^

Diet sex kronblad: meny för varje dag, recept

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 06.04.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Dieten med sex kronblad består av sex livsmedel av olika kategorier. Detta är inte så lite, eftersom listan innehåller nästan allt: fisk, kött, frukt, grönsaker, spannmål, mejeriprodukter. En detaljerad meny för varje dag, portioner är också schemalagda, så du behöver inte hitta på något nytt.

Fiskdieten, från vilken dieten med sex kronblad börjar, innehåller feta och dietära arter, för en förändring - skaldjur, om att gå ner i vikt inte är likgiltig för dem. Särskilda kulinariska tricks krävs inte för deras förberedelse. Man tar bara hänsyn till att fisken inte kan stekas och saltas kraftigt.

 • Den dagliga portionen av den färdiga produkten är 500 gram.

Menyn för den andra dagen består av en mängd olika grönsaker, färska eller stuvade, kokta, bakade. De kan kombineras i alla möjliga kombinationer, det viktigaste är att inte steka i olja. Soppor och sallader tillagas utan olja, med ett minimum av salt och kryddor. Nytt i kosten är färska juicer och smoothies, särskilt från gröna frukter.

 • Mängden grönsaker - upp till 1,5 kg.

Nästa dag är baserad på användningen av kyckling, det vill säga protein igen. En utmärkt meny erhålls om ryggbiffen kokas på morgonen, bakas i folie på eftermiddagen och grillas på kvällen. Olika smakkvaliteter skapar en illusion av variation.

 • Den totala vikten av maten som äts bör inte överstiga ett halvt kilo plus 200 g av buljongen som bröstet tillagas i.

Den fjärde dagen kallas spannmål. Detta betyder inte att "hacka korn" som en fågel; den här dagen bör du mätta kroppen med användbara kolhydrater, som inte är mindre viktiga än proteiner. Spannmålsdieten innehåller också grodda frön, specialbröd, från att dricka - kvass, det är bra om det är hemlagat.

 • För spannmål använd 200 g torra spannmål.

Kesodagen är svår för dem som inte gillar den här produkten. För att förbättra smaken blandas den med yoghurt, kanel eller vanilj tillsätts. Den här dagen kan du dricka en kopp mjölk, på natten - kefir.

 • Daglig portion keso - 500g.

Den sista dagen är ett paradis för älskare av fruktdesserter. På bordet står färska, bakade, tinade frukter och bär, sallader överströdda med citronsaft. Bara för söta frukter rekommenderas inte - bananer, vindruvor. Juicer av egen beredning, ren och blandad, läggs till vanliga drycker.

 • Totalt äts 1,5 kg frukt under dagen.

Det är här kronblads "mini-marathon" slutar. Dricksregimen är densamma alla dagar: rent vatten, te och ibland svart kaffe.

Grönsaksdagsmeny, grönsaksrätter

Den andra dagen av dieten med sex kronblad är kolhydrat-grönsaker. Dess uppgift är att återställa vitaminreserver och kolhydratbalans. I kosten för en grönsaksdag - rotfrukter, kål, squash, gröna, tomater, gurkor. Nästan hela setet, standard för varje familjs diet.

 • Förutom potatis, som inte passar in på grönsaksdagsmenyn på grund av sin höga stärkelsehalt. Ärtor och majs är tillåtna i en minsta mängd.

Grönsaksrätter är låga i kalorier och har olika smältbarhet. Överflöd av fibrer ger en mättnadskänsla och har en positiv effekt på peristaltiken. Vatten släcker törsten. Vitaminkomponenter påverkar ämnesomsättningen, stöder immunitet. De nyttigaste färska grönsakerna är råa, gärna ekologiskt odlade eller på din egen bakgård. Den totala mängden är 1,5–2 kg.

Tack vare ett brett sortiment finns det den här dagen var man kan ströva omkring i de kulinariska fantasierna om att gå ner i vikt. I första hand är sallader, lätt saltade, men utan olja. På den andra - stuvade, fyllda, grytor. Men på grund av det låga kaloriinnehållet är denna dag svårare att uthärda än fiskdagen. Förmodligen är 2 kg vegetabilisk mat fortfarande mindre tillfredsställande än ett halvt kilo fet fisk!

Spannmålsdag

Sekvensen för dieten med sex kronblad ger att efter "kycklingen" kommer spannmålsdagen. Detta är det fjärde "kronbladet". Dess uppgift är att kompensera för spårämnen och vegetabiliska proteiner. Följande livsmedel är tillåtna:

 • bröd;
 • spannmål;
 • nötter och frön (till exempel linfrö);
 • grodda korn;
 • kli.

Normen för en torr produkt är 200 g (enligt andra källor - 300). På natten blötläggs spannmålen för att laga färsk mager gröt på morgonen, utan mjölk, smör, socker. Osötat brödkvass läggs till traditionellt vatten och teer på menyn.

 • Grodda frön äts råa. De tar ekologiska råvaror (säljs i stormarknader), gror dem på egen hand med någon av metoderna som beskrivs i instruktionerna eller artikelartiklarna.

Groddar har enorma fördelaktiga egenskaper. Under groningen bildas vitaminer, antioxidanter, enzymer i dem och proteiner och kolhydrater tar en lättsmält form. De verkar komma till liv och ibland ökar sin styrka och fördelar för människokroppen.

En utmärkt vitaminsallad erhålls från bovetegroddar, kiwi och päronskivor med tillsats av hemlagad yoghurt och honung med bibröd. En liten del av en sådan maträtt ger hälften av det dagliga behovet av mineraler, vitaminer, enzymer och andra biologiskt aktiva komponenter. En sådan frukost är användbar inte bara under kronbladsdieten utan också när som helst.

Fiskdagsrecept. Vad kan ersätta fisken?

En bra start är halva striden, säger ordspråket. Denna början i kosten av sex kronblad är en fiskdag.

Havsfisk absorberas väl, förser kroppen med användbara syror, proteiner, mikroelement. Lika lämpligt i denna diet är räkor och andra skaldjur.

 • Mängden fisk som bör ätas av en gå ner i vikt är 500g. Dagsdelen är uppdelad i flera delar.

Dietrecept för fisk rekommenderar att du tar färska eller mer prisvärda glassråvaror, kokar, stuvar eller bakar, men i inget fall stek. Det är också oacceptabelt att använda rökta, saltade, torkade produkter som innehåller mycket salt och kryddiga tillsatser. Tillsätt lite salt, örter, men inte varma kryddor under tillagningen.

 • På bordet kan det finnas sej, lax, makrill, sill, rosa lax, blåvitling, öring, kummel, tonfisk, torsk, gädda.

Populära skaldjur: musslor, räkor, bläckfisk, bläckfisk - det här ersätter fisk, om den kategoriskt inte uppfattas som att gå ner i vikt. Eller orsakar en allergi (ibland sådan).

En bra ersättning för fisk anses kostkött - kyckling, kanin, kalkon. För berikning med jod, fosfor, lägg till sjögräs till menyn. Du bör inte experimentera med en produkt som krabbpinnar. Detta är inte en diet- eller proteinprodukt alls, och den första dagen av dieten är just protein. Efter det bör det följas av kolhydrater. Etc.

Recept på kycklingdag

Diet chicken day lever helt upp till sitt namn. I kosten ingår endast kycklingfilé (eller kalkon som undantag). Och endast som en sista utväg, med intolerans mot dessa sorter av fjäderfäkött, är kalvkött eller nötkött tillåtet. Det blir inte längre en kycklingdag, men poängen ligger inte i namnet, utan i att proteinmat används.

 • Normen för färdigt kött på den tredje dagen av dieten är sex kronblad - 0,5 kg. Raw - nästan dubbelt så mycket.

En sådan portion kan tillföra tillräckligt med proteiner och B-vitaminer till kroppen, eftersom filén nästan helt består av proteiner. Det är viktigt för normal muskelaktivitet. Den här dagen bör du dricka mycket vatten, men missbruka inte kaffe och te, för att inte överbelasta njurarna.

 • Det kommer att tyckas för någon att ett halvt kilo kött är mycket bättre än 2 kg grönsaker, om än olika. Att den är rejäl och god och dricker man dessutom buljongen som filén tillagas i så har vi både första och andra rätten.

Faktum är att alla monodieter stöter bort sin monotoni. För att göra dagen roligare och mer varierad rekommenderar erfarna personer att inte äta samma kokta rätt tre gånger om dagen, utan att använda olika kycklingrecept varje gång. Till exempel, baka i folie, med kryddor, lätt saltade, eller på grillen, eller stuvade i en långsam spis. Med en sådan meny kommer dagen att verka mindre tråkig, och kroppen kommer att vara bättre förberedd för en spannmålsdiet.

Fruktdag

Till efterrätt, som med vilken meny som helst, finns det en fruktdag. Det verkar som att det aldrig finns för många frukter, alla älskar dem, så den sjätte dagen av sexbladsdieten borde glädja alla som vill gå ner i vikt, och kroppen är berikad med vitaminer, organiska syror, fibrer och antioxidantkomponenter. Och effektiviteten beror på det faktum att på grund av fruktens låga kaloriinnehåll accelereras ämnesomsättningen aktivt.

Under dagen äter de flera sorters frukter, med en totalvikt på upp till 1,5 kg. För att göra detta, förbered i förväg ett och ett halvt kilo färsk och torr frukt och bär. Äpplen, granatäpplen, kiwi, citrusfrukter, päron, vattenmeloner, alla typer av bär som växer i vårt område är lämpliga. Det är bättre om det är säsongsbetonade produkter.

 • Överflöd av juice i vegetabiliska livsmedel fritar inte från behovet att dricka. Örtinfusioner, grönt te utan socker är det bästa vi kan erbjuda vår kropp.

Frukter äts inte bara råa: äpplen och päron rekommenderas att bakas i folie eller grillas. Det är gott och bra för matsmältningen. Och tar du bort kärnan och fyller den med russin får du en riktig gourmetdessert.

Gröna äpplen kan också rivas och mosas. Till mellanmål går det bra att förbereda smoothies, hälften med vatten. Färska kompotter behövs också. Kanel, vanillin är de bästa kryddorna för frukträtter och drycker.

Med all attraktionskraft i kosten är det inte alla som tycker den här dagen är lätt. Det händer att ett haveri är nära som aldrig förr. Om viljestyrka råder, kan du redan nästa dag göra inventering och försiktigt lämna dieten.

Keso dag

Den femte kesodagen är den sista av proteinmonodieterna. Förutom aminosyror och spårämnen förser mjölksyraprodukter kroppen med mikroorganismer som är nödvändiga för att matsmältningsorganen ska fungera smidigt. Den dagliga normen för keso med låg fetthalt, andra mjölksyraprodukter i kosten är sex kronblad - 500 g.

 • Yoghurt, tofu, ägg, ostar som fetaost - alla dessa produkter är acceptabla på en kesodag. Mjölk är tillåtet om kroppen uppfattar det

De diversifierar menyn och förhindrar att keso fastnar. När du lägger till dessa produkter är det nödvändigt att räkna om och proportionellt minska volymen av hemgjord ost.

Du kan köpa keso, eller så kan du laga den själv. En traditionell maträtt med hemlagad gräddfil, torkad frukt, socker eller sylt kan inte kallas diet, så vi kommer att skjuta upp det till bättre tider. Kostanvändningen av keso innebär tillsats av kryddiga ingredienser - örter, vitlök, peppar. Om du vill ha en efterrätt, så blandas keso med färska bär: hallon, blåbär, jordgubbar.

I närvaro av en yoghurttillverkare är det mycket lätt att förbereda hemlagad yoghurt, utan konserveringsmedel, smaker, söta tillsatser. En hemgjord produkt är många gånger nyttigare, den är garanterat fräsch och av hög kvalitet. För matlagning används speciella förrättskulturer, och dina favoritbär kan läggas till den färdiga yoghurten.

Snacks i kosten 6 kronblad

Om du kan klara dig utan, är det inte nödvändigt att äta i en diet med 6 kronblad. Däremot kan många som går ner i vikt inte leva utan mellanmål och kosttillskott, särskilt på dagar med lågt kaloriinnehåll. I det här fallet är rekommendationer för olika dietdagar redo.

Så kesodagen för dieten med sex kronblad kan varieras med kefirsnacks, i allmänhet upp till en och en halv portion. Ett glas mjölk är också bra. På en grönsaksdag läggs lite vegetabilisk olja till sallader, och färsk juice eller smoothies väljs för mellanmål. Detsamma framställs av frukt och bär på den sista dagen av kosten. Volymen av drycker är upp till 400 ml.

 • Andra hälsosamma drycker räknas också som snacks. Förutom vatten rekommenderas grönt te, upp till 4 koppar per dag, och inte mer än en portion kaffe. Alla drycker är socker- och smakfria.

Om du delar dagliga portioner i 6-7 delar, så är snacks mat som tillagas enligt recept på huvudrätter till frukost, lunch, middag. Det är bara sättet att laga mat som förändras: istället för att koka, är det att stuva eller baka, grilla eller ånga. Hungern i detta läge känns nästan inte.

Rätt recept

Hälsosamma matlagningsmetoder är grunden för alla viktminskningstekniker, särskilt dieten med sex kronblad. Det utesluter sådana kulinariska tekniker som är älskade av många som stekning, rökning, saltning, betning, konservering.

 • Recept på rätter som rekommenderas av kosten kräver inga speciella kulinariska talanger, eftersom matlagning i en kastrull eller långsam spis är ganska enkel.

Den första dagen är vilken fisk som helst, helst marin, vid bordet. Den innehåller speciella hälsosamma fetter som inte finns i sötvattensfiskarter. För hela dagen behöver du ett halvt kilo av den färdiga produkten. Fisken kokas eller bakas, med tillsats av en liten dos salt och naturliga kryddor. Örat passar också, men utan potatis.

Den andra dagen står på grönsaker. Sallader tillagas av sallader, i olika kombinationer, med ett minimum av olja. Stev rödbetor, kål, paprika, aubergine. Rödbetor kokas, gnuggas och kryddas med olja. Eventuella tillsatser av vitlök, stuvad lök. Många gillar grillade grönsaker.

Chicken Day erbjuder att äta 0,5 kg färdig filé - kokt, bakad i folie eller grillad. Salt och naturliga kryddor används för att förbättra smaken.

Nästa dags flingmeny är mer varierad än föregående dags. Olika spannmål, kli, bröd, nötter bör berika kroppen med komplexa kolhydrater.

 • För att "brygga gröt" för hela dagen, ta 200 g torra spannmål, tvättade och blötlagda, kokade tills de är mjuka, beroende på typ av spannmål.

Kesokosten är varierad, men av samma typ. Mjölk, keso, yoghurtyoghurt och till och med ett ägg är bättre om det är hemgjorda eller garanterade kvalitetsprodukter. Daglig del av fienden - 500g.

Fruktdieten är så varierad som möjligt: allt som inte är förbjudet är tillåtet (druvor, banan, persimon, dadlar anses vara för söta för diet). Alla typer av bär är lämpliga, deras andel är ungefär en femtedel av den totala massan av frukter 1,5 kg. Recept är också enkla: sallader, desserter, färska juicer, smoothies, potatismos utan sötning, grädde eller gräddfil.

Vinägretten

På dietens grönsaksdag förbereder sex kronblad, förutom sallader, grytor, kokta, bakade rätter. För färska sallader är inte särskilt mättande och det blir svårt att ta sig igenom dagen, speciellt om man måste jobba. Grönsaksvinägrett är en relativt mättande rätt. Den innehåller maximalt med användbara ingredienser, som var och en är rik på en mängd olika ämnen som är nödvändiga för att kroppen ska fungera fullt ut.

 • Det finns till och med en separat vinägrettdiet.

Grönsaker innehåller långsamma kolhydrater, vilket kräver energikostnader för matsmältningen. Energi tas från sina egna reserver - problemområden där fettvävnad är koncentrerad. Genom att använda sin egen energi går kroppen ner i vikt. Och överflöd av fibrer stimulerar gastrointestinal motilitet.

Vinägrett framställs enligt följande. Kokta (men inte överkokta) morötter, potatis, rödbetor skurna i tärningar. Tillsätt kokta (eller konserverade) bönor, färdig surkål, skuren sur gurka och lök. Blanda ihop allt, strö lätt över solrosolja för bättre upptag av näringsämnen (lite för att vi kommer ihåg: kostvinägrett!).

Det smakar bättre om grönsakerna är finhackade. De som älskar en färgad maträtt kan omedelbart lägga till rödbetor till andra produkter. Om du gillar vinägrett, där alla ingredienser behåller sin naturliga färg, så hälls betorna med olja separat och blandas i sista stund. Då kommer den röda grönsaken inte omedelbart att ge sin färg till "kollegorna".

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.