Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Råtsaft och motion: en optimal tandem för hjärnaktivitet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 30.05.2018

En stor mängd forskning har visat att fysiska övningar förbättrar kvaliteten på tänkandet, särskilt hos människor efter 40 år.

Den senaste studien ledde forskare till en ny upptäckt: Det visar sig att en kopp nypressad betsjuice, förtryckt före träning, ytterligare optimerar hjärnprocesserna.

Amerikanska experter inom neurologi utförde ett experiment där volontärer i äldre ålder deltog. De blev ombedda att regelbundet dricka betersaft strax före fysiska övningar. Som ett resultat visade det sig att regelbunden användning av en användbar dryck lett till ökad kommunikation av nervceller med olika hjärnområden: en grupp av frivilliga amatör juice visade fysisk och mental prestationsförmåga är mycket högre än andra i deras samma ålder som inte dricker juice.

Studien leddes av professor Jack Rejeski, som representerar Department of Health and Physical Education vid Wake Forest University, North Carolina.

Som förklaras av försöksförfattarna ligger aktiviteten hos hjärnområdena hos äldre deltagare efter fysisk träning och användningen av betesaft med avseende på indikatorer nära ungdomarnas. Fysisk aktivitet stimulerar hjärnaktiviteten för sin del, och betorna potentierar denna egenskap.

I vårt land är betor populära, förutom borscht eller vinaigrette. Sällan, vem kan komma ihåg att använda denna rotgrönsak för att göra sportcocktails. Och helt förgäves: På senare tid påminner specialisterna ofta om en rödbetts produkts unika egenskaper.

Till exempel, betor till stånd stabilisera blodtrycket och öka uthållighetsidrottare. Betorna innehåller en stor mängd naturliga nitratföreningar, som i kroppen omvandlas till kväveoxid - en stark vasodilator som förbättrar blodcirkulationen inte bara i lemmar och organ, men också i hjärnan.

Fysiska belastningar, i sin tur, accelererar också blodflödet samtidigt som processerna för att komma ihåg och tänka aktiveras. Efter träning kan neuroner bättre regenerera, vilket minskar risken för att utveckla senil demens.

För att försäkra sig om resultaten genomförde professor Regeski ett ytterligare experiment och valde 26 volontärer på 55 år och äldre, vars funktion var att de alla led av högt blodtryck.

Volontärerna delades in i två grupper och tre gånger i veckan utövades de med en måttlig belastning, varande 50 minuter vardera.

Deltagarna i den första gruppen drack ordentligt vatten 60 minuter före träning, medan deltagarna i den andra gruppen drack sockerbetor. Ingen av deltagarna hade tidigare deltagit i sport.

Experimentet varade en och en halv månad, varefter volontärerna diagnostiserades noggrant.

Enligt resultaten av en hjärnröntgen, de människor som drack saft, det finns en stark aktivering av den strukturella somatomotornoy bark - zoner, hjälper till att kontrollera sin egen kropp.

Dessutom tillåts juicen att stärka kommunikationen av den somatomotoriska cortexen med ett antal områden i hjärnan, förbättra funktionen hos den intracellulära cortexen - den zon som är ansvarig för tänkande, emotionellt tillstånd och motorstyrning.

trusted-source[1], [2]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.