^

Hormoner och sport

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Liksom alla kommunikationsnätverk kommer det endokrina systemet att inkludera signalkällor, signalerna själva och signalmottagare. I detta fall är det cellerna som producerar hormoner, hormonerna själva och deras receptorer. Hormoner är biologiskt aktiva ämnen som produceras av endokrina körtlar (körtlar av inre utsöndring) och släpps direkt in i blodet. Hormoner bärs av blod och påverkar aktiviteten hos olika organ, förändrar biokemiska och fysiologiska reaktioner, vilket orsakar aktivering eller hämning av enzymatiska processer. Hormoner är faktiskt en nyckel som öppnar eller stänger en eller annan "dörr" i människokroppen.

Förutom klassiska endokrina organ -. Hypothalamus, hypofys, testikel, sköldkörtel, binjurar, pankreas, etc., kan hormoner producera många andra celler i kroppen. Utöver endokrina åtgärder (dvs den inflytande på "remote" mål, som endast kan nås via cirkulationssystemet), kan hormoner har parakrina effekter (inflytande på processer i angränsande celler), eller till och med autokrin (inflytande på de processer i de celler som de producerar ). Alla hormoner kan delas in i tre stora grupper: derivat av aminosyror (såsom tyrosin eller adrenalin), steroidhormoner (testosteron, kortisol, östrogener, progestiner) och peptidhormoner, är av särskilt korta aminosyrakedjor. Den sista gruppen är den mest talrika, ett exempel på peptidhormoner är insulin.

För att inte hammar på huvudet med teoretiska beräkningar som du troligtvis inte kommer att vara användbara i livet kommer vi att gå vidare till en direkt undersökning av de hormoner som är mest intressanta för oss i människokroppen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Adrenalin

Adrenalin - en av de katekolaminer, är det ett hormon, och binjuremärgen kromaffin vävnad extraadrenal. Under påverkan av adrenalin finns en ökning av blodglukos och ökad vävnadsmetabolism. Epinefrin ökar glukoneogenes och glykogenolys, inhiberar glykogensyntes i levern och skelettmuskler, ökar avskiljning och utnyttjande av glukos vävnader, ökning av aktiviteten av glykolytiska enzymer. Adrenalin ökar också lipolysen (fettfördelning) och hämmar syntesen av fetter. I höga koncentrationer ökar adrenalin proteinkatabolism. Adrenalin har förmågan att höja blodtrycket genom att minska kärlen hud och andra små perifera kärl, påskynda rytm andning. Innehållet av adrenalin i blodet ökar, bland annat, och ökad muskelarbete eller sänka blodsockret. Det nummer som anges i det första fallet, är adrenalin direkt proportionell mot intensiteten i träningen.

Epinefrin orsakar avslappning av bronkial glatt muskel och tarm, mydriasis (på grund av kontraktion av iris muskel radiella med adrenergisk innervation).

Det är egenskapen att kraftigt öka nivån av socker i blodet som gjorde adrenalin ett oumbärligt verktyg för att avlägsna patienter från tillståndet av djup hypoglykemi orsakad av en överdos av insulin.

trusted-source[8], [9]

Prolaktin

För män är prolactin ett hormon med ett minustecken. Prolactin syntetiseras i den främre hypofysen, en liten mängd syntetiseras också av perifera vävnader. Detta hormon består av 198 aminosyror, som på något sätt liknar växthormonets struktur. Prolactin stimulerar tillväxt och utveckling av bröstkörtlar, liksom bildandet av mjölk under graviditet och efter förlossning. Dessutom stimulerar hormonet vatten-saltmetabolism, fördröjer frisättningen av vatten och natriumnyror, stimulerar absorptionen av kalcium. Bland andra effekter kan stimulering av hårtillväxt noteras. Prolactin har också en modulerande effekt på immunsystemet.

Trots det faktum att ingen födsel eller ammande män inte är hotade, syntetiserar den manliga kroppen också prolactin. Överskott av detta hormon i den manliga kroppen leder till en signifikant minskning av libido, liksom till en minskning av nivån av tillväxthormon. Resultatet av detta överskott är fettämnen med libido på eunuknivå.

Slutsats: Nivået av prolaktin måste strikt kontrolleras. För att minska nivån av prolactin brukar man använda ett läkemedel som bromokriptin. Nivån av prolaktin beror emellertid på förhållandet i androgenernas och östrogenernas blod: först sänks denna nivå, den andra - ökar. Non-aromatiserande steroider otvetydigt inte öka nivån av prolactin, men aromatiserande - att öka.

Endorfiny

Endorfiner - en hypofyshormoner, när det gäller biokemi de polypeptid neurotransmittorer. Endorfiner utsöndras i blodet, som regel, som kroppens reaktion på smärta, de kan stänga av smärta, men samtidigt minska aptiten och orsaka en känsla av eufori ursprungliga läkemedel syntetiseras av kroppen för sina egna behov.

Intressant är träning bara en underbar stimulans för att frigöra endorfiner i blodet. Och efter flera månaders regelbunden motion utvecklar kroppen en ökad känslighet för endorfinerna. För oss innebär det att regelbundna övningar med vikter gör det möjligt för oss att sätta nya mål för oss själva, vad gäller ökning av träningstiden, deras frekvens och intensitet.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Glukagon

Precis som insulin produceras glukagon av cellerna i bukspottkörteln, men funktionen utförs exakt motsatsen - det höjer sockernivån i blodet. Det finns två huvudfunktioner av glukagon i kroppen, den första är att vid en alltför låg nivå av socker i blodet initierar detta hormon frisättningen av kolhydrater från levern till den totala blodbanan, vilket leder till en normal blodsockernivån. Den andra är att aktivera processen med glykogensyntes i levern. Denna process innefattar omvandling till glukos av aminosyror.

Studier visar att fysiska övningar kan öka leveransens känslighet mot glukagon, det vill säga regelbundna övningar på samma gång och levern, vilket ökar förmågan att snabbt återställa tiden som används vid tonning av glykogen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.