Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Tomatar förhindrar hjärtsjukdom

Medicinsk expert av artikeln

Hjärtkirurg, bröstkirurg
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.05.2018

Amerikanska forskare har studerat effekterna av tomater och härledda produkter på människors välbefinnande. Arbetare vid Boston University fann att regelbunden konsumtion av färska eller konserverade tomater har en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet.

Resultaten av en ny studie visade att lykopen, som är riklig i tomater, kan minska sannolikheten för hjärtsjukdom med 20-25%. Lycopen är ett olösligt pigment som bestämmer tomatens röd-orange färg och är en isomer av betakaroten.

Amerikanska forskare sa om de positiva egenskaperna hos tomater baserat på resultaten från en elva årig studie. Under överinseende av läkare fanns det flera hundra volontärer, varav några dagligen konsumerade tomater och derivat. Den andra delen av deltagarna utesluter praktiskt taget tomater från den dagliga kosten. Efter 11 år jämförde forskare analyserna och indikatorerna för deltagarna, genomförde en undersökning, som deltog i ett stort antal frågor om hälsa och sjukdomar som har uppenbarat sig under studien. Deltagarna lämnade detaljerade uppgifter om deras kost under hela försöket. Det var nära uppmärksamhet på närvaron av tomatprodukter i den dagliga menyn.

De erhållna uppgifterna tillåter att hävda fördelarna med tomater, eftersom människor som hade ett stort antal tomater i kosten var 25% mindre benägna att få hjärtsjukdom. Resultaten visade att lykopen, som finns i tomater, har en positiv effekt på hjärtfunktionen och bidrar till att minska sannolikheten för sjukdomar med 25%. Läkare råder att regelbundet äta frukt och grönsaker som innehåller lycopen som en förebyggande åtgärd av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Enligt rekommendationerna om användning av livsmedelstillsatser borde du konsumera ca 5 mg lycopen per dag. Tomater är den mest prisvärda och goda grönsaken som innehåller pigmentet som är nödvändigt för människokroppen. Ett kilo tomater innehåller ca 10-45 mg lycopen. Det är anmärkningsvärt att lycopen är rikligt i alla derivat av tomatprodukter: tomatpasta, grönsaksjuice, jämn ketchup kan betraktas som näringsämnen.

Studien fann att risken för kranskärlssjukdom är proportionell mot halten av lykopen i blodet, så läkarna rekommenderas starkt för människor utsatta för hjärtsjukdomar kost som innehåller en tillräcklig mängd av färska tomater och tomatjuice. Tidigare studier har bekräftat att lykopen har en positiv effekt på risken för sådana cancerformer som prostatacancer och magcancer. Dessutom publicerades information att produkter som innehåller rött pigment kan användas som hjälpämnen vid interna inflammatoriska processer. Genomförde också en studie som visade att lykopen, tyvärr kan inte påverka den cerebrala cirkulationen och nervsystemet.


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.