^

Konjugerad linolsyra

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Konjugerad linolsyra (SLA) är en naturlig produkt som huvudsakligen finns i nötkött, lamm och mejeriprodukter. SLA är en isomer av linolsyra, en essentiell fettsyra med dubbelbindningar med 10 och 12 eller 9 och 11 kolatomer. Forskarna föreslår att eftersom SLA kan ingå i cellmembranet kan det påverka reaktionerna hos cellulära hormoner som kan hämma hormoner med katabolisk verkan och därmed upprätthålla anabolism.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Huvudfunktioner

  • Ökar den magra massan.
  • Minskar fettmassan.
  • Det är en kraftfull antioxidant.

Forskningsresultat

De flesta studier som använde CLA utfördes på djur. Miller et al. Matades till kycklingar, råttor och möss innan administrering av endotoxin för att stimulera viktminskning och reducera proteinsyntesen. Efter endotoxinadministrering behöll de djur som fick CLA kroppsvikt eller återställde den snabbare än djur som inte fick CLA. Matning av SLA bidrog också till ökad kväveförbrukning och ökade albuminnivåer. SLK främjar bevarande av protein i muskler. Det finns rapporter om att manliga kroppsbyggande nykomlingar, som tog 7,2 gram CLA per dag och utövades i 6 veckor, ökade sin muskelmassa mer än kroppsbyggare som fick placebo. Forskarna drog slutsatsen att SLA fungerar som ett mildt anabole medel.

Dessa andra opublicerade studier som diskuteras i "Environmental Nutrition", indikerar att de norska idrottare som fick 1,8 g av CLA i 3 månader, hade en 20% minskning i kroppsfett jämfört med placebo.

Hos möss som fick SLA fanns 57% och 60% minskning av fettansamling och en 14% ökning av mager muskelmassa hittades i jämförelse med kontrollen. Forskarna drog slutsatsen att effekten av SLA på kroppssammansättningen är uppenbarligen på grund av minskad fettavlagring och en ökning av lipolys i adipocyter, eventuellt associerad med ökad oxidation av fettsyror. Denna studie förklarar den troliga verkningsmekanismen för SLA på mängden fettvävnad.

Rekommendationer

Information om eventuella skadliga reaktioner som resultat av förbrukningen av tillsatser av SLA är frånvarande. Men det mesta av forskningen gjordes på djur. Användningen av SLA som ett ergogent läkemedel motiverar ytterligare välkontrollerade studier som involverar människor.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Konjugerad linolsyra" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.