^

Typer av styva dieter för snabb viktminskning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

För att gå ner 10-20 kg per månad måste du radikalt ändra din kost, leda en aktiv livsstil och spela sport. För att inte skada kroppen bör viktminskning behandlas klokt och ha verklig viljestyrka. Grunden för viktminskning är en strikt diet. En korrekt sammansatt meny kommer att bidra till att eliminera inte bara överskott av vätska från kroppen, utan fett och glykogen.

Huvudreglerna för att gå ner i vikt:

 1. Kalorimangel.
 2. Regelbunden fysisk aktivitet för att spendera energi.
 3. Tillräcklig sömn och vila.

Att minska det dagliga kaloriintaget avsevärt kommer att sakta ner din ämnesomsättning och din viktminskningsprocess blir långsammare. Överdriven fysisk aktivitet orsakar överskott av kortisolproduktion och vätskeansamling. På grund av detta ökar kroppsvikten. Brist på sömn och vila leder till produktionen av ett stresshormon som stör lipolys. Oftast är kostmåltider avsedda för en månad eller mindre.

Funktioner för snabb viktminskning:

 • Effektiv viktminskning.
 • Möjlighet att välja den lämpligaste menyn.
 • På grund av den minskade kosten börjar kroppen lida av brist på fett, proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler.
 • Den konstanta hungerkänslan påverkar det allmänna välbefinnandet negativt, liksom tillståndet i magen och tarmarna.
 • En styv kost och plötslig viktminskning kan orsaka huvudvärk och yrsel, illamående, halsbränna, svaghet, förstoppning och känslomässig instabilitet.

Populära strikta näringssystem som är lämpliga för viktminskning på 10, 20 kg:

 1. 5 matskedar - den dagliga kosten minskas med 20-50%. Detta är nödvändigt för att påskynda ämnesomsättningen och förbättra metaboliska processer. Portioner börjar skäras 2 veckor före kosten. Till en början bör du lära dig att vara mättad med 7-8 matskedar och gradvis få portionen till 5 matskedar per dag. Det rekommenderas att följa denna teknik i 30 dagar.
 2. Lågt kaloriinnehåll - högst 1000 kcal kan konsumeras per dag. Livsmedel bör vara näringsrika men kalorifattiga. Antalet tillvägagångssätt till bordet är inte begränsat, liksom valet av produkter.
 3. Ducans kost - består av flera faser, som var och en är utformad under en viss tid. Den första fasen "Attack" - huvuddieten bör vara proteinmat, det vill säga skaldjur, ägg, fisk, kött. Attackens varaktighet är 10 dagar och viktminskningen är från 3 till 5 kg. Det andra steget kallas "Cruise", proteindagar alternerar med protein-grönsaksdagar. Varaktigheten av en sådan diet är 30 dagar och viktminskning är upp till 15 kg.

Den sista fasen är "Konsolidering". Menyn expanderar gradvis och lägger till pasta, potatis, bröd, bär. Dessutom bör du varje torsdag ordna en fastedag där du bara äter proteinmat. Fästning varar 7 dagar. Vid varje steg måste du äta 1,5 msk kli. Efter konsolideringen börjar ”stabiliseringsfasen”, som varar hela livet och baseras på principerna för hälsosam kost.

 1. Dricka - all mat som konsumeras måste vara flytande. Basen för kosten är buljonger från fettsnåla sorter av kött eller fisk, grönt te, osötad kompott, färsk juice, kefir. Dieten hålls i flera dagar och endast efter samråd med den behandlande läkaren. Avslag på fast föda under en längre tid är kontraindicerat, eftersom det kan skada matsmältningsorganen.

Oavsett vilken metod som valts, när du går ner i vikt, är livsmedel med mycket fett och källor till snabba kolhydrater förbjudna. Fett kött och fisk, salt, socker, heta kryddor, såser, feta mejeriprodukter, potatis, bakverk, kolsyrade och alkoholhaltiga drycker, starkt te och kaffe, frukt och bär med hög sockerhalt bör uteslutas från kosten.

För att den förlorade vikten inte ska återvända bör du lämna en begränsad kost korrekt. Först och främst bör du inte äta för mycket. Du måste äta i små portioner 5-6 gånger om dagen. Olika smaker bör uteslutas från menyn. Naturliga vegetabiliska oljor, färska örter, torkade örter kan läggas till rätter. Det är bättre att ånga, baka och koka mat. Glöm inte att behålla vattenbalansen - minst 2 liter vatten per dag.

Innan du börjar gå ner i vikt bör du ta hänsyn till förekomsten av sådana kontraindikationer: sjukdomar i det kardiovaskulära systemet och urinsystemet, infektiösa och inflammatoriska processer i kroppen, graviditet och amning, problem med matsmältningskanalen, endokrina patologier, anemi, metaboliska störningar, utarmning av kroppen.

 

Indikationer

Många människor som drömmer om att gå ner i vikt med minimal ansträngning tillgriper ganska extrema metoder. Dessa inkluderar en tuff kost för snabb viktminskning. Oftast startas det före ett speciellt datum när det är nödvändigt att gå ner 2-3 kg.

Ungefärlig matmeny för en dag:

 • Frukost: 100 g mager ost, ett äpple.
 • Mellanmål: ett glas grönsaksjuice eller vatten.
 • Lunch: 200 g kokt kycklingbröst, färsk kinakål.
 • Middag: ett glas fettfri kefir.

En sådan begränsad men balanserad kost gör att du kan bli av med 1,5-3 kg på 3-5 dagar utan att skada kroppen.

Det finns en striktare diet för snabb viktminskning. Detta är en dryckeskur. Grunden för kosten är färskpressad juice, vatten, fettsnål kefir, kycklingbuljong. Man bör komma ihåg att det är nästan omöjligt att behålla den nya vikten. Eftersom dess minskning orsakas av tomma tarmar och mage, och inte av förlust av kroppsfett.

Ett starkt näringssystem för snabb viktminskning saktar ner metaboliska processer, så vätska och tarminnehåll utsöndras från kroppen och inte fett. Denna metod är lämplig om du inte planerar att spara resultatet av dina ansträngningar. För högkvalitativa och långsiktiga resultat bör du äta en hälsosam kost som gör att du kan gå ner till 3 kg per månad.

Allmän information Typer av styva dieter för snabb viktminskning

Hittills har många alternativ utvecklats för strikta dieter som främjar snabb viktminskning. Sådan mat bör inte vara mer än tre dagar. Om den är konstruerad för en längre tid måste den kompletteras med intag av multivitaminpreparat för att förhindra brist på användbara vitaminer, mineraler och spårämnen i kroppen.

Tänk på de mest populära alternativen för hårda matmönster:

 1. Låg kolhydrathalt - mat med begränsad kaloriintag. Den tillåtna mängden kolhydrater är cirka 60 g per dag. När du går ner i vikt bör du dricka mycket vatten, medan juice, alkohol och kolsyrade drycker är förbjudna. Varaktigheten av denna regim är 3-5 dagar.
 2. Modeldieten är ett av de tuffaste matalternativen eftersom det inte finns någon kvällsmat. Gör att du kan bli av med 3 kg övervikt. Alla kryddor och såser, socker, salt, alkohol, mjöl är förbjudna. Grunden för menyn bör vara kalorifattiga proteinprodukter.
 3. Proteinkolhydrat - det dagliga matintaget är avsett för 5 måltider. Dieten följs i 7 dagar, upprepa samma kost dagligen. Det dagliga kaloriinnehållet bör inte överstiga 1500 kcal.
 4. Brasiliansk - varar i 14 dagar och låter dig gå ner 5 kg i vikt. Dieten består av tre obligatoriska måltider, mellanmål är förbjudet. Basen på menyn bör vara mat rik på protein, grönsaker, frukt, kokt kyckling och nötkött.
 5. Tokyo är ett ganska extremt läge, utformat för 6 dagar. Den dagliga kosten består av ett kilo tobaks kycklingkött och 2 liter vatten. Med en sådan diet kan du gå ner till 5 kg i vikt.

Varje diet där det dagliga kaloriinnehållet inte överstiger 1200-1500 kcal kan kallas en styv kost. Ett liknande tillvägagångssätt för problemet med övervikt gör att du kan bli av med 3-5 kg. Men efter slutet av den begränsade kosten finns det en risk att inte bara gå ner i vikt, utan också ytterligare kilo. [1]

Hårt drickande kost

Drickdiet anses med rätta vara en av de strängaste, men samtidigt och effektiva metoderna för att hantera fetma.

Funktioner för viktminskning på vattnet:

 • Belastningen på matsmältningsorganen minskar.
 • Kroppen är ren.
 • Funktionen hos inre organ återställs.
 • Vikt minskas.

Drickregimen kräver verklig viljestyrka och uthållighet. Den är lämplig för personer som äter på språng, missbrukar skräpmat och snacks. Med begränsad näring kan du utveckla rätt matvanor och förbättra matsmältningssystemets funktion.

De första dagarna av viktminskning är ett test för kroppen, eftersom fast mat är förbjudet och hunger måste stillas med flytande rätter, eller snarare naturliga juicer, buljonger och vatten. På grund av detta försämras humöret, trötthet och svår hunger dyker upp. Men situationen förändras dramatiskt från och med den tredje dagen. Anpassningsprocesser startas i kroppen, det vill säga en omstrukturering sker. Tack vare detta är hungerkänslan dämpad, humöret förbättras, men svaghet och trötthet kan finnas kvar.

Enligt varaktigheten är drickssystemet för att gå ner i vikt dagligen, veckovis och månadsvis. Det första alternativet är en fastedag för kroppen. Livet på vattnet i en vecka eller en månad kräver en rätt start. För att göra detta bör du gradvis byta till flytande mat så att kroppen inte upplever stress under viktminskning. [2]

Dietens verkningsmekanism:

 • Under den första veckan startas ytrengöringsprocesser i kroppen.
 • Under den andra veckan börjar toxiner elimineras från njurarna och levern.
 • Och den tredje och fjärde veckan utlöser förändringar på mobilnivå.

Denna verkningsmekanism för drickregimen hjälper till att rena kroppen och normalisera kroppsvikten. Magen minskar i storlek, vilket gör att du kan äta mindre mat i framtiden och fyllas upp snabbare.

En rigid vattendiet har en enorm lista med kontraindikationer och kan orsaka biverkningar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rätt utgång. Återgången till den vanliga kosten bör vara smidig, varar dubbelt så lång som processen att gå ner i vikt.

Att behålla det uppnådda resultatet är problematiskt, därför bör man närma sig kosten med stort ansvar. Det bör också komma ihåg att under processen att gå ner i vikt kommer kroppen att vara i ett tillstånd av stress och brist på näringsämnen. Därför kommer det inte att vara överflödigt att ta multivitamin- och mineralkomplex, samt samråd med en nutritionist och terapeut.

Kost med hårt protein

Ett av de mest populära och tuffa system för viktminskning är proteindieten. Den är avsedd för personer med en aktiv livsstil. Eftersom de bästa viktminskningsresultaten observeras hos personer med regelbunden fysisk aktivitet (minst tre gånger i veckan). Samtidigt finns det många matalternativ under hela tiden, men oftast är det 14 dagar. [3]

Grundläggande regler för proteinnäring:

 1. Fraktionerade måltider (minst 6 gånger om dagen).
 2. Den sista måltiden bör vara 2-3 timmar före sänggåendet.
 3. Alkohol och kolsyrade drycker är kontraindicerade.
 4. Livsmedel bör vara låga i fett och kolhydrater.

Tillåtna produkter:

 • Kyckling utan kalkon och kalkon utan skinn.
 • Fettfattig fisk och skaldjur.
 • Biprodukter.
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt.
 • Äggvitor.
 • Grönsaker och frukt.
 • Fullkornsbröd och spannmål.
 • Mineralvatten, kaffe och te utan socker.

Kostdieten innebär att man undviker livsmedel med mycket kolhydrater och fett. Menyn bör domineras av proteinprodukter, tillsammans med grönsaker, frukter och örter, som är en källa till fibrer, vitaminer och mineraler. Du måste dricka minst två liter vatten per dag. Kaloriinnehållet bör ligga inom 1200 kcal per dag. [4]

Förbjudna produkter:

 • Halvfärdiga produkter, konserver.
 • Mjuka bakverk och bakverk.
 • Choklad.
 • Fett kött och fisk.
 • Socker och substitut.
 • Feta mejeriprodukter.
 • Grönsaker med hög stärkelse och sockerhalt (potatis, majs, bönor, ärtor, rödbetor, morötter).
 • Köpte fruktjuicer och söta kompottar.

Mat kan bakas, kokas, ångas. Stekt mat med mycket olja och såser är kontraindicerat.

Precis som alla hårda dieter har protein kontraindikationer:

 • Sjukdomar i det kardiovaskulära systemet.
 • Leverpatologi och nedsatt njurfunktion.
 • Graviditet och amning.
 • Sjukdomar i lederna.
 • Sjukdomar i matsmältningssystemet.
 • Risken för trombos hos äldre.

Fördelarna med protein viktminskning är att det inte finns någon hungerkänsla, eftersom proteinrika livsmedel tar lång tid att smälta. Allmän trötthet och svaghet är extremt sällsynta. En komplex förnyelse av kroppen sker. Eftersom fiberrika livsmedel finns på menyn är tarmstörningar osannolika. Trots den låga viktminskningen bibehålls de uppnådda resultaten under en lång tidsperiod. [5]

Strikt bovetekost

Ett annat populärt och prisvärt fast matsystem är bovetedieten . Den är baserad på användning av endast bovetegröt eller dess kombination med andra ingredienser. Det höga resultatet av att gå ner i vikt beror på spannmålets fördelaktiga egenskaper. Det förser kroppen med ämnen som bidrar till en högkvalitativ tarmrensning.

Bovete har en unik komposition:

 • Komplexa kolhydrater, naturliga sockerarter och stärkelse - Ger energi och håller dig mätt under en längre tid.
 • Växtprotein är en byggsten för muskelvävnad.
 • Aminosyror (arginin, lysin) och feta, citronsyra, oxalsyror påverkar metaboliska processer på cellnivå, påskyndar dem.
 • Vitaminer, mineraler, spårämnen - förser kroppen med användbara ämnen.
 • Fiber - Ger regelbunden tarmrensning.

Näringsvärdet för bovetegröt är 350 kcal per 100 g. Långsamma kolhydrater bryts ner under lång tid, vilket ger en gradvis frisättning av glukos. Under matsmältningen bildas inga rester som kan avsättas i fett, som med snabba kolhydrater från konfektyr eller godis. [6]

Bovete användbara egenskaper för kroppen:

 • Stärker immunförsvaret.
 • Normaliserar arbetet i matsmältningskanalen och levern.
 • Minskar mängden dåligt kolesterol.
 • Förbättrar blodcirkulationen.
 • Främjar skonsam eliminering av toxiner, gifter och sönderfallsprodukter från kroppen.
 • Minskar svullnad och halsbränna.
 • Förbättrar hudens skick.
 • Ökar immuniteten.
 • Förbättrar hela kroppens funktioner.

Under en hård bovetekost kokas inte gröt, utan tillagas på ett speciellt sätt. Ett glas spannmål tvättas noggrant och hälls i en skål med ett tätt lock. Det tvättade bovetet hälls med 2 dl kokande vatten och lindas över natten. Till frukost kommer gröten att vara klar, om det finns överskott av vatten kan den dräneras. [7]

Viktminskningsalternativ på bovete:

 1. Den klassiska monodieten är den striktaste och mest effektiva metoden för att hantera övervikt. Under dagen kan du äta en obegränsad mängd gröt med rent vatten. Varaktigheten av en sådan måltid är 3-14 dagar. Utgången är smidig med ytterligare övergång till fraktionerad näring.
 2. Bovete och grönt te - spannmålen ångas och starkt grönt te tillagas, till vilket du kan tillsätta färsk ingefära och citron. Förutom te måste du dricka minst 2 liter rent vatten. Kosttiden är 3 dagar.
 3. Bovete -kefir - detta näringssystem har en fördelaktig effekt på matsmältningen, förbättrar hudtonen och förbättrar robotens nervsystem. Grynen kan fyllas med kefir (häll över och låt stå över natten) eller tvättas med ett glas dryck under varje måltid.
 4. Protein-bovete-ångad gryn kombineras med fettfri keso, kokt eller bakat kycklingbröst, äggvitor. Viktminskningens längd är 7-14 dagar.
 5. Bovete med grönsaker och frukt är en näringsrik metod för att bekämpa övervikt, vilket gör att du kan gå ner 2-4 kg per vecka och inte gå upp i vikt igen. Gryn kombineras med grönsaksallader, färska och bakade grönsaker.
 6. Bovete med torkad frukt - torr frukt är en källa till glukos och vitaminer, vilket underlättar välbefinnandet under viktminskning. Grynen ångas och torkade frukter finhackas och blandas med gröt. Du kan inte konsumera mer än 100 g torkad frukt per dag. Denna teknik följs från 3 till 10 dagar.
 7. Bovete med sojasås är utmärkt för dem som har svårt att hålla sig till den klassiska intetsägande monodieten. För effektiva resultat, välj en sojasås av hög kvalitet som endast innehåller bönor, malt, salt och vatten. Grynen ångas och såsen tillsätts före användning. Du kan inte ta mer än 15-20 g sås per dag.

Trots alla fördelar med bovete har en strikt diet flera nackdelar:

 • Strikta restriktioner - du kan bara äta ångad bovete, vatten, te och andra särskilda produkter. På grund av detta lider kroppen av näringsbrist.
 • Beroende av kroppen - den maximala varaktigheten av viktminskning bör inte överstiga 14 dagar, eftersom en längre period bromsar processen att gå ner i vikt.
 • Försämring av det allmänna välbefinnandet - svaghet, ökad trötthet, huvudvärk, minskat blodtryck uppträder. Förvärring av kroniska sjukdomar är också möjlig.

En tuff bovetemeny är kontraindicerad vid diabetes mellitus, mag -tarmsjukdomar, klimakteriet, njursvikt, depression, under graviditet och amning, efter nyligen opererad buk. Ett begränsat livsmedelssystem är förbjudet för barn och ungdomar, liksom alla vars arbete kräver konstant koncentration av uppmärksamhet eller ökad fysisk ansträngning.

Återgången till den vanliga kosten ska vara smidig. Du bör gradvis lägga till din favoritmat på menyn, samtidigt som du eliminerar skräpmat. Det är mycket viktigt att inte äta för mycket, för att upprätthålla vattenbalansen och fysisk aktivitet. [8]

En strikt kolhydratfri kost

En av de tuffa, men ändå bekväma, viktminskningsplanerna är en kolhydratfri kost . Dess väsen är baserad på minskningen av kalorier som förbrukas genom kolhydrater, inte fett. Basen på menyn är proteinprodukter och underhåll av vattenbalansen. [9], [10]

Principer för en strikt lågkolhydratkost:

 • Minska intaget av långsamma och komplexa kolhydrater.
 • Varje portion ska vara rik på protein och fiber.
 • Du måste äta fraktionellt, i små portioner, utan att äta för mycket.
 • Frukosten ska vara inom en timme efter att ha vaknat och den sista måltiden två till tre timmar före sänggåendet.
 • Godis, stärkelsemat, snabbmat, halvfabrikat, biprodukter är helt uteslutna från kosten.
 • Vattenbalansen bör bibehållas - minst 1,5 liter vatten per dag.

Magert kött är i första hand när det gäller proteininnehåll. Därför bör du inkludera kokt kyckling, kalkon, nötkött i kosten. Konserver och rökt kött, korv, korv, wieners är förbjudna. Fettfattig fisk, ägg, baljväxter är tillåtna. Glöm inte fiberrika grönsaker, frukter, örter. Grönsaker kan ätas färska, bakade eller ångade. Menyn bör innehålla magra mejeriprodukter, mjuk och hård ost, en liten mängd vegetabilisk olja. [11], [12]

Fördelen med ett starkt kolhydratfritt system är att en begränsad mängd kolhydrater låter dig styra produktionen av hormonet insulin. Ett stort intag av kolhydrater leder till frisättning av insulin, vilket saktar ner och i vissa fall helt stoppar processen med fettförbränning. Den ökade insulinproduktionen omvandlar kolhydrater till fettceller och fett. En begränsad mängd kolhydrater undviker frisättning av insulin i blodomloppet, på grund av vilket fett bryts ner mer aktivt. [13], [14]

Kost med hårt ris

Ris är en produkt rik på B-vitaminer, essentiella aminosyror, gamma-aminosmörsyra, jod, kalium, kalcium, fosfor, lecitin. 100 g spannmål innehåller 323 kilokalorier, vilket inte stör dess användning i kampen mot övervikt. Med rätt beredning av gröt kan du gå ner i vikt med 2-3 kilo på 3-5 dagar. [15]

Rislagningsregler:

 • Grynen tvättas noggrant under rinnande vatten. För en del av spannmålen, ta två delar kallt vatten.
 • Det första vattnet efter kokning dräneras och den saknade mängden kall vätska tillsätts.
 • Gröten kokas tills den är mjuk. Olja, salt och andra kryddor tillsätts inte.
 • Alla typer av ris är lämpliga för gröt, men det är bäst att använda opolerat ris, eftersom det innehåller en stor mängd fiber.

Alternativ för hård ris:

 1. Med detta matsystem konsumeras kokt ris, 500 ml naturlig juice (äpple, apelsin), 1-2 gröna äpplen, minst två liter vatten utan gas dagligen. Kosten hålls i tre dagar.
 2. I den andra typen av hård viktminskning konsumeras ris till frukost och före sänggåendet. Till lunch kan du äta mager buljong baserat på fjäderfä eller grönsaker. Snacks i form av ett glas kefir eller ett grönt äpple är också tillåtna.
 3. Det sista alternativet är det tuffaste och mest extrema. Du kan bara äta gröt, högst 500 g brunt ris. Varje gång du hungrar bör du tugga riset långsamt. Måltiden är 3 dagar.

Risdieten är kontraindicerad för personer med tendens till förstoppning, sjukdomar i matsmältningssystemet och försvagad immunitet. För att undvika hälsoproblem bör du kontakta din läkare. [16], [17]

Hård kefir diet

Att gå ner i vikt på kefir är ett annat alternativ för en prisvärd och effektiv kost. Kefir är en hälsosam fermenterad mjölkprodukt. Den innehåller mycket kalcium och nyttiga bakterier. Innan du börjar gå ner i vikt är det nödvändigt att ladda ur kroppen. För att göra detta minskar de den dagliga ransonen med 30%, byter till rätter med skonsam värmebehandling och ger en riklig drink. [18]

Fördelar med en kefir -diet:

 • Rengör kroppen.
 • Eliminering av förstoppning.
 • Förser kroppen med kalcium och nyttiga bakterier.
 • Effektiv viktminskning.

På tre dagar på ett strikt näringssystem baserat på en jäst mjölkdryck kan du gå ner till 3 kg. Veckovis lossning gör att du kan gå ner 5 kg.

Typer kefirdiet efter längd:

 • I tre dagar - ju kortare strömförsörjningssystemet varar desto strängare bör det vara. Du kan bara använda kefir och kolsyrat mineralvatten. Drick inte mer än 1,5 liter kefir och cirka en liter vatten per dag. Det kommer inte vara överflödigt att ta multivitaminkomplex.
 • I fem dagar - förutom kefir kan du äta två äpplen, en handfull torkad frukt och kokta eller bakade grönsaker. Den tillåtna volymen för en jäst mjölkdryck är 1,5 liter.
 • I sju dagar - 1,5 liter kefir dricks varje dag. På den första dagen kompletteras drycken med 4 kokta potatisar, den andra dagen - 150 g kokt kyckling. På den tredje dagen - 200 g kokt kött, på den fjärde dagen - 200 g bakad fisk. På femte dagen äts äpplen eller grönsaksallader. Under de senaste två dagarna använder de bara kefir och rent vatten.

Den rekommenderade fetthalten i kefir är högst 2,5%. Om det är svårt att följa ett styvt system finns det flera alternativ för mjukare kostregimer:

 1. Kefir -bovete - bovete ångas med vatten eller hälls med kefir över natten. Gryn äts under dagen, tvättas med vatten och 1,5 liter jäst mjölkdryck.
 2. Med havregryn - denna diet är utformad i 7-10 dagar. Häll havregryn med kefir och tillsätt lite torkad frukt. Förutom gröt kan du äta lite kokt kyckling, grönsaker och högst 100 g mager ost. Var noga med att dricka cirka 1,5 liter kefir och renat vatten.
 3. Kefir med äpplen - du kan bara äta gröna äpplen, dricka kefir och renat vatten. På tio dagar kan du gå ner 5 till 7 kg övervikt.
 4. Kefir med grönsaker - kokta, bakade och stuvade grönsaker tvättade med 1,5 liter dryck. Du kan förbereda grönsaksallader genom att smaksätta dem med kefir och torkade örter. Förutom kefir och vatten kan du dricka grönt te, men utan socker och andra sötningsmedel.
 5. Curd-kefir-diet-dagligen drick 1,5 liter kefir och ät 500 g mager ost. Menyn kan spädas med äpplen, men högst 2 st. På en dag.

Kefir har en gynnsam effekt på metaboliska processer i kroppen, förbättrar hudens tillstånd och stärker benen. Men denna metod för att hantera övervikt är kontraindicerad för personer med sjukdomar i bukspottkörteln, ulcerativa lesioner i mag -tarmkanalen, cholecystit, njurpatologier. Rekommenderas inte under graviditet och amning, för ungdomar. [19]

Vägen ur kefirdieten beror på vilken typ av diet du följde. I vilket fall som helst bör utgången ske gradvis. Du kan lägga till en ny produkt i din kost varje dag. [20], [21]

Kost med hård havre

Gå ner i vikt på havregryn kan du bli av med 5-10 kg övervikt på 7-10 dagar. Människor i alla åldrar är perfekt anpassade till detta matsystem, eftersom havregryn är en idealisk produkt för en monodiet. [22]

Rätter baserade på havregrynsgröt berikar kroppen med ett komplex av näringsämnen och spårämnen. Nivån av järn, krom, zink, kalium, fluor, vitaminer i grupp B och PP stiger. För en diet är det bättre att välja en kvalitetssortiment av grov havregryn. Snabbgröt, premiumflingor eller havremüsli är inte lämpliga. Havregryn kan kompletteras med torkad frukt, nötter och färsk frukt.

Fördelar med en strikt havregrynsmeny:

 • Gradvis viktminskning.
 • Förbättra immunsystemets tillstånd.
 • Rengör kroppen av skadliga ämnen och gifter.
 • Normalisering av matsmältningsprocesser.

Som regel består viktminskningen av två steg, det första är avsett att rengöra kroppen och det andra är att gå ner i vikt:

 1. En vecka innan du går ner i vikt bör du gå över till en lätt diet. Menyn bör domineras av proteinprodukter, inklusive havregryn med naturliga tillsatser. Glöm inte att behålla vattenbalansen - minst 2 liter vatten per dag, grönt te, kefir är tillåtet.
 2. Det andra steget är tuffare eftersom det bara består av havregryn och vatten. Gröt konsumeras i små portioner under hela dagen. Havregryn kan spädas med gröna äppelskivor, russin, torkade aprikoser och katrinplommon. [23]

En begränsad kost observeras i högst 10 dagar, eftersom långvarig viktminskning är farlig för kroppen. Havregrynsdieten är kontraindicerad för personer med intolerans mot spannmål, med gastrit, sår, kolit, för gravida och ammande mödrar. Hercules gröt är förbjudet för sjukdomar som är förknippade med skelettsystemet, patologier i det kardiovaskulära systemet och njursvikt. [24]

En tuff kost för modeller och kändisar

Grundregeln för att gå ner i vikt för modeller och kändisar är regelbunden träning och rätt kost. Men det finns ett antal mer restriktiva dieter som gör att du kan gå ner 2-3 extra kilo på kort tid. Sådana matsystem är utformade i 3-5 dagar och baseras på en kraftig minskning av kaloriinnehållet i kosten, upp till 1000 kcal per dag.

 • Modell nr 1-diet är utformad för tre dagar, under vilken du bara kan äta mager ost, kokt ägg och grönt te. Frukosten börjar med ett ägg och ett glas te. Till lunch äter de 150-200 g keso och te, och till middag 100-150 g keso, ett ägg och te. En sådan stel diet gör att du kan gå ner till 5 kg på tre dagar. Men för varje upprepad viktminskning kommer dess effektivitet att minska.
 • Dietmodeller # 2 - kokta ägg, magert kött (bakat, kokt) eller fisk, te blir grunden för menyn. Till frukost äter de bara te, till lunch, kött med ett ägg och till middag, en skiva av gårdagens svarta bröd med ett tunt lager smör. Måltiderna är utformade i tre dagar.

Lågkolhydratmatvanor är populära bland kändisar. Det ger möjlighet att minska mängden kolhydrater till 60 g per dag. Grunden för kosten bör vara mat rik på protein och fibrer. Det är också viktigt att bibehålla vattenbalansen - cirka 2 liter renat vatten per dag. Alla rätter ska bakas, kokas eller ångas, feta och stekta är kontraindicerade.

För köttälskare är hårdjockeydieten perfekt. Dess varaktighet är tre dagar. Den första dagen äter de bakad kyckling, den andra 300 g magert kalvkött och på den tredje bara 4-5 koppar naturligt kaffe utan socker. På en sådan diet kan du gå ner till 3 kg. [25]

Hård grönsakskost

Grönsaker är ett lager av vitaminer, användbara mikro- och makroelement som har en gynnsam effekt på hela organismens funktion. Med sin brist utvecklas avitominos, hudens tillstånd förvärras, ökad irritabilitet uppstår, minskad koncentration av uppmärksamhet och mer. [26]

Baserat på fördelarna med grönsaker och deras sort har ett särskilt näringssystem utvecklats för att gå ner i vikt. Grönsakskosten är  utformad i 3-5 dagar och de tuffare alternativen i 10 dagar. I detta fall varierar viktminskningen från 3 till 10 kg.

Grundregler för att gå ner i vikt på grönsaker:

 • Du måste äta 1,5 kg grönsaker dagligen. 60% av den totala massan ska ätas rå, och de återstående 40% ska bakas, kokas, ångas.
 • Den dagliga menyn bör innehålla zucchini, gurkor, örter, pumpa, morötter och andra säsongsbetonade grönsaker. Små mängder rågbröd och magra mejeriprodukter är tillåtna.
 • Frysta grönsaker eller exotiska frukter är kontraindicerade eftersom de har bearbetats speciellt för att öka hållbarheten.
 • Drick upp till 2 liter vatten dagligen. Kolsyrade drycker, söta kompotter, starka drycker, te eller kaffe och alkohol är förbjudna. Osötat grönt te är tillåtet, vilket stämmer väl och minskar aptiten.

Typer av vegetabiliska dieter:

 1. På soppor är grönsaksbuljonger läckra och kalorifattiga, så de är bra för att gå ner i vikt. Soppor äts 3-4 gånger om dagen, och ju mer soppa du äter desto mer aktiv blir processen att gå ner i vikt. Till skålens bas kan du använda selleri, morötter, pumpa, blomkål eller vitkål, lök, men det är bättre att vägra potatis. Soppor kryddas med färska örter och aromatiska örter.
 2. Protein och grönsaker - kosten består av färska grönsaker, magert kött och fisk. Säsongens frukt, fermenterad mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt, valnötter, frön, färsk svamp är tillåtna. Rätter från ovanstående produkter har ett lågt kaloriinnehåll, därför kan du gå ner i vikt men inte känna dig hungrig.
 3. Frukt och grönsaker - hjälper till att gå ner i vikt och förbättra tillståndet för hår, hud, naglar. Kärnan i näring är växlingen mellan grönsaks- och fruktdagar. Börja med 2 dagar på grönsaker och fortsätt sedan till 2 fruktdagar. I detta fall bör mängden mat som äts vara inom 1,5 kg. Förbudet kommer att omfatta potatis, vindruvor, bananer, gröna ärtor, kiwi, mango, morötter. [27]

Oavsett vilket kostalternativ du väljer, bör du komplettera det med multivitaminer och mineraler för att bibehålla ditt välbefinnande.

Tokyo Hard Diet

Detta kraftsystem är konstruerat för 6 dagar under vilka du kan bli av med 4-6 kg övervikt. Den strikta Tokyo -dieten består av 1 kg tobaks kyckling och två liter vätska. Kycklingkroppen tillagas på egen hand och marinerar köttet i sojasås eller kefir. Majonnäs eller andra varma, feta såser är inte lämpliga för marinaden. Köttet bakas i ärmen, så kycklingen blir mer saftig och fettet kan tömmas.

Mineralvatten utan gas och grönt te används som en drink. Den maximala varaktigheten av viktminskning är 10-14 dagar. Man bör komma ihåg att en monodiet begränsar intaget av vitaminer och mineraler i kroppen, därför bör multivitaminkomplex tas ytterligare.

Trots Tokyos viktminskningssystems höga prestanda är det mycket svårt att behålla vikten efter det. För att bibehålla de uppnådda resultaten ska du inte äta för mycket, inte äta 2-3 timmar före sänggåendet, minimera mängden godis och bakverk. Hoppa inte över frukosten, ät mer grönsaker, frukt och mejeriprodukter.

Strikt mjölkdiet

En av de populära metoderna för viktnormalisering är mejeridieten . [28]Ett fast matsystem är baserat på mejeriprodukternas fördelaktiga effekter på kroppen och har ett antal fördelar jämfört med andra dieter: 

 • En varierad meny tack vare ett stort sortiment av mejeriprodukter och jästa mjölkprodukter.
 • Eftersom kosten är rik på rent protein har den en positiv effekt på utseende och fysisk kondition och förhindrar förlust av muskelton.
 • Mjölk innehåller kalcium, vilket påskyndar processen att förlora de extra kilona.
 • Det finns ingen fiber i mjölk, därför rekommenderas det under kosten att tillsätta grönsaker, frukt, kli till kosten.
 • Missbruk av mejeriprodukter kan orsaka störningar i mag -tarmkanalen och provocera matsmältningsbesvär. [29]

De viktigaste livsmedelssystemen för mejeriprodukter:

 1. Under tre dagar konsumeras endast färsk ångad mjölk. Den första dagen dricker de ett glas mjölk varje timme, den andra dagen, ett glas var 1,5: e timme och den tredje dagen varannan timme. Detta alternativ för att gå ner i vikt kräver mycket viljestyrka, men det låter dig gå ner 3-4 kg på 3 dagar. Under hela behandlingen tas ett vitamin- och mineralkomplex.
 2. Femdagars viktminskningsplan har en mer varierad meny. Mejeriprodukter och fermenterade mjölkprodukter med ett fettinnehåll på högst 1% är tillåtna. Till frukost konsumerar de 200 ml yoghurt och 20 g torkad frukt, till lunch, 100 g keso och ett glas mjölk, färska grönsaker. Till middag - 1 äpple, 100 g keso och 200 ml mjölk eller fermenterad bakad mjölk. Genomsnittlig viktminskning på fem dagar är 3-4 kg.
 3. Viktminskning varje vecka är uppdelad i flera steg. Först finns det en stel mjölkdiet, och sedan kompletteras den med andra produkter. Denna typ av kost är lättare att tolerera och orsakar inte akut stress för kroppen. Mejeriprodukter och fermenterade mjölkprodukter, grönsaker, frukt är tillåtna. Hela matvolymen är indelad i 6-7 måltider. Var noga med att dricka upp till 2 liter vatten per dag.
 4. Långsiktig kost i 14 dagar. Detta näringsprogram gör att du kan minska vikten och bli av med en stor mage. Huvudmenyn är jäst mjölk och mejeriprodukter, en liten mängd kokta eller bakade grönsaker, magert kött, frukt. En kalorifattig och balanserad kost gör att du kan gå ner 7-8 kg på två veckor. [30]

Ett styvt mjölksystem är kontraindicerat för personer som inte kan smälta och absorbera laktos. Viktminskning på mjölk utförs inte vid gastrointestinala sjukdomar, tidigare operationer i magen, intolerans mot monodieter, dermatologiska patologier. [31]

En styv kost när du ammar

Graviditets- och amningstiden gör förändringar inte bara i livsstil, utan också i näring. Alla näringsämnen som kommer in i kroppen tillsammans med moderns mjölk kommer till barnet. Det vill säga mjölkens sammansättning beror direkt på moderns kost. [32]

Stela dieter för amning utförs endast av strikta medicinska skäl. Oftast föreskrivs kostbegränsningar när ett barn utvecklar akuta allergiska reaktioner, som manifesteras av hudutslag, andningsproblem och funktionsfel i matsmältningssystemet. Samtidigt är näringssystem som syftar till att gå ner i vikt strikt kontraindicerade. [33]

En strikt begränsad kost för ammande mödrar är nödvändig för att normalisera barnets matsmältningskanal och eliminera allergiska reaktioner. Sammansättningen av den medicinska menyn bör innehålla följande produkter:

 • Fettfattigt kött och fisk.
 • Grönsakssoppor och puréer.
 • Bakade äpplen.
 • Mejeriprodukter och fermenterade mjölkprodukter med låg fetthalt.
 • Torkade frukter.
 • Tillbehör baserade på zucchini och blomkål.
 • Grönt te.

Den dagliga ransonen bör ligga inom 2500 kcal. Glöm inte heller att behålla vattenbalansen - cirka 2 liter vatten per dag.

I de flesta fall behövs kostrestriktioner under den första månaden i ett barns liv, därför rekommenderar nutritionister att gradvis utöka menyn så att den nyfödda lär känna och normalt tillgodogör sig nya livsmedel. [34]

Hård kost i 5 dagar, 1 vecka, 10 dagar, 2 veckor, 1 månad

Idag finns det många näringssystem som gör att du kan gå ner i vikt på kort tid. De mest effektiva är stela dieter. Deras varaktighet är från 3-5 dagar till 1 månad.

Tänk på de mest populära kostalternativen, beroende på deras varaktighet:

 • I 5 dagar - låter dig bli av med 3-5 kg övervikt. Oftast är detta monodieter, det vill säga användningen av endast en eller flera livsmedel. Drick- och proteinnäringssystem är ganska effektiva. I det första fallet, använd endast naturlig juice, vatten, avkok i tre 3-5 dagar. Med proteinnäring är kosten mer utökad. Mjölk- och mejeriprodukter med låg fetthalt, kokt kyckling, kalkon, keso, grönt te är tillåtna.
 • För 1 vecka - viktminskning varje vecka kräver rätt start och utgång. Detta gör att du kan konsolidera de uppnådda resultaten och inte gå upp i vikt igen. I sju dagar är bovetekosten och dess variationer perfekta och går ner i vikt på grönsaker, havregryn eller ris.
 • I 10 dagar - det kan vara ett ris, kefir -bovete, grönsakskost. Oavsett det valda näringssystemet bör du dessutom ta multivitaminkomplex och mineraler.
 • I 2 veckor - för denna period är protein- eller kolhydratfri näring lämplig, du kan försöka gå ner i vikt på bovete och kefir med ytterligare snacks i form av äpplen och keso. På fjorton dagar kan du gå ner 5 till 7 kg övervikt.
 • I 1 månad - innan du börjar en så lång viktminskning, bör du förbereda dig ordentligt. Det rekommenderas att gradvis minska kosten med 30-50% i veckan innan den börjar. Detta gör att kroppen normalt kan anpassa sig till den valda kosten. Glöm inte heller det extra intaget av vitaminer och mineraler, vattenbalansen.

Oavsett kostens längd måste du konsultera en dietist innan du börjar den. Du bör också bekanta dig med kontraindikationerna och risken för att utveckla biverkningar. Långvarig fasta orsakar en känsla av apati, förvärring av kroniska sjukdomar, menstruations oegentligheter, försämring av hår, naglar, hud och en minskning av immunsystemets skyddande egenskaper.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rätt sätt att komma ur en begränsad kost. För att kunna avsluta en tuff kost kompetent och inte gå ner i vikt, är det nödvändigt att gå över till den vanliga menyn gradvis. Högst 100-200 g ny produkt kan läggas till dagligen. När du lämnar den strikta regimen är detta en produkt var tredje dag. Förutom under viktminskning är fet och stekt mat, alkohol, godis förbjudet. En gång i veckan rekommenderas att du spenderar fastedagar och håller dig i form.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.