^

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist

Analys för sådd under graviditeten

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Analys för sådd under graviditeten är en obligatorisk kategori. Bakteriologisk sådd avser laboratorieundersökningar som involverar odling av bakteriekolonier på näringsmedia från ett taget biologiskt prov (biologisk vätska, blod etc.). Studien genomförs för att identifiera vilka bakterier som orsakade denna eller den sjukdomen, genom smet från infektionsfokus. Dessutom kan du med hjälp av såning ta reda på vilka antimikrobiella läkemedel som är den mest instabila patogenen.

Under graviditeten måste en kvinna passera:

  • Material på tanksåningen från slidan (för att bestämma närvaron av infektioner som överförs av sexuell kontakt).
  • Material på tanksåningen från näsan (för att avgöra om gravid stafylokockus aureus är gravid). Försumma inte denna analys, eftersom ett barn efter födseln lätt kan smittas med stafylokocker, och detta är i sin tur fylligt med allvarliga sjukdomar i barnets nasofarynx.
  • Ett urinprov på tanksåningen (för diagnos av latent bakteriell cystit, pyelonefrit). För att gå igenom analysen noggrant två gånger - vid första besöket av det kvinnliga samrådet och vid 36 veckors graviditet. Samla provet du behöver efter en grundlig toalett i könsorganen, i en speciell steril plastbehållare (tillgänglig på apoteket).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Analys av bakteriosi under graviditeten

Analysen av bakposev under graviditeten bör göras av varje framtida mor. Denna procedur utförs med syftet att avslöja i en organism av den framtida moren för patogena bakterier som kan provocera patologiska tillstånd som komplicerar graviditeten. Bakposev är en laboratoriemetod för att identifiera orsaksmedlet för en infektion av akut och kronisk natur. Materialet är ett biologiskt material, taget från en eventuell infektionskälla. För bapsoseva använd en liten mängd slem, blod, urin, avföring eller gall, applicerat på näringsmediet. Om patogenen är närvarande i provet faller den i gynnsamma förhållanden i 3-7 dagar, det bildar en koloni av bakterier. Förutom att isolera orsaksmedlet är det möjligt att bestämma huruvida orsaksmedlet är känsligt för ett visst antimikrobiellt medel med hjälp av bakteriosaösa.

Ofta föreskrivs gravida kvinnor följande bakteriologiska tester:

  • Ryggmärgs vaginal swab. Det är nödvändigt att utesluta sjukdomar i det geniturinära området, särskilt farligt för det ofödda barnets liv och hälsa.
  • Urinkokning. Det är nödvändigt om det finns misstanke om inflammation i urinvägarna.
  • Bakpososev slem från näshålan för att identifiera Staphylococcus aureus. I postpartumperioden kan denna patogen orsaka allvarlig sjukdom hos barnet - purulenta hudskador, tonsillit, konjunktivit, etc.

Om analysen av bakposev under graviditeten visar sig vara positiv, måste den gravida kvinnan nödvändigtvis genomgå lämplig behandling och ompröva analysen tills negativa resultat erhålls.

trusted-source[5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.