåsta i sig själva, skyddar sig från kommunikation, driver sig in i depression. Att ge en chans till sådana människor är vad forskare försöker ta hand om.

Information publicerad på den litauiska tekniska universitetets officiella webbplats (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.