^
A
A
A

Kontroll av elektrolytkulan. Behovet av elektrolyter

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Koncentrationen av elektrolyter i cellmembran bör kontrolleras strikt för att säkerställa funktionerna hos cellerna i hela organismen. Elektrolyt obalans, såsom hjärtmuskeln, kan vara skadlig, men njure väl anpassad för att bibehålla elektrolytbalansen, upprätthålla eller frigöra mineraler, såsom natrium, klor, kalium, kalcium och magnesium. Förutom förekomsten av en "aptit" för natriumklorid finns det ingen anledning att anta att konsumtionen av andra mineraler regleras av liknande reaktioner. Förutsatt att energiförbrukningen med mat är tillräcklig överstiger konsumtionen av mineraler vanligtvis efterfrågan på dem, vilket ger en positiv mineralbalans.

Behovet av elektrolyter

Förlust av elektrolyter åtföljs av förlust av vätska i urinen och svett. Idrottare och arbetare som svettas dagligen kan också förlora mycket elektrolyter, särskilt natrium och klor. Kalium utsöndras också med svett, även om koncentrationen är mycket lägre (vanligtvis <10 mmol-L-1) än natrium (20-100 mmol-1). Eftersom koncentrationen av natrium i olika människor är annorlunda, är vissa utsatta för stor natriumbrist, medan andra inte är. Risken för värme och muskelkramper är förknippad med förlust av natrium med svett.

Mängden natriumklorid som förlorats med svett är ganska signifikant. Till exempel, en fotbollsspelare, träning 5 timmar om dagen, förlorar 8 liter svett (1,6 liter per timme). Om hans svett innehåller i genomsnitt 50 mmol Na + per 1 liter är den totala förlusten av natrium 9200 mg (23 g NaCl). Denna förlust, som inte inkluderar 100-200 mmol natrium, vanligtvis utsöndras i urinen, indikerar att många fysiskt aktiva personer har stora behov av natriumklorid för att kompensera för dess förluster med svett.

Den mänskliga svetten innehåller små mängder dussintals ämnen, av vilka många är mineraler. Även med stark svettning är det osannolikt att förluster från svett av sådana mineraler som magnesium, järn och kalcium provocerade en obalans i de flesta människor. Men för vissa människor kan sådana förluster skapa ytterligare näringsbehov, som vid förlust av kalcium med svett i fysiskt aktiva kvinnor. Mer forskning behövs för att avgöra om det är nödvändigt för sådana personer att öka det dagliga intaget av dessa ämnen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.